Золота Пальмова Гілка приїхала в Київ. Крапка?

23 Травня 2005
1645

Золота Пальмова Гілка приїхала в Київ. Крапка?

1645
За чотири дні до сьогоднішньої, 23 травня 2005 року, ночі, поїздка Ігоря Стрембицького на фестиваль в Канни виглядала дуже сумнівною. (На фото Ігор Стрембицький ) За чотири дні до сьогоднішньої, 23 травня 2005 року, ночі, поїздка Ігоря Стрембицького на фестиваль в Канни виглядала дуже сумнівною.
Золота Пальмова Гілка приїхала в Київ. Крапка?
Отже, в історію українського кіно вписана нова сторінка, і – золотими літерами! Сьогодні вночі у міжнародному аеропорті Бориспіль бачила це сама на власні очі: золотом на гербовому папері - Palme d’Or du Court Metrage режисеру Ігорю Стрембицькому за фільм “Подорожні”.

Сцена, що в аеропорту відбувалася, - на фоні від’їзду учасників Євробачення - витягла з пам’яті чорно-білі кадри „Мертвого сезону” – повернення героя фільму Ладейникова на рідну землю – не пояснюватиму співставлення, це – для тих, хто пам’ятає...

А за чотири дні до сьогоднішньої, 23 травня 2005 року, ночі, поїздка Ігоря Стрембицького на фестиваль в Канни виглядала дуже сумнівною. Копія „Подорожні” була нарешті в Каннах, пакет пресових матеріалів, завдяки клопотанням каналу «1+1», журнала «Кіно коло» і добрим людям засновники фестивалю вже мали... Та…увечері напередодні від’їзду (показ для журі і публіки був запланований на 20 травня) пролунав дзвоник з оргкомітету фестивалю: фільм демонструвався пресі, виявився брак фонограми! Дирекція фестивалю просить (ось вам рівень професіоналізму і зацікавленості!) конкурсанта привезти широку магнітку (тобто, окремо фонограму оригіналу перезапису), аби показати фільм на двох плівках. (NB! У ті далекі часи, коли знімали Кіно, готувались дві плівки – магнітна фонограма і зображення – з них друкувалась кінокопія).

І – Наталка (дружина Ігоря, автор сценарію фільму, менеджер, агент режисера Стрембицього і його Ангел- Хоронитель) почала діяти. Вона поставила на ноги (а це вже була десята година вечора) усіх, хто міг допомогти. Директор учбової студії КНУ ім.Карпенка-Карого Людмила Корсунська дала наказ відкрити звукоцех, начальник звукоцеху знайшла магнітку, її навпомацки перевірили і о першій годині ночі Ігор і Нататалка почали складати валізу, бо в шостій ранку треба було бути в аеропорту. Дякувати нашим доблесним митникам, що дозволили провезти цей дорогоцінний „вантаж”...

У Каннах опівночі їх привели до кінозалу, щоб перевірити все перед завтрашньою демонстрацією. Шість кіномеханіків (у костюмах з метеликами) чаклували над двома плівками. Сказали – до завтра все зробимо, відпочивайте!

Отже, на перегляді звук був чудовий - прем’єра першого в історії Канн українського конкурсного фільму відбулася. Підходили колеги, один з конкурсантів (тобто, і конкурент водночас) сказав: для мене честь бути з вами в одному конкурсі.

А Журі програми короткометражних фільмів 58 Каннського фестивалю на чолі з тайванським режисером Едвардом Янгом увечері 21 травня оголосило свій вердикт – Золота Пальмова Гілка їде у Київ. Наш Ігорчик вийшов на сцену, сказав коротко: «Я дякую журі і горжуся Україною!»

P.S. Подзвонила (прямо в Канни) і пані міністр культури, Оксана Білозір. Вітала Ігоря, та було, за словами Ігоря, погано чути – мабуть, зв’язок нестійкий...

Від «Детектор медіа». – Інтерв’ю з Ігорем Стрембіцьким читайте у 6 номері журналу «Детектор медіа», який вийде з друку на початку червня.

Вікторія Бондар, для «Детектор медіа»

Читайте також: SOS: украинский фильм вошел в конкурсную программу фестиваля в Каннах

Фільм Стрембіцького стараннями Роднянського таки поїде у Канни?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1645
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду