Заокеанський вояж Генерального Прокурора

10 Липня 2005
1139

Заокеанський вояж Генерального Прокурора

1139
“Святослав Піскун справляє враження дуже хитрої людини, але боюся, що колись він сам себе перехитрує».
Заокеанський вояж Генерального Прокурора
Мирослава Гонгадзе, Львівська Газета, 23 червня 2005 року. “Святослав Піскун справляє враження дуже хитрої людини, але боюся, що колись він сам себе перехитрує» Мирослава Гонгадзе, Львівська Газета 23 червня 2005 року.

Упродовж досить тривалого часу ми жили очікуванням події, котра мала б суттєво просунути розслідування справи Гонгадзе – приїзду Генерального Прокурора України до Вашингтону.

Про цю подорож він і сам не стомлювався повторювати навіть тоді, коли його ніхто про це не запитував. Бо більше про жодні успіхи в розслідуванні справи говорити не приходилося – здається, навіть, начебто виконавці злочину - і ті пішли «в глуху відмову». Правда, допоки Пукача не знайдено, можна з нього ліпити головного підозрюваного, але після того як пан генпрокурор приїхав до Сполучених Штатів і всіляко уникає зустрічі з головним свідком, важко повірити, що він намагається знайти Пукача. Швидше за все – з точністю до «навпаки».

Минулого четверга, під вечір, представники Генерального Прокурора зв'язалися телефоном із адвокатом майора Мельниченка і повідомили, що Піскун хоче зустрітися з Мельниченком, але зустріч може відбутися тільки наступного дня, в пятницю, або суботу (у той же час, відомо, що Піскун в суботу збирається відлітати до Києва). Адвокат Миколи Мельниченка живе в іншому штаті, йому треба летіти на зустріч біля 500 кілометрів, також на зустрічі мали бути присутні представники Міністерства Юстиції США і потерпілі. Останнім, принаймні, Олександру Єльяшкевичу також треба до Вашингтону добиратися досить довго.

На що розраховував пан Генеральний Прокурор, «організовуючи» зустріч у такий спосіб? Невже хтось повірить, що, готуючись до поїздки і говорячи на кожній прес-конференції про свій намір зустрітися з головним свідком, пан Піскун не міг доручити своїм заступникам заздалегідь підготувати й узгодити час та місце зустрічі, а також провести всі необхідні організаційні заходи? При тому, що неодноразово повідомлялося про намір генпрокурора провести в Вашингтоні цілих десять днів. Чому ж тоді такий раптовий поспіх? Мені напевно відомо – майор упродовж усього дня намагався зорганізувати цю зустріч. Його адвокат чотири рази факсом надсилав до українського посольства в Вашингтоні офіційне підтвердення на зустріч з Генеральним Прокурором України Піскуном, потерпілими, представниками Міністерства Юстиції США. Але з огляду на те, що в посольстві не підтверджували отримання листа – пан Мельниченко власноруч заніс його до амбасади.

Наразі невідомо про погодження пана Святослава Піскуна зустрічатися з головним свідком Миколою Мельниченком, потерпілими Мирославою Гонгадзе та Олександром Єльяшкевичем та представниками Міністерства Юстиції США. Виникає цілком закономірне питання – чи готовий взагалі Генеральний Прокурор України до подальших юридичних кроків в інтересах потерпілих? Яка справжня мета його візиту? Чи готовий Президент України наказати генпрокуророві, все ж таки, провести широко анонсовані зустрічі?

Останнім часом у ЗМІ було розміщено чимало матеріалів, присвячених фігурантам «навколокасетного» скандалу. Це не вперше. Подібна активність спостерігалася також перед офіційним візітом Президента України до Сполучених Штатів. Тоді мети було досягнуто – зустріч Віктора Ющенка з Миколою Мельниченком не відбулась.

Тепер намагалися залякати Миколу.

«...насправді за ними стоїть страшна логіка: майор знає, що якщо він розкриє рот, то його перебування на цій планеті, також як і перебування його близьких і деяких товаришів по службі, які залишились в Україні, довго не триватиме». Александр Гольдфарб, Українська Правда, 1 липня 2005р.

Це більш ніж прозоре попередження надруковано під заголовком “Відмовляючись від свідчень, Мельниченко зберігає собі життя”. "Отож, цілком імовірно, що Піскун одержить від американців голову майора, якщо, звичайно, той не вирішить зникнути, поки не пізно" - це інша цитата того ж автора в УП тижнем пізніше, 7-го липня 2005 року.

«Гольдфарб: Вопрос стоит о том, что он (Швец) передаёт эти вещи нам. Иначе, зачем они нам нужны?… Может, мы этим не воспользуемся. А может, мы захотим, чтобы Кучма вышел из всего этого?! Это уже наш вопрос…»

"Гольдфарб: Нет! Оно должно быть у нас... Это должно быть реально под моим контролем, а не под контролем Кенига. Я хочу в любой момент иметь возможность вытащить этот чип и сделать с ним все, что хочу! Вот! Для этого мне этот чип нужен! Если я этого не могу сделать, то на хрена мне этот чип нужен?! Это - план Бори" - це також Олександр Гольдфарб, Українська Правда, 29 квітня 2005 року.....

Тож стає цілком очевидним, хто і чому, м'яко кажучи, не зацікавлений у тому, аби майор Мельниченко дав необхідні свідчення Але все це вже давно перетворилося на цирк. І,якщо Святослав Піскун таки повернеться до Києва,не зробивши необхідних кроків для просування розлідування справи, то це буде не просто неефективним використаням бюджетних коштів.

Шановні колеги Давайте зробимо все від нас залежне, звернемось до Віктора Ющенка, для якого розслідування цих кримінальних злочинів є справою честі. Давайте докладемо зусиль щоб зустріч Святослава Піскуна, представників Міністерства Юстиції США, Миколи Мельниченка, Мирослави Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича відбулась, поки Генеральний Прокурор України не відлетів до Киева.

Ми маємо знати ПРАВДУ і, нарешті, припинити всі спекуляції. А тому зустріч має бути задокументована.

P.S. 10 липня виповнилося 5 років, як в офіс радіо Континент прийшла людина, яка представилася полковником міліції В.Б. і довго розпитувала про Гію.....

Читайте також:

Після візиту Піскуна Мельниченком займеться федеральний прокурор США?

Мирослава Гонгадзе считает, что встреча Пискуна и Мельниченко была сознательно сорвана

Піскун зірвів зустріч з Мельниченком?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду