На якому місці ще немає реклами?

1 Липня 2005
1098

На якому місці ще немає реклами?

1098
На телебаченні триває літнє мертвопетляння. Екрани засіяні пляжними лежаками, пивними пляшками й лагідними операторами мобільного зв’язку. У дикому табуні числених серіалів з’являються давно заїжджені коні на кшталт “Бандитського Петербурга”. Публіцистика закінчилась, натомість вирує дискотека: на Першому Національному “Територія А” знову, як і п’ять років тому, показує Віктора Павліка, а на каналі „М-1” “нова серія для жирної шкіри відкриває справжній чоловічий хіт-парад”.
На якому місці ще немає реклами?
Над останньою формулою раджу всім тихо помедитувати.

Звісно, літня надокучливість реклами – найненависніший експонат сезону, про що вкотре писати ніби й немає сенсу. Єдиний нюанс опанування рекламою ефірного простору, який викликає захоплення й навіть повагу, – це її переповзання в тіла окремих програм, де відбувається зворушливий процес: просто на ваших очах реклама пожирає тіло програми, від якої, практично, нічого не залишається. Цей видовищний тероризм навіть не варто порівнювати з безрозмірними, але виокремленими, рекламними блоками, завдяки яким тривалість художніх фільмів розростається на добрих півгодини (рекордсмен наразі – канал ICTV; намагався я подивитись у понеділок класичне радянське "мило" “Москва сльозам не вірить” – ледь не посивів; а ще пригадав славетне хоку Юрка Позаяка: “Лиш вчора сіли пити ми – а вже надворі осінь...”: таке було відчуття, що після перегляду стрічки вигляну у вікно – а там сніг лежить і діди морози на саночках катаються).

Зовсім інший феномен спостерігається у двох програмах, які вдалося подивитись протягом останіх днів.

Перша – це “Світські хроніки” на каналі “Тоніс”. Проект можна визнати ідейним побратимом програми “Се ля ві” на цьому ж каналі, бо мета обох – проникнення в культурне середовище з метою дослідження його візуальної привабливості. Власне культурницького контексту програми такого формату не передбачають. Ось, наприклад, 30 червня ведуча “Світських хронік” Катерина Осадча запропонувала власний звіт про Московський міжнародний кінофестиваль. З огляду на її екзальтоване вбрання (чорний метелик на голій шиї, чорне пір’я на витребенькуватому капелюшку), одразу стало зрозуміло, що про фестивальне кіно я нічого не довідаюся. Усе, що відбувалося далі в кадрі, нагадувало анекдотичний ярмарок марнославства. У центрі уваги – “проход по сінєй дорожкє”. Хто в яку сукню одягнений і як довго готувався до “проходкі”. Хто – в чорному, а хто виявив героїзм і прийшов весь у білому, попри дощ та світові тенденції. Коли одна з перехоплених по дорозі “зірок”, оповідаючи про своє творче буття й незалежність, згадала улюблені заняття – шиття та творчість, ведуча зреагувала миттєво: “І що ж ви шиєте?”. Значна мистецька подія виявилася чудовим тлом для балачок про моду, а хто не міг похвалитися стильним костюмчиком – той узагалі в програму не потрапив. Насамкінець, у титрах глядача поінформували, у що і “від кого” була вбрана сама ведуча, на чому місія програми вичерпалася.

Ще комфортніше почувається рекламний грибок у програмі “Для тих, хто вдома” (УТ-1). Наприклад, структура останнього випуску (1 липня) була така: сюжет про “кулінарні подорожі пана Олександра”, який опановував мистецтво приготування страви з півнячих гребінців під назвою „шури-мури”, після якого – за залізною логікою – глядачеві запропонували придбати супутні товари: якийсь антижировий препарат і кухонний комбайн. Потім, після куцого сюжету про те, що є у славному місті Теребовлі є замкова гора, а там – руїни замку, де можна сфотографуватися й організувати романтичну зустріч, ведучий оголосив рубрику “Корисні нотатки”, зміст якої – два рекламні сюжетики про засоби від облисіння та ожиріння. На завершення мені вдалося почути, що між Швецією та Данією існує довжелезний міст. І до побачення, до нових зустрічей. З одного боку, якість програм на „УТ-1” – добре знана ораторія розпачу, але якось раніше не зауважував я такої абсолютної наївності: звеличення реклами до статусу програмної рубрики. І це в той час і на тому каналі, де й так не бракує речників звитяжного жироборства. Так і чекаєш, що після печального монологу чергової тітоньки, якій не допомагають ані таблетки, ані креми, ані дієти, з ефірних кущів вискочить істеричний стиліст, мешканець чергової “Фабрики краси”, щоб тицьнути в неї пальцем і заверещати: “Це не мама-футболістка, а контейнер зі сміттям!”.

Схоже, що рівень рекламної кислотності в ефірі сягає зараз апогею. А розважальні програми, крім яких мало що залишилося, – лише вдячна модель для просування актуальних товарів і послуг. І джерело цінних порад, з яких найперша – не напружуйся. Просто заліпи зад спеціальним пластирем – і чекай ефекту.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1098
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду