Звернення представників гуманітарної інтелігенції до президента України

15 Вересня 2005
1496
15 Вересня 2005
11:33

Звернення представників гуманітарної інтелігенції до президента України

1496
Представники гуманітарної сфери України вже давно стурбовані ситуацією, що склалась у царині співпраці держави з провідними фахівцями культури, мистецтва, інформації та освіти Високоповажаний пане Президенте!
Звернення представників гуманітарної інтелігенції до президента України
Представники гуманітарної сфери України вже давно стурбовані ситуацією, що склалась у царині співпраці держави з провідними фахівцями культури, мистецтва, інформації та освіти.

Останні політичні події в країні, що завершилися відставкою уряду, змушують нас звернути Вашу увагу на дотепер найбільш упосліджену галузь національного життя — гуманітарну, від якої прямим чином залежить духовне здоров’я країни, її національна згуртованість, її образ в очах усього світу, завтрашній день нації.

За роки незалежності українською державою не було сформовано послідовної інформаційної та культурної політики; не беремося зараз з’ясовувати причини цього, хоча одна з них лежить на поверхні — це глибоке, ще совєтське, нерозуміння суспільної значущості цієї царини. Впродовж останніх півтора десятка літ з боку держави не зроблено жодного реального кроку для системної співпраці з авторитетними фахівцями гуманітарної сфери.

За 1990-ті роки Україна майже повністю втратила власний книжковий, аудіо-, відео- та кіноринок, а відтак і можливість самостійно формувати власну духовну ідентичність. Зниження якості освіти, занепад фундаментальних наукових досліджень, масовий відплив із країни висококваліфікованих інтелектуальних кадрів, культурні показники на рівні відсталих країн, вкрай незадовільна оплата інтелектуальної праці, збереження старої бюрократичної системи оцінки наукових і мистецьких досягнень та присудження звань — ось далеко неповний список тої спадщини, яка дісталась після Помаранчевої революції новому урядові. Корупція роз’їдає більшість сфер, пов’язаних з доступом до якісної освіти, книговиданням, написанням і впровадженням підручників тощо.

Можливо, кращим є стан справ у сфері медіа, але й тут кричуще бракує цілісної й ясної культурно-інформаційної політики, якій, певні, допомогло б здійснитися суспільне мовлення, вільне від диктату адміністрації.

Все, що за ці роки зроблено в цій царині — зроблено не завдяки, а всупереч державі та її чиновницькій орді. Вихід нових книжок, художні виставки, нечисленні фільми, театральні прем’єри, наукові розробки — все це ще є, дякуючи зусиллям самих фахівців.

Намагання діячів гуманітарної сфери хоч якось налагодити діалог з державою закінчуються, як правило, нічим. А ті структури, які формально нібито існують, жодного впливу на катастрофічну динаміку подій не мають. Провідні фахівці не лише відсторонені від формування та впливу на прийняття рішень в цій галузі, але й позбавлені інформації про такі рішення. Усі види громадських рад і колегій при Мінкульті, комітеті ВР та Кабміні, себе вичерпали, як форма декоративна, бездіяльна і, найголовніше, непотрібна самим органам, при яких вона створюється. Існуюча система радників призвела до глибокої кризи і деградації культурної політики у владі. Практика “самодостатності” чиновницької влади, на жаль, і тепер не підпала під очікувані нами зміни.

Виходячи з усвідомлення глибокої кризи у стосунках “сучасна влада — гуманітарії”, ми наполягаємо на створенні дієвого громадського утворення — Національної ради з питань гуманітарної політики України при Президентові України, куди б увійшли авторитетні фахівці, а не представники партійної номенклатури від гуманітаріїв. Ми готові самостійно сформувати такий дієвий громадський орган, обговорити принципи його роботи та повноваження і сприяти налагодженню дійсного діалогу “влада — фахівці”.

Ми щиро вітаємо Ваше бажання радитися з інтелігенцією України. Ми сприймаємо це як перший крок у напрямку політично послідовного вирішення кризових, поточних й великих перспективних питань нашої царини. Наступним кроком має бути закріплення усталеної демократичної процедури донесення до Вас, так само до інших представників вищих ешелонів влади, спільного бачення гуманітарною інтелігенцією країни того, для чого і як вибудовувати цю царину. Так само відкрито мало би обговорюватися питання, кому доручати професійне керівництво нею.

Отож, закликаємо Вас, пане Президенте, всіляко сприяти тому, аби в новому уряді цей пріоритет було збережено, а відповідальність за сферу гуманітарної політики покладено на фахівців, здатних забезпечити її розумне і чесне реформування.

Звернення відкрите для підписів



Звернення вже підтримали:



Оксана Забужко

Мирослав Попович

Євген Карась

Віра Агеєва

Для того, щоб поставити свій підпис натисніть тут

^macro[get_link_podpis4]
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду