Про незаконність перебування Івана Чижа на посаді Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення

20 Липня 2005
1140

Про незаконність перебування Івана Чижа на посаді Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення

1140
Заява Інституту Медіа Права. 20 липня 2005 року Заява Інституту Медіа Права. 20 липня 2005 року.
Про незаконність перебування Івана Чижа на посаді Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення
Інститут Медіа Права звертає увагу української влади та громадськості на те, що Іван Чиж незаконно перебуває на посаді Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення. Іван Чиж був призначений на посаду Голови Держкомтелерадіо Указом Президента України Леоніда Кучми № 107 від 12 лютого 2003 року з одночасним звільненням з посади Голови Державного комітету інформаційної політики телебачення і радіомовлення. У порушення Конституції України та Закону України „Про Президента України” Леонід Кучма перед призначенням Чижа не отримав на це згоди Верховної Ради України. Він власне і не звертався до Верховної Ради за такою згодою. Таким чином, він порушив статтю 106 Конституції України, яка встановлює, що Президент „призначає на посади та звільняє з посад за згодою Верховної Ради України ... Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення”.

Справедливості заради зазначимо, що роком раніше, у лютому 2002 року, Президент отримав згоду Верховної Ради на призначення Івана Чижа, і призначив його, але на іншу посаду – на посаду Голови Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення. Така згода не мала жодної юридичної сили, бо процедура призначення посадовця на саме цю посаду в Конституції України не передбачена. Про це чітко відзначив у своєму рішенні Конституційний Суд України, який роз‘яснив, що необхідно створити в державі ті органи, які прямо згадані у Конституції.

Після рішення Конституційного Суду Леонід Кучма звільнив Чижа зі старої посади і призначив на нову, саме ту, що потребує згоди Верховної Ради, однак самої згоди він не отримав. Таким чином, Іван Чиж є нелегітимним Головою. У ситуації, що склалася є декілька можливих правових варіантів вирішення проблеми. Перший варіант – це скасування Президентом України Віктором Ющенком нелегітимного Указу свого попередника. Другий варіант – повторне звернення Президента України до Верховної Ради з проханням надати згоду на звільнення Чижа. Висловлюємо своє здивування, чому, незважаючи на заяви кількох представників влади, цього досі не зроблено.

І нарешті третій варіант передбачає скасування Указу Президента про призначення Чижа на посаду Голови Держкомтелерадіо в судовому порядку. Інститут Медіа Права вже готує документи до суду про визнання Указу Президента України № 107 недійсним в частині призначення Івана Чижа на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення. Ці документи будуть подані до суду, якщо тільки раніше Президент України сам не скасує нелегітимний Указ попередника або не звернеться до Верховної Ради за згодою на звільнення Чижа. Ми вважаємо, що Іван Чиж не має ні законного, ні морального права очолювати Держкомтелерадіо.

Читайте також:

Голова Держкомтелерадіо Чиж заявляє про загрозу знищення державного телерадіомовлення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
директор Інституту Медіа Права
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду