Після візиту Піскуна Мельниченком займеться федеральний прокурор США?

13 Липня 2005
619
13 Липня 2005
10:24

Після візиту Піскуна Мельниченком займеться федеральний прокурор США?

619
Після візиту Піскуна Мельниченком займеться федеральний прокурор США?
Керівник Фонду громадянських свобод Березовського Олександр Гольдфарб заявляє, що генпрокурор Святослав Піскун домігся від влади США рішення про допит Миколи Мельниченка в Америці, повідомляє "УП".

"Піскун нарешті домігся від американського Мін'юсту того, що було давно пора: видати майору постанову федерального прокурора про дачу свідчень і надання речових доказів – так звану "субпіну" (subpoena)", - говориться в коментарі Гольдфарба.

Гольдфарб відзначає, що "субпіна" – це "дуже серйозний інструмент". За його словами, неявка, відмова, надання неправдивих свідчень або маніпуляції з речовими як наслідок може мати тюремне ув'язнення.

"При цьому не має значення, чи ведеться розслідування у Вашингтоні або у Вінниці: американський закон розглядає протидію закордонному правосуддю як своєму власному, якщо є угода про двостороннє співробітництво", - говориться в його коментарі.

"Тепер у Миколи (Мельниченка) є три шляхи. Перший – розповісти всю правду американському прокурору. Про те, хто й навіщо писав Кучму, хто дав наказ монтувати матеріал по Гонгадзе, чи обговорювалася тема Гонгадзе до вбивства, чи зустрічався майор з Марчуком, чи одержував гроші від Бакая, що він робив у Москві, і так далі", - зазначає Гольдфарб.

"Другий шлях - відмовитися від свідчень, посилаючись на п'яту поправку до Конституції США, згідно з якою людина не зобов'язана інкримінувати сама себе. У цьому випадку Україна буде наполягати на перегляді притулку, наданого майору, тому що виходить, що він переховується не від політичної розправи, а від кримінального слідства", - додав Гольдфарб.

"І нарешті третій шлях: Микола може просто вирішити замовчати й сісти в американську в'язницю", - вважає Гольдфарб.

Як відомо, Мельниченко наполягав на публічній зустрічі з Піскуном під час його візиту до США минулого тижня, але вона так і не відбулася. Майор звинуватив у зриві українського генпрокурора.

УП

Читайте також:

Мирослава Гонгадзе считает, что встреча Пискуна и Мельниченко была сознательно сорвана

Піскун зірвaв зустріч з Мельниченком?

Заокеанський вояж Генерального Прокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду