Революція помаранчева чи радянська?

21 Листопада 2005
1336
21 Листопада 2005
18:52

Революція помаранчева чи радянська?

1336
Годі було запитати, дивлячись вчора телемарафон «Майдан. Камо грядеши?» на Першому каналі.
Революція помаранчева чи радянська?
На сьогодні тільки 5 канал знову, як і рік тому, демонструє нам АДЕКВАТНІСТЬ у висвітленні річниці Помаранчевої революції, аналізу її витоків та її наслідків. Тут вже з 18 листопада демонструються численні проекти у різних жанрах – від хроніки подій революції у відеороликах, від розлогих інтерв’ю з безпосередніми учасниками подій (вже були в ефірі Юрій Луценко та Сергій Ківалов) – до повнометражних як хронікальних, так і публіцистичних фільмів. Ці проекти надають можливість глядачам знову відчути ті емоції, якими вони були наповнені рік тому - незалежно від того, чи розчаровані вони подальшим перебігом подій, а чи продовжують вірити у краще, додають до нашого розуміння історії якусь нову інформацію тощо.

Так, заради справедливості, можна багато зауважень висловити і 5 каналу. У сьогоднішній, 21 листопада, дискусії ведучих Романа Чайки та Яни Конотоп з політологами Михайлом Погребинським і Вадимом Карасьовим, попри знахідки на зразок цитат із Погребинського «рік тому», що прямо суперечили тому, що відомий ідеолог «темників» говорить зараз, - не вистачало знання предмету. Наприклад, чіткого розуміння різниці між подіями в Україні рік тому і в Азербайджані зараз. Ведучі не знають, чи не звертають увагу на те, що «перемога» Віктора Януковича була одноголосно не визнана Заходом, і саме це – поряд з Майданом, стало тим, що унеможливило президентство Януковича. Тоді як на перемогу партії Ільхама Алієва Захід не тільки не реагував гостро, а навіть, фактично, не засудив. З іншого боку, саме у матеріалах Святослава Цеголка на 5-му – з уст міністра внутрішніх справ Луценка - ми дізналися, нарешті, правду: внутрішні війська були підняті по тривозі внаслідок реакції на заклик Юлії Тимошенко штурмувати Банкову…

В той же час, очевидне нехтування річницею Помаранчевої революції більшістю приватних каналів може дивувати, але, безумовно, то справа їх власників, топ-менеджерів та журналістів, які на цих каналах працюють. Скажімо, можна присвятити 18 листопада дуже цікаву й змістовну дискусію щодо наслідків революції, як зробили це на ICTV в ток-шоу Савіка Шустера «Свобода слова». А можна у неділю, 20 листопада, центральною темою підсумкового випуску «ТСН» на «1+1» зробити політтехнологічну складову майбутньої виборчої кампанії-2006, і майже ні слова не присвятити історичним подіям, під час яких долю країни вирішували не політтехнологи і навіть не політики, а громадяни. Більш того, можна при цьому дозволити одному ну зовсім не бездоганному політику – Володимиру Литвину – вилити на «помаранчевих» Віктора Ющенка та Юлію Тимошенко купу багна, і при цьому навіть не поцікавитися особистими досягненнями цього політика у справі вболівання за долю українського народу (Литвин звинуватив Президента та екс-прем’єра у перейманні виключно перемогою на виборах). Ну що ж, кожному – своє.

Але те, що річниця Помаранчевої революції, фактично, проігнорована ДЕРЖАВНИМ Першим каналом – це нонсенс, який не може не викликати багатьох запитань! В ефірі та сітці програм – не заявлено жодного фільму, жодного спецпроекту! Окрім, будемо сподіватися, прямої трансляції святкування на Майдані 22 листопада, та двох частин телемарафону. Перша частина телемарафону «Майдан. Камо грядеши? Куди йдемо?» була продемонстрована вчора, 20 листопада. Що ж ми побачили? Нашвидкуруч «притягнутий за вуха» формат – «збори» у телестудії кількох (до десятка) відомих глядачеві облич, найбільш харизматичним з яких був Микола Катеринчук, серед тусовки нікому не відомих молодих людей. При цьому – увага! – серед присутніх не було ЖОДНОГО представника команди Юлії Тимошенко, зате була, наприклад, відома у професійній журналістській тусовці своєю «плідною працею» у «темніківських» проектах Сергія Васильєва «якась» Олена Маркосян. Звісно, в студії Першого каналу вона виступала у ролі «незалежного експерта»! Втім, якщо появу Маркосян в якості представника іншої точки зору (чи авторитетного представника – до вже інша справа) ще можна-таки сприйняти, то відсутність представників команди Тимошенко навіює-таки підозри щодо, принаймні, невипадковості цього, якщо – не цензури.

Ми побачили погано продумані теми розмов – на кшталт національної ідеології (ну як же без неї у проекті УТ-1?!), які намагалися якось втілити в дискусії старанні, але зовсім неформатні і не підготовлені для сучасних політичних ток-шоу ведучі Христина Стебельська та Євген Нижник. Ведучі навіть не знали статтю Конституції - а саме 15-у, в якій чорним по білому сказано, що «суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. Жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова».

Ми побачили нафталінні сюжети, в яких пафосні та нічого не промовляючи по суті вислови нагромаджувались на відео, що дуже рідко відповідало тексту… А в якості, мабуть, апофеозу абсурду, який ми спостерігали, один з сюжетів про майдан змонтували встик... з рекламою партії Януковича! (До речі, а під час помаранчевого телемарафону не можна було обійтися без політичної реклами?!Тим більш, що, за законом, політичну рекламу взагалі не можна демонструвати у блоках реклами комерційної!). Час від часу, "для оживляжу", все це дійство переривалося музичними номерами не найпопулярніших виконавців – в доречності чого теж були великі сумніви!

Ну що ж, побачити і через рік після подій 2004 Перший канал у ПОВНІЙ красі кучмівсько-радянського УТ-1 – це шок, і це, безумовно, теж здобутки та уроки Помаранчевої революції, підсумок річної діяльності (точніше - бездіяльності) нової влади щодо реформування державних мовників. Думається, це ще стане приводом для дискусій як експертів, так і, сподіваємося, тих, хто відповідає за державний інформаційний простір.

На жаль, поки що «ТК» змогла отримати тільки невеликий коментар з цього приводу нового першого віце-президента НТКУ Віктора Павлюка, який повідомив, що відповідати на питання щодо документалістики, публіцистичних проектів не може, оскільки займає свою посаду тільки кілька днів. Завтра, 22 листопада, за словами Віктора Павлюка, телемарафон буде робитися силами інформаційників Першого каналу, під керівництвом віце-президента Олега Панюти (тож є надія, що все це буде мати трохи інший вигляд! – «ТК»). Президент НТКУ Віталій Докаленко поки що, вислухавши наше запитання, повідомив, що не може говорити. Що ж, почекаємо на завтра.

Наталія Лигачова, «Детектор медіа»

Читайте також:

Коли службовий злочин стає громадянським подвигом?

На Першому каналі - телемарафон з нагоди річниці Помаранчевої революції

Говорить і показує Помаранчеве свято

Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників (оновлено)

„Рік свободи” у форматі документального кіно

Запитання „Детектор медіа”: Які ваші враження від телекартинки Дня свободи? Чи вдалося телеканалам адекватно відобразити і емоції, і події, і політичну суть того, що відбувалося в країні протягом "помаранчевого марафону" 19-22 листопада?

Переведіть мене через Майдан

Про нас, одного із нас, і про Помаранчеву революцію

Луканово посміхаючись Як Ющенко і Тимошенко спаплюжили мій виступ на телебаченні

Володимир Ар'єв: “Я щасливий, що Помаранчева революція припала на моє життя”

Закордонна преса про річницю Помаранчевої революції

Річниця революції на телебаченні: фанфари й мовчанка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду