„Свобода слова” Савіка Шустера стане головним дискусійним майданчиком в країні?

5 Вересня 2005
1745

„Свобода слова” Савіка Шустера стане головним дискусійним майданчиком в країні?

1745
У суботу на ICTV презентували нову програму, прем’єра якої відбудеться 9 вересня. 3 вересня відбулася презентація нової програми „Свобода слова”, яку генеральний директор МК ТРК ICTV Олександр Богуцький вже зараз бачить головним дискусійним майданчиком країни. Над програмою будуть працювати: ведучий – Савік Шустер, шеф-редактор – Оксана Соколова; режисером, який запустив проект на ICTV, була співвласник бренду «Свободи слова», московська колега Шустера Віра Кричевська.
„Свобода слова” Савіка Шустера стане головним дискусійним майданчиком в країні?
Після першого ефіру програми 9 вересня пані Віра повернеться до Москви, а режисером проекту надалі буде Михайло Павлов, директор ДП ТРК ТВО «Телефабрика».

За словами Олександра Богуцького, „Свобода слова” – це головна прем’єра сезону. Ця програма є новим явищем для української тележурналістики з точки зору технологій. Студія, з якої виходитиме програма, обладнана новою інтерактивною технікою, що дозволяє в режимі прямого ефіру стежити за тим, як змінюється суспільна думка стосовно того, що відбувається в студії. Пульт для голосування обладнаний не тільки кнопками „так”, „ні” чи „утримався”, а й коліщатком, яке обертається від знаку "+" до знаку "–", - це дозволяє варіювати позитивні та негативні емоції аудиторії. У програмі буде яскраво виражений елемент шоу. А елемент „ток” буде представлений усіма можливими сторонами дискусії, якщо буде треба, то цих сторін може бути не лише дві, а й більше.

Програма матиме такий сценарій: у студії знаходитимуться 4 головних герої - по двоє з протилежних сторін дискусії, кожен із яких матиме право на свій виступ. Під час його виступу ставити запитання зможе лише сторона опонента. Також у студії буде присутня так звана „група підтримки” - це люди, які є експертами, прибічниками однієї зі сторін дискусії. Ще одна частина студії - гості (100 чоловік), запрошені з різних куточків України, дібрані сторонньою соціологічною компанією за низкою критеріїв: регіон (південний, західний, центрально-західний, центрально-східний, та східний), місце проживання (село, місто), вік (18-29, 30-44, 45-59, 60+) та стать. За словами режисера програми Віри Кричевської, у підборі гостей партнерами ICTV буде соціологічна служба, яка за вибіркою, що представляє доросле населення України, буде робити відбір конкретних учасників програми випадковим методом і стежитиме за тим, щоб та ж сама людина не була присутньою на програмі більше одного разу за сезон. Тема кожної програми буде також обиратися за певними критеріями: рейтинговість, актуальність саме на тижні виходу в ефір програми.

Ведучий, Савік Шустер – досвідчений європейський журналіст, за плечима якого робота i в газетах Newsweek, Der Spiegel, Liberation, La Republica, і на радіо „Свободa”, і на телеканалі „НТВ”. Савік Шустер зазначив, що приїхав в Україну „тому що тут цікаво”. Шустер вважає, що складно буде вести ток-шоу російською мовою, на його думку, російська після „помаранчевих” подій не є мовою спілкування в Україні. Проте, зазначив також, що вже вчить українську. Головною відмінністю російського та українського варіанту „Свободи слова” Шустер вважає аудиторію. Як за своєю ментальністю, так і за представленістю у студії: якщо на НТВ це були тільки громадяни Москви, то на ICTV будуть представники всієї України. Як зазначав Савік Шустер в інтерв’ю для інтернет-сайту „Обозреватель”, „главное, мне надо понять, как психологически отличается украинское общество от российского. Я уже понимаю, что здесь совсем другая психология и действовать надо иначе. Здесь не кнут и пряник, а пряник и кнут. Здесь совсем другой юмор, нужно иначе обходиться с иронией”.

У запрошених на презентацію виникло запитання до Шустера про причини закриття програми на НТВ. За словами Шустера, його вважали в Росії чужим, агентом ЦРУ. (Цікаво, що після запису пілотa програми в Україні, який був присвячений гострій темі статусу російської мови, його вже встигли звинуватити в нав’язуванні проросійської ідеї). Також прозвучала теза про те, що російській владі не потрібна політична дискусія, "для слабкої російської влади прямий ефір не під силу".

Між тим, Шустер вважає, що політик, якщо він розумний, прийшовши на програму, зможе зрозуміти, як йому побудувати свою передвиборчу програму.

На презентації були показані уривки запису „пілотної” програми. Хоча, деякі запрошені народні депутати нарікали, що тема для першої програми обрана не дуже вдало, але гості наочно змогли побачити, як працює нова інтерактивна система програми, мали можливість оцінити формат. До речі, кілька разів представники ICTV підкреслили, що в будь-яку п’ятницю – в день ефіру програми «Свобода слова» - журналісти будь-якого видання та всі бажаючі можуть прийти на канал вже зранку, аби познайомитися з аудиторією програми, тими самими 100 гостями, які будуть репрезентувати у студії вибірку населення України. Менеджмент та автори проекту запевнили присутніх у прагненні уникнути будь-яких маніпуляцій суспільною думкою і підкреслили свою відкритість до будь-якого контролю. Соціологічну фірму, яка співпрацюватиме з каналом, теж буде контролювати незалежний від ICTV аудит.

Читайте також:

Помилка Савіка Шустера?

«НАВІКИ РАЗОМ» із Савіком Шустером

На ICTV з’явиться „Свобода слова”

Савик Шустер нашел для себя «новую площадку» На ICTV тепер працюватиме ще один російський тележурналіст?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду