НТКУ. НАКАЗУЮть: ПОГОДИТИСЯ..., Репліка. Жорстка

18 Липня 2005
1100

НТКУ. НАКАЗУЮть: ПОГОДИТИСЯ..., Репліка. Жорстка

1100
Перший Національний канал починає працювати за принципово новою сіткою мовлення, затвердженою наказом президента НТКУ. Із сьогоднішнього числа, 18 липня, як уже повідомляла «ТК», Перший Національний канал починає працювати за принципово новою сіткою мовлення, затвердженою наказом президента НТКУ.
НТКУ. НАКАЗУЮть: ПОГОДИТИСЯ..., Репліка. Жорстка
Тож нашим читачам ми сьогодні пропонуємо перший відгук на цю подію – нашого постійного автора Олександра Зиріна, який, як завжди, у жорсткій манері ставить, тим не менш, на наш погляд, і деякі досить слушні запитання. А також – розмову нашого кореспондента з директором публіцистичних програм Романом Вибрановським, одним iз розробників нової сітки мовлення.

Ситуація в Національній телекомпанії України кризова – це зрозуміло всім. В середньому, до 65% програм виробляються сторонніми виробниками – власне виробництво паралізованe. Але навряд чи ви знайдете спокійний і не упереджений аналіз тієї кризи. Це досить дивно. Часу з початку навали на НТКУ „нової команди” пройшло доволі багато. Нагадаю: Указ про призначення нового Президента НТКУ був підписаний в останній день лютого. Березень, квітень, травень, червень, початок липня – який результат?

Почну поки що з найвагомішого і найочевиднішого - за оцінками різних фахівців, на трансляції фінальної частини чемпіонату світу з футболу можна було заробити 4, а то і всі 5 мільйонів доларів. Того самого фіналу, на який може потрапити наша збірна - вперше за всі роки! І от, вперше за всі роки Національна телекомпанія показувати це не буде – серйозний, системний я б сказав, успіх клерків, і особливо - оновленого керівництва НТКУ. Чи не десять років УТ-1 був в цій галузі лідером і готував телеглядачів до найголовнішого – і от... Права на трансляцію купили прямі конкуренти. Мінімум третина українських уболівальників або взагалі не побачить, або побачить картинку з Німеччини в жахливій якості. Терміново телефоную до відповідного відділу НТКУ (того, що відповідає за імідж телекомпанії) і намагаюся довідатися, в чому справа. Відповідь заслуговує на те, щоб її навести: „не вистачило часу - керівництво займалося... Євробаченням”... Потім з’явилися стогони про „шалені гроші, яких у нас немає” і т.д. і т.п. Без коментарів. Єдине, за чим жалкую, - це за тим, що написане буде спрямоване в НТКУ зовсім не проти тих, хто о....

Продовжимо. Повідомлення про створення новою командою нової сітки мовлення пройшло майже непомітно. А дивно – адже саме програма передач і є уособленням (на першій стадії, звичайно) системи мислення, системи побудови орієнтирів і координат. Спокійно, з олівчиком у руці, проаналізуємо „ноу” і „хау”, закладені в новітню сітку мовлення УТ-1, затверджену відповідним наказом № 294 від 6 липня 2005 року. Відразу кидається у вічі очевидне – в програмі немає місця для ранкових та денних повторів програм і передач. Ну і правильно: не встиг (не зміг, не вдалося) глядач на вечірній ефір - так тобі і треба! Сам винен...

Ще одне - рясно, ой, як рясно, в ефірі національного телевізійного каналу з потенційною аудиторією (96% населення держави) з’явилися програмки зразка кабельного мовлення села Хацапупівка під (сподіваюся робочими!) назвами „Телемагазин”, „Торговий ряд”, „Блок програм для споживачів”. Загальний хронометраж цих програмок на кожний робочий день (понеділок-пятниця) – 1 година 55 хвилин. Про таку дрібницю, як зарахування цих відверто рекламних програм до загальнодобового балансу ефірного часу, відведеного на рекламу на всьому каналі, говорити не буду. Практично очевидним є те, що це врахували!

Ідемо далі з олівчиком: про руйнування інших «дрібних» стереотипів. Один із таких стереотипів – це показ діткам вечірньої казки. Без сумніву, це ганебний пострадянський атавізм, який намагався прикрити своє бридке нутро читанням українських казочок з відповідно низьким рейтингом. Знімаємо!

Ще один очевидний і такий самий бридкий атавізм – це українська музика і програми про неї. У „новій програмі” – десять хвилин у суботу і аж 35 - також у суботу. Ну, хоч щось. От, для прикладу: у „старій” програмі (яку глядачі мали змогу дивитися протягом травня, червня і т.д.) нове керівництво НТКУ подбало (чи не вперше в історії Національного телебачення!) про те, щоби «клоуни» отримали купу ефірного часу чомусь в програмах, присвячених саме українській музиці. Так званий «Національний хіт-парад» забезпечував прокат відповідного відео чомусь якраз перед потужними комерційними стадіонними концертами таких клоунів. Випадковість? Ну, звичайно ж... проста комерційна випадковість. Розумію. Але українська музика тут до чого?!

Ще кілька „хау”. Для публіцистичних програм і громадсько-політичних ток-шоу відведено пристойний ефірний час: з 17.35 до 18.00 або з 22.10 до 22.35 і з 18.00 до 18.20. Є жирна „галочка” моїм олівчиком! Але хронометраж цих програм, відповідно, ...25,15 і 10 хвилин та 20 ефірних хвилин. Студент-початківець віднімає час на „одяг програми”(„шапка”, „відбивки”), прикінцеві титри та рекламні хвилини і... залишається і ток, і шоу, і публіцистика. Панове – ви кому очі замулюєте? На дворі початок ХХІ століття, а не 1952 рік. Хоча ні – у п’ятдесятих теж замість програм власного виробництва кіно крутили (за „новою” сіткою НТКУ кіно будуть крутити з 10.00 до 12.00 та з 18.50 до 20.40).

Стандарти світової журналістики вимагають збалансованих роздумів. Тож, наприкінець - до балансу. Коли керувати махиною національного суспільно-політичного телевізійного каналу приходить „нова” команда, то очевидно, що приходить вона з готовою програмою дій, ідеями та шляхами їх реалізації. Ви чули десь, чи читали про ту ПРОГРАМУ ДІЙ, або СТРАТЕГІЮ діяльності „нової” команди? Підкажіть, де чули або читали! Поки що все, що я читав або чув, нагадує мені(та й не тільки мені, а будь-якому професіоналу ТБ) виступи членів команди канадської гуртової фірми. Ті самі словесні викрутаси та стиль побудови думок! Ну, наприклад, так званий конкурс телевізійних проектів, проведений для НТКУ. Якщо я знаю, що я хочу побудувати – до дідька мені сто пропозицій, левова частка з яких - сторонні! До того ж – будь-яка телевізійна ідея має „лежати” у відповідній програмі дій, і замовляти їх можна, уже знаючи все про майбутню сітку. Реально ж конкурс закінчився 30 червня. Сітка була затверджена 6 липня. От, тепер і почнуть підганятися ідеї під чиїсь вигадки: 18-хвилинне ток–шоу, для прикладу!..

Чергова телевізійна легенда від „нової” команди. Музична редакція НТКУ подала на розгляд свої пропозиції щодо подальшого мовлення. Вигадати щось нове важкувато: головне - ЯК буде зроблено! Але зараз не про це. Запропонована була програма під умовною назвою „Нічний unplugged”. Резолюції: Президента НТКУ Стецьківа: „...Звертаю Вашу увагу на засилля іноземних абревіатур у зазначених пропозиціях”, Віце-президента Ткача: „...надати пропозиції по назвах програм в українській „стилістиці”. Примітка від Зиріна: це не жарт!

Олександр Зирін, незалежний український ТБ-продюсер

P.S. Останній пункт наказу №294 „Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою”. Це можу точно гарантувати!

Читайте також:

Роман Вибрановський: «Ми готуємо систему проектного менеджменту»

“Новини” на УТ-1: все йде як слід

Це нічого, що ми нахабні? (репліка)

Запитання «ТК»: - Ваші враження від нової програми «Новини» на Першому Національному (картинка, верстка випуску та сюжетів, ведучі, мова, дотримання стандартів, інше)?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний український ТБ-продюсер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду