Ющенко під обстрілом Ларрі Кінга

27 Вересня 2005
3941
27 Вересня 2005
14:32

Ющенко під обстрілом Ларрі Кінга

3941
Мене дивує те, що Президент, маючи дружину американського походження, не має уявлення про ментальність американської нації. Це особливо виявилося під час його інтерв'ю у ток-шоу “Larry King live”.
Ющенко під обстрілом Ларрі Кінга
Відповідаючи на запитання Ларрі Кінга, чи він оптиміст, Віктор Ющенко категорично підтвердив: “Так, так”. Але нехай ні в кого не виникає романтичних асоціацій! Про Помаранчеву революцію, як це не дивно, Президенту України нагадав ведучий програми CNN. Кінг прокрутив кліп з синхроном витягу з виступу Ющенка на спільній сесії Конгресу США 6 квітня ц.р. і шквалу оплесків американських законодавців у краватках помаранчевого кольору. “Ми високо цінуємо послання, висловлене лідерами вашої країни напередодні виборів і у дні Помаранчевої революції. Воно було чітким і однозначним. США засудили фальсифікації і підтримали право українців вільно обирати владу”, - заявив новообраний Президент під час першого офіційного візиту до Сполучених Штатів. Але й після показу кліпу слова “Помаранчева революція” жодного разу не пролунали з вуст Ющенка упродовж усього ток-шоу.

Кінг почав з того, що найбільше болить американцям, запитавши у гостя, як він реагує на те, що пережили США через ураган “Катрін”. В.Ю. відповів, зокрема, що Україна “вирішила направити літак… важкі вантажні літаки для допомоги у рятувальних операціях” (версія з вебсайту CNN. – тут і далі примітки автора).

Діалог про світову політику не клеївся. Для більшості американців це – нудна тема, якщо не йдеться про Ірак чи Афганістан, де гинуть їхні співвітчизники, тощо. Кінг намагався оживити її за рахунок персоналій і можливих пікантних подробиць. Але на запитання, як відбувалася зустріч з Конді Райс, Ю.В. фактично не відповів, а на інше - “які у вас відносини з містером Путіним?” - обмежився надто лаконічною відповіддю: “Нормальні. Можу сказати про це відверто і з легким серцем”.

Коли дійшла справа до гострої теми – політичної кризи в Україні, розмова нагадувала діалог глухих. “Ви відправили у відставку Кабінет міністрів на чолі з прем'єром.. Юлія Тимошенко була вашою головною соратницею під час революції. Що сталося?” – запитав ведучий. Відповідь В.Ю., схоже, не влаштувала його, і він завважив: “Кабінет повинен погоджуватися з Президентом. Чи не так? Це ваш погляд. А місіс Тимошенко вважає, що ви звільнили її, бо вона стала такою популярною. У цьому є частка правди?” Ющенко відповів у своєму стилі: “Ні, це неправда” (версія з транскрипту CNN).

Мене дивує те, що Президент, маючи дружину американського походження, не має уявлення про ментальність американської нації. Це особливо виявилося під час його інтерв'ю у ток-шоу “Larry King live”. Я вже не кажу про незнання англійської мови.

Критикуючи своїх колишніх соратників і вихваляючи себе як єдиного й непогрішного представника нації, він, певно, не знає, що в історії Америки не було монархії, що ця держава розвивалася на засадах пуританської релігії й культури: свободи особи, вільного підприємництва, сильного громадянського суспільства і аж ніяк не на схилянні перед владою та її носіями. Він, певно, не розуміє, що для американців президент не більше, як найвищий посадовець, обраний ними й повністю залежний від них.

Утім, повернімося до ток-шоу. Кінга цікавила не стільки політика, як суто людське. Він не раз повертався до теми отруєння, можливо, сподіваючись на сенсацію. Інколи навіть створювалося психологічне враження, що Ющенко ось-ось, нарешті, розкриє таємницю. Та цього не сталося й через рік після трагедії ані в Україні, ані в Америці. Доводиться лише ламати голову над плутаними й непереконливими поясненнями Президента.

Кінець інтерв'ю заслуговує на особливу увагу. Це – відповідь на питання, що приховується насправді за машкарою його невгамовного моралізаторства (версія з транскрипту CNN):

“К: …Виникли деякі запитання стосовно стилю життя вашого 19-річного сина. Критики скаржаться (я зачитую з нотаток, які мені дали), що він їздить на дуже дорогому BMW, що у нього мобільний телефон із платиновим корпусом, приватні охоронці. Ви розізлилися, відповідаючи репортеру, який вас про це запитав. Чи повинно цікавитися цим суспільство? (тут і далі виділено автором).

Ю: Я думаю, що, з одного боку, це – проблеми молодого віку. Буду з вами відвертий, ви теж батько: я дуже задоволений своїми дітьми. Їх у мене п'ятеро. Найстаршому – 21 рік. У нього хороші моральні якості. Він справді віруюча людина. Я б сказав, що він зріла особа. Його стиль життя типовий для його однолітків, і я не думаю, що існують якісь проблеми, через які мені було б боляче. Та в житті трапляється всяке. Наприклад, той самий мобільний. Я не переймаюся такими речами... Ніколи не запитую. Я думаю, усі телефони коштують від 200 до 300 доларів. Мені так здається. Я не знаю, як він примудряється заплатити за телефон тисячу доларів.

Це не по-моєму, мене такі речі не приваблюють. Але під час моєї кампанії на його авто наїхали. Він взяв напрокат інше авто, яке привіз в Україну його друг. Він цим займається професійно
(схоже, котрабандист. - Авт). Але авто не було зареєстроване. Я сказав сину: будь ласка, віддай його господарю, а своє, старе, відремонтуй, їзди на своєму авто. Так сталося, що я залишив Київ і мешкаю поблизу Києва. Синові не було де жити, тож він найняв якусь квартиру на шість місяців, поки у нас ремонт. Ось такі подробиці. Випадок за випадком – і було створено певний образ.

К: Головне – він у вас гарний хлопець?

Ю: Так, він - гарний хлопець. У мене душа спокійна”.

У народного Президента своєрідне уявлення про родинні цінності, які для нього понад усе. Захоплений своїми розумуваннями, він навіть не помітив неприхованої іронії співрозмовника.

Тест на ширість, яку влаштував В.Ю. зубр американської журналістики, обернувся на моральний тест. Уникнувши відповіді на запитання “чи повинно цікавитися цим суспільство?” і виправдовуючи свого паростка, Віктор Ющенко не витримав випробування.

В Америці його інтерв'ю вже забули. Та якби в Україні була інтелектуальна опозиція, для неї це - знахідка на вагу золота. Не на один день. Чи варто платити шалені гроші тубільним та імортованим “знавцям” виборчих технологій? Щоб довести особистий рейтинг Ющенка та НС “Наша Україна”, як висловився у ток-шоу сам В.Ю., до “нульового рівня”, досить масово розповсюдити на додачу до його висловлювань про “морду” його нову цинічну заяву.

Месія – єдиний, непогрішний

Я живий, я - Президент країни, я виграв вибори, нація зі мною.

Я привів її
(Юлію Тимошенко) до влади. Я наділив її величезними повноваженнями, я дав безпрецедентні повноваження i прем'єру, і держсекретарю, і секретарю РНБОУ.

За всієї поваги до цих людей я сказав, що до влади повинні прийти нові люди. Ви залишитеся моїми партнерами, ви залишитеся моїми друзями, але те, що ви робите, не відповідає моїм уявленням про розвиток країни та моїм обов'язкам Президента.

Вибачте за нескромність, але Президент – найпопулярніший політик в Україні. Та справа навіть не в цьому. Я просто вважаю, що кожен повинен займатися винятково своєю роботою.

Я – колишній козак, і родина моя козацька.


(З інтерв'ю Віктора Ющенка у ток-шоу “Larry King live”).

Цікаво, чи багато американців служили колись у запорізькому війську, і чи знають їхні нащадки, хто такі козаки?

Труднощі перекладу

Той, хто не чув наживо інтерв'ю Віктора Ющенка у ток-шоу “Larry King live” і не читав транскрипту англійською, не зможе відчути деякі нюанси. Річ у тім, що зворотній переклад на українську, вміщений на офіційному вебсайті “President.gov.ua, частково причесаний саморобним літературним гребінцем, частково неадекватний. До того ж, виникає підозра, що в ньому є ознаки цензури.

Про отруєння


Версія з вебсайту President.gov.ua

Другий момент: так сталося, шо я не пив усе, що мені дозволяли пити, і не їв усього, що для мене приготували. Можливо, в день отруєння щось не спрацювало, можливо, не розрахували дозу. Доза була величезна, але її не вистачило, щоб призвести до летального результату.

Версія з транскрипту CNN

Другий момент: так сталося, що я не пив усе, що мені дозволяли пити. Я не їв усього, що для мене приготували, оскільки зі мною були люди, які говорили мені не…(далі нерозбірливо. – Прим. CNN). Саме такі були обставини. Можливо, у день отруєння щось не спрацювало, можливо, не розрахували дозу. Доза була величезна, але її не вистачило, щоб призвести моє тіло до летального кінця.

Версія з вебсайту President. gov. ua

К: Маєте власні припущення, хто міг це зробити?

Ю: Так, є кілька ідей. Річ у тому, що ми говоримо про дуже невелику групу людей, які могли бути причетними до отруєння, адже все відбулося в лічені години. Але цим повинна займатися Рада національної безпеки та Генеральна прокуратора. Що стосується конкретних прізвищ, то остаточний вердикт винесе слідство, а не мої емоції..

К: Це люди, з якими ви звичайно спілкуєтеся?

Ю: Дехто вже виїхав з України.

Версія з транскрипту CNN

К: Маєте власні припущення, хто міг це зробити?

Ю: Так, у мене є кілька думок. Річ у тім, що ми говоримо про дуже невелику групу людей, деякі з них (отже, коло підозрюваних звужується) могли бути причетними, вони мабуть, перебували поряд зі мною, і це тривало пару годин (час також звужується). Але цим повинна займатися Служба національної безпеки України та Генеральна прокуратура України. Конкретні прізвища, я думаю, має визначити слідство, а не мої емоції.

К: Це люди, з якими ви іноді зіштовхуєтеся?

Ю: Декого вже нема в Україні.

Про колишню команду

Версія з вебсайту President.gov.ua

Пізніше між членами єдиної команди виникло непорозуміння. На те були різні причини.

Версія з транскрипту CNN

Пізніше між членами команди виникло непорозуміння, і, зрештою, довіра між членами команди досягла нульового рівня. Причини були різні.

Коли Президент збиває з пантелику усіх

Про відносини між Україною і США

Версія з транскрипту CNN

Америка – наш стратегічний партнер. Тому моя відповідь на ваше запитання буде дуже короткою.

Про відносини між Україною і Росією

Версія з вебсайту Presdent.gov.ua

Люди не хочуть цього прийняти, але я завжди говорю: “Друзі, якщо ми можемо бачити, давайте подивимося один одному в очі, давайте працювати разом, і там де наші інтереси збігаються, будемо партнерами й не зрадимо один одного”… Росія – наш суcід, і моя політика полягає в тому, щоб навчити свій народ повазі, це завдання не з легких, але я переконаний, що це станеться.

Версія з транскрипту СNN

Дехто це одразу відкидав, але я постійно казав: “Дорогі друзі, якщо ми можемо бачити, погляньмо один одному у вічі, давайте разом працювати, і там, де у нас спільні інтереси, ми будемо партнерами, ми ніколи не зрадимо наше партнерство…Росія – наш сусід, і наша… моя політика полягає у тому, щоб навчити націю, навчити бізнес, навчити сусідів, як жити, поважаючи один одного. Це непросто. Але я дуже переконаний, що це станеться.

Про відносини України з Європою

Версія з транскрипту CNN

Я народився у східній частині України, але мрію про європейську інтеграцію.

Версія з вебсайту President.gov.ua

Я народився на сході України, але мріючи про європейську інтеграцію.

(З інтерв'ю Віктора Ющенка у ток-шоу “Larry King live”).

Резюме: Як бачимо, Президент і його команда працюють тандемом на всіх рівнях. Якщо він висловиться нормально, його неодмінно “підправлять” - одразу або через півроку як у цьому випадку. Перекладу кліпу з синхроном витягу з виступу Віктора Ющенка у Конгресі США, включеного у ток-шоу “ Larry King live “, на вебсайті President gov.ua взагалі немає.

Може, це прозорий натяк на те, що народний Президент вже забув про Помаранчеву революцію, яка привела його до влади, чи йому дуже хочеться про неї забути?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
кореспондент у США у 1980-1989 рр, і в 1992-1996 рр, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3941
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду