"Ця програма нагадувала трагікомедію"

24 Травня 2005
1200

"Ця програма нагадувала трагікомедію"

1200
Після ефіру лунали думки, що, мовляв, виглядало так, наче всі журналісти накинулися на бідного Януковича. Та ніхто ні на кого не накидався. Просто треба вміти відповідати за свої вчинки, тим паче якщо йдеться про політику.
"Ця програма нагадувала трагікомедію"
Гостем вчорашньої програми "Іду на ви" ("1+1") був Віктор Янукович. Свої враження від цієї програми "Телекритиці" надіслала її учасниця, журналіст Діана Дуцик.

Не змогла втриматися, щоб не написати декілька слів про цей “незабутній” ефір. Не знаю, як програма сприймалася глядачем, але у студії емоцій було багато, і до, і під час, і після ефіру. Мабуть, ТОМУ ЩО фігура головного героя дуже колоритна. Така ж колоритна, як і його оточення.

Ця програма нагадувала трагікомедію. І трагічного, на моє переконання, у ній було більше, ніж комічного. Оскільки відсутність нормальної, адекватної опозиції – це трагедія не одного Януковича, а цілої країни. І в тому, що така, тобто здравомисляча опозиція, ще не з’явилася, довів ще раз нам усім сам Віктор Федорович своїми відповідями, а швидше їх відсутністю. Не знаю, хто з того багаточисельного супроводу, який прийшов з ним на канал, готував його до ефіру. Складається враження, що не готували взагалі, бо майже на всі запитання Янукович повторював як мантру тезу про політичні переслідування. Хоча конкретних фактів цього так і не зміг навести і його змушений був час від часу “виручати” Піховшек.

Але вразив більше інший факт – поведінка Ганни Герман, яка присутня була там у статусі радника Віктора Януковича (принаймні так вона представилася одному із журналістів ще перед ефіром). Пані Герман була страшенно обурена тим, що на запитання, поставлене у студії “Як ви вважаєте, чого своїми діями хоче досягти опозиція?”, більшість глядачів, тобто 74,1%, відповіли, що опозиція хоче дискредитувати владу, а лише 26,8% сказали, що опозиція хоче поліпшити наше життя. Щодо коректності постановки самого питання можна сперечатися (мабуть, соціологи тут мене б підтримали, до речі), але зараз про інше.

Основні звинувачення Герман полягали в тому, що начебто ці результати були сфальшовані, бо багато їхніх прихильників не змогли додзвонитися в студію, що сказати як пан Янукович “покращує наше життя”. І чомусь головні претензії висувалися Ользі Герасим’юк, а не В’ячеславу Піховшеку, або ж обом ведучим одразу. Герман підходила до Герасим’юк у рекламних перервах, висловлюючи своє незадоволення таким результатами опитування. Мабуть, пані Герман забула, що ті часи, коли щось десь підтасовували, уже пройшли. І хто на користь кого підтасовував, теж відомо. Але, як кажуть у народі, кожен про іншого думає в міру своєї розпущеності.

Таке саме неприємне враження викликала й реакція Януковича на запитання Володимира Бойка про судимості. Може, воно, тобто питання, й уже затерте та заїжджене. Але Янукович, замість того, щоб наїжджати на журналіста, краще б відповів, як політик, який претендує на роль лідера опозиції, а не як той, що програв, і намагається виправдатися.

Після ефіру лунали думки, що, мовляв, виглядало так, наче всі журналісти накинулися на бідного Януковича. Та ніхто ні на кого не накидався. Просто треба вміти відповідати за свої вчинки, тим паче якщо йдеться про політику. Чи Віктор Федорович думав, що йому все життя наперед заготовлені його прес-службою питання задаватимуть? Але зрештою, ще раз хочу наголосити, проблема не в цьому. А в тому, що слабка опозиція, яка продовжує використовувати нецивілізовані методи боротьби з владою (пригадайте нещодавні наліпки із зображенням Луценка-Берії) замість того, щоб пропонувати альтернативні шляхи розв’язання наявних на сьогодні проблем, - це трагедія для всієї країни.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
головний редактор тижневика “Без цензури”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1200
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду