Дмитро Козонак: «Наскільки я знаю, ніхто КМХ не купив і грошей у нього не вклав»

20 Грудня 2008
17329

Дмитро Козонак: «Наскільки я знаю, ніхто КМХ не купив і грошей у нього не вклав»

17329
Екс-прес-секретар об’єднання київських комунальних ЗМІ поділився з «ТК» спогадами про цей незабутній для нього досвід.
Дмитро Козонак: «Наскільки я знаю, ніхто КМХ не купив і грошей у нього не вклав»
«Пророцтво» радника мера Києва Казбека Бектурсунова здійснилось: колишній прес-секретар умовного Київського медіахолдингу Дмитро Козонак, звільнений за нез’ясованих і для нього самого не до кінця зрозумілих обставин, з’явився на «Детектор медіа» як персонаж.
 
Ще раніше – чи не в перший день своєї роботи в КМХ – він з’явився у редакції «ТК» із візитом ввічливості. Ми всі перезирались із німим запитанням «чого він від нас хоче?» і недовірливо чекали, поки марсіанський посланець нарешті викладе, з чим прийшов і чого хоче від нашого видання. Проте нічого більшого за пиття кави не відбулося ні в цей, ні в наступні рази.
 
Усе, що казав Дмитро у неофіційних розмовах тоді, він повторює й тепер: легендарний Казбек Бектурсунов, якого так люблять демонізувати в київських журналістських колах, насправді не такий уже й поганий, а КМХ – зовсім не таке пристановище зла, яким його уявляють. «ТК» зустрілась із Дмитром, аби розпитати про досвід роботи у медіахолдингу Черновецького і про його теперішнє життя. І, звичайно, про поезію.
 
– Дмитре, хто тобі запропонував стати прес-секретарем так званого Київського медіахолдингу? Що тобі було відомо про холдинг, коли ти погодився на пропозицію?
– Про те, що Київському медіахолдингу (КМХ) потрібен прес-секретар, я дізнався від свого доброго товариша, який працював і працює в КМХ. Я тоді мешкав у Херсоні, куди повернувся 2006 року з Києва. Я спочатку порекомендував двох своїх знайомих, але вони відмовилися. Тоді я подумав: може, скористатися цим шансом і повернутися до улюбленого Києва? Я зателефонував і спитав, чи може розглядатися моя кандидатура. Мені відповіли ствердно, і я одразу вирішив поїхати. Наступного дня в мене вже була коротенька співбесіда з Казбеком Бектурсуновим. І рішення про те, щоб я спробував, було прийняте фактично на 10-й хвилині співбесіди. З понеділка я почав працювати.
 
– А що ти знав про КМХ?
– Фактично нічого, окрім того, що відомо будь-якій людині. Знав, що це об’єднання комунальних ЗМІ Києва: телеканал, радіостанція і три газети. Я не знав про досить негативне, неоднозначне ставлення до холдингу з боку громадськості, але одразу відчув його, обійнявши цю посаду. Чесно кажучи, мене це не дуже хвилювало, навпаки, було бажання виправити цю ситуацію. Я ставив для себе таке завдання – налагодження стосунків, роз’яснення, що не все так погано, як думають. Я вважаю, що мені вдалося налагодити стосунки і зв’язок із зовнішнім світом, який по-справжньому цікавився Київським медіахолдингом.
 
До мене посади прес-секретаря в КМХ не було. Це непростий холдинг, тому треба було, щоби прес-секретарем була людина внутрішньо налаштована, професійно підготовлена, яка би не боялася брати на себе зобов’язання, розуміла все з півслова. І я відчував, що до цього я готовий. Поки я працював, мій професійний рівень дійсно зріс, я багато чого навчився.
 
– Хто саме тебе брав на роботу? Які умови перед тобою ставили?
–Казбек Бектурсунов. Умова була одна – працювати і виконувати завдання. Я одразу почав працювати, знайомився з топ-менеджерами і специфікою КМХ. Жодної хвилини на адаптацію не було.
 
– Оскільки холдингу де-юре не існує, то на якій справді посаді ти перебував?
– Я був оформлений на телеканалі «Київ» у дирекції з маркетингу, яка має займатися зовнішніми зв’язками.
 
– Розкажи про свої обов’язки прес-секретаря КМХ. З якими труднощами ти зустрівся на цій посаді?
– Проблема, яка одразу з’явилася, – це налагодження внутрішньої комунікації. Всі працювали в досить швидкому режимі, і потрібен був час, щоб до мене звикли, щоби керівники зрозуміли, яку функцію я виконую.
 
Я виконував обов’язки прес-секретаря, які полягали в донесенні до громадськості інформації про події і новини всередині КМХ, результати роботи ЗМІ холдингу, а також у реагуванні на будь-яку інформацію про наш холдинг. Часто ця інформація була необ’єктивною, однобокою. Особливих обов’язків не було, крім, хіба що, одного – я мав зосереджувати увагу на різноманітних ініціативах КМХ. Крім того, я також займався підготовкою телемарафону. Інколи дописував матеріали до наших видань.
 
– Як вам працювалося з фактичним керівником умовного холдингу Казбеком Бектурсуновим?
– Я одразу зрозумів цю людину, так мені, принаймні, здається. Інакше, якби я одразу відреагував на його непросту манеру спілкування, – пішов би неодмінно. Але мені було зрозуміло, що йому дуже непросто і що саме така манера спілкування була єдиною можливістю перетворити комунальні ЗМІ на гідні медіа. Для Казбека це єдина можливість, щоби людина: а) швидко розуміла, б) швидко робила те, що треба. Я не застав той час, коли створювався КМХ, але знаю, як непросто було: величезні колективи, які не хотіли працювати швидко і професійно. Тому єдиною можливістю швидко донести завдання і стимулювати його виконання, без сварок і довгих розмов, – це різко з ними розмовляти. Пропрацювавши майже рік у КМХ, я бачив, що серйозні проекти і справи рушали з місця саме завдяки цій специфіці спілкування. Насправді від серця і душі Казбек так не говорить. Це зовнішня потреба стимулювати рух уперед.
 
За всіх людей не можу відповідати, але кожну таку розмову зі мною я сприймав як результат власного недопрацювання чи непрофесіоналізму. На початку в мене були певні помилки, за які в іншій організації могли й звільнити. Казбек не звільняв, не штрафував, а проводив дуже коротеньку, але надихаючу розмову. Для мене спілкування з ним було серйозним розвитком: а) професійним, б) внутрішнім. Казбек вимагає від усіх, з ким працює, не боятися чиновників, не плазували перед проблемами, а швидко їх вирішувати. Фактично він вчить людей, які працюють поруч із ним, особливо молодих, як можна швидко вирішувати проблеми. Тому кожну розмову з ним я сприймав як рік досвіду роботи, намагався слухати його дуже уважно і зрозуміти, бо Казбек говорить так, щоби надалі співрозмовник швидко сприймав його слова і настанови. Я цю людину щиро вважаю геніальною.
 
Йому вдалося оптимізувати штати комунальних ЗМІ. Наскільки я знаю, з його приходом витрати на комунальні ЗМІ скоротилися в рази, перестали давати квартири журналістам, значно скоротилася кількість водіїв і машин у цих ЗМІ.
 
– Має КМХ керівну структуру, чи всім керує одноосібно Бектурсунов?
– Фактично керівна структура – це Бектурсунов і керівники всіх комунальних ЗМІ. Кожен має свою зону відповідальності, адже у будь-якій структурі має бути хтось головний. Казбек і є цією головною людиною, він останній у прийнятті рішень. Оскільки холдингу офіційно не існує, то і структура не може офіційно існувати. Звичайно, є певна кількість людей, які працюють в умовній структурі КМХ. Але я не бачив жодних посадових інструкцій. Кількох розмов і кількох днів роботи новій людині вистачає, щоби зрозуміти своє місце. У мене таких питань фактично не виникало. Я з перших днів знав, хто є хто, розумів вектор своєї роботи, з ким які питання узгоджувати.
 
– Чи не знаєш, що потрібно ще зробити, щоби ЗАТ «Київський медіахолдинг» був реально створений, і хто хоче купити 75% майбутнього холдингу?
– Цим питанням я цікавився кілька разів. Все, що я знаю, це припущення з приватних розмов. Колись на концерті одного відомого барда я почув від «поінформованої» людини, що наш холдинг уже хтось купив і він фінансується якимись олігархами. Тоді я сказав, що якщо йому подобається так думати, нехай думає. Наскільки я знаю, холдинг ніхто не купив, і гроші у нього ніхто не вкладав.
 
– Яку зарплату ти отримував: «білу», згідно із займаною посадою, чи ще й у конвертах?
– Білу.
 
– І що, достатньо було грошей з тим обсягом роботи, що ти виконував?
– Зарплата була непогана. Керівництво забезпечило білу зарплату, я навіть зміг взяти банківську кредитну картку. Була ще премія, якої я так і не зміг заробити, тому що були певні недопрацювання. Зарплату я отримував на рівні працівників ТРК «Київ», були певні затримки з виплатами, це всім відомо. А коли я зрозумів, що можу далі розвиватися в рамках холдингу, то мене «пішли».
 
– Чому ти залишив посаду прес-секретаря умовного КМХ? Про твоє звільнення «обізнані» писали, що це була спланована піар-акція. Що ти про це скажеш?
– Це неправда, жодної піар-акції не було. Моє звільнення і для Казбека, і для мене, і для всіх інших залишиться загадкою. Як хтось прокоментував, це було на метафізичному рівні. Напевне, змінилася моя власна оцінка себе і своєї присутності в КМХ. З усім, чим я мав розібратися, я розібрався. Якихось питань чи проблем у моїй роботі, які я до того вирішував, вже не залишилося.
 
Скажу те, про що казав тільки кільком близьким людям. Я дуже хотів стати піар-директором КМХ, планував запропонувати структуру зовнішнього і внутрішнього піару, але не встиг цього зробити. Певно, внутрішньо я вже інакше ставився до навколишнього світу. І кілька останніх днів до свого звільнення я з Казбеком спілкувався дещо іншою мовою, на рівних… Мабуть, я або щось сказав, або повівся якось неприпустимо для підлеглого. Мені переказували люди, яким я можу довіряти, що у Казбека не було жодних претензій до мене як до професіонала. Оскільки я зміг налагодити роботу, працював системно, мабуть, був цінним працівником. Але, на його думку, я став гордим і спілкувався з Казбеком неприпустимою мовою.
 
В мене жодних образ немає, кажу це щиро. Єдине, що мені видалося неправильним у цій ситуації – це те, що про своє звільнення я дізнався у відділі кадрів. Людина, яка брала мене на роботу, повинна була особисто повідомити про звільнення. Якби Казбек сказав, мовляв, я тебе звільняю за твою гордість, це було би принаймні зрозуміло.
 
– Де ти працюєш зараз?
– Працюю піар-директором у компанії Open mind consulting group, яка займається консалтингом та комунікаціями у vip-сегменті та є співорганізатором конкурсу «Міс Україна Всесвіт – 2009». Компанія невелика, але дуже перспективна. Робота там мене повністю задовольняє, вона має величезний потенціал.
 
– Наскільки мені відомо, ти пишеш вірші. Я маю твою невеличку збірку віршів під псевдо Діма Траст. Давно ти цим займаєшся? Чи продовжуєш писати в Києві?
– Так, продовжую. Я був звичайною молодою людиною, навчався в Херсонському університеті і в середині 90-х по-справжньому захоплювався лише футболом. Я тоді вболівав за київське «Динамо», їздив на матчі Ліги чемпіонів до Києва. І раптом після певного переживання я написав один вірш. Він мені вдався, принаймні, мене всі похвалили. Це для мене було справжнім відкриттям. До того я не любив займатися ні мовою, ні літературою, мало що читав із художньої літератури. Я почав писати майже щодня, це мене захопило. Через півроку переміг у поетичному конкурсі однієї з херсонських газет. Захоплення поезією привело мене до університету Шевченка, а потім у журналістику і піар.
 
На деякий час я перестав писати, а потім після нових переживань почав знову. Вже напрацьовую другу збірку. Першу я видав власним коштом для друзів і знайомих. Сьогодні маю домовленість із заможною молодою людиною про фінансування передруку першої збірки. Також мав розмову із власником «Фоліо» про умови друку збірки. Керівництво компанії, де я зараз працюю, після ознайомлення з моїми віршами попросило мене написати проект власної розкрутки як поета. Тому, можливо, десь через півроку ім’я Діми Траста прозвучить в інформаційному просторі. Для того є всі підстави. Просто зараз я на цьому не сконцентрований, але мені цілком зрозуміло, як це зробити.
 
Довідка:
Дмитро Козонак народився 1979 року в Херсоні.
 
1994 року закінчив Фізико-технічний ліцей при Херсонському державному технічному університеті, 2001-го сам університет за спеціальністю «Економіка підприємства».
 
З 2000-го по 2002 роки навчався на філологічному факультеті, потім в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вивчав російську мову та літературу. Покинув КНУ імені Т. Шевченка, отримавши запрошення керівництва ГО «Інститут реформ» створити та очолити молодіжне видання «Молода економіка плюс».
 
У 2003-му – працював у відділі маркетингу ІА УНІАН. 2004 року прийняв пропозицію обійняти посаду прес-секретаря кандидата на посаду президента України Андрія Чорновола. Під час передвиборчої компанії отримав та прийняв запрошення працювати у штабі кандидата на посаду президента Віктора Януковича.
 
Покинув УНІАН через осуд із боку колег місця роботи під час передвиборної кампанії. За ініціативою співголови робочої групи з молодіжного підприємництва Європейської економічної комісії ООН Юрія Сосюрко створити електронне російсько-англомовне видання «Молодежные вести».
 
2006-го повернувся у Херсон. У 2006 – 2007 роках був координатором Всеукраїнської ініціативної групи зі впровадження Моделі муніципальної молодіжної політики (автор – Вадим Георгієнко), помічником-консультантом депутата Херсонської міської ради V скликання. З січня по жовтень 2008 року був прес-секретарем так званого Київського медіахолдингу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17329
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знающий
5610 дн. тому
Дима хороший пацан, жаль что Катерина с другим ходит, но то другая история. Но Дима может стать известным уже тем, кто первым сказал доброе слово о Казбеке, а я думал, что этого казахского удмурта так и вынесут вперед ногами без доброго слова о нем на этой Земле :))))
Д. Козонак
5611 дн. тому
Журналисту ТРК: у Вас, как и у меня, как и у каждого, своя правда. И чем больше оголтелого желания навязать кому-то свою правду, тем она более искривленей получается - это мое мнение. В вопросе Казбека и КМХ все как собаки, еще не сорвавшиеся с цепи, лают друг на друга. Это грустно. Будьте спокойны и оставайтесь людьми в наше собачье время, прошу Вас. По поводу квартир: рад за тех, кто получил квартиры? и вообще не Казбек мне о квартирах рассказывал, а обычные сотрудники. С Наступающим Вас! И удачи!
Журналист ТРК
5611 дн. тому
Козонаку: "знаю, як непросто було: величезні колективи, які не хотіли працювати швидко і професійно"- Дима, Вы то откуда знаете как раньше работал канал? Вы что в Херсоне два года назад смотрели канал? До Вашего "гениального" Казбека ТРК "Киев имел собственный продукт и свою аудиторию, а сейчас в прокате сплошной интеровский архив, от которого уже тошнит. И еще. Наверное Вас Казбек обманул - судя по-всему, Вам-то шаровая квартира в Киеве очень нужна. Могу Вас расстроить - при Казбеке уже получены квартиры для двух работников ТРК, вот только не дня новых, а для старых кадровых.
Антон_С
5612 дн. тому
Знаю Диму уже давно. Многие отзываются положительно, многие отрицательно… Но самое главное, что равнодушных нет. Дима молодец. Он еще покажет Себя!!!!
Cер
5612 дн. тому
Какие тупорылые пресс-релизы рассылал этот хлопчина
Миша
5613 дн. тому
«Про звільнення я дізнався від колег, яким Казбек Бектурсунов повідомив про моє звільнення. Після того, правда, я ще випадково з ним зустрівся, і встиг тричі поставити одне й те ж запитання: ”Казбек, за що?”, на яке він мені відповів: “Уйди”», - розповів пан Козонак. Да Казбек и слов таких не употребляет вроде "уйди!" Обчно он говорит "пошелнах...й" и даже не добавляет оценок типа "бездельник", "мудак", "обсос", "хохол", "жлоб", "болтун" - дескать, пусть сам пошедший нах потрудится напоследок и подумает, почему Казбек поручил "отключить от системы".
Роман
5613 дн. тому
Дима, спасибо за правдивое интервью. Подтверждаю, что все сказанное Козонаком - правда и только правда.
Миша
5613 дн. тому
Да Казбек тебя выкинул просто за треп и несостоятельность
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду