Дієвий інструмент демократичного контролю за владою

19 Травня 2005
823

Дієвий інструмент демократичного контролю за владою

823
Можливість провести та представити уряду системний аналіз діяльності нової влади за 100 днів мав Консорціум неурядових аналітичних центрів, за сприяння МФ "Відродження" та Фонду "Євразія". Можливість провести та представити уряду системний аналіз діяльності нової влади за 100 днів мав Консорціум неурядових аналітичних центрів, за сприяння МФ „Відродження” та Фонду „Євразія”.
Дієвий інструмент демократичного контролю за владою
Упевнено можна сказати, що така подія в історії незалежної України сталася вперше. Сьогоднішня презентація привернула до себе увагу наявністю умов, за яких представники різних гілок влади – уряду, апарату Державного секретаря України, Національного банку – слухали, коментували, дискутували з приводу проведеного аналізу. Важливим є й те, що неурядові аналітичні центри України зробили спільне системне дослідження щодо економічної, соціальної, внутрішньої, зовнішньої політики та політики безпеки. Відтак, було зроблено крок до традиційної форми роботи країн розвиненої демократії, коли аналітичні центри стають експертами та ефективними дорадчими органами для влади різних рівнів.

Донорські структури сприяли проведенню дослідження, а відтак - налагодженню діалогу між владою та громадськістю. Доцільним буде оптимізація співпраці неурядових організацій, зокрема аналітичних центрів з урядом, парламентом з тим, аби вже на 4 лютого 2006 року уряд оголосив тендер для недержавних аналітичних центрів на проведення подібного системного дослідження.

Серед висновків, які презентувалися, зокрема зазначалося, що нова влада виявляє схильність до публічності й легко йде на контакт зі ЗМІ. Нею заявлені наміри сформувати стратегію інформаційної політики на демократичних засадах. Водночас існують тенденції відновлення старих стереотипів у стосунках влади та ЗМІ. Залишається невизначеною й перспектива створення в українському інформаційному просторі незалежного телеканалу суспільного мовлення.

Микола Томенко, віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань, взяв участь у обговоренні презентованого дослідження і зазначив, що уряд задоволений високою довірою громадян та з повагою ставиться до конструктивної критики експертів. Щодо питання формування суспільного мовлення в Україні, М. Томенко зауважив, що уряд одностайний у своєму рішенні сприяти цьому процесу.

М.Томенко також пояснив відсутність чіткої системи взаємин уряду з населенням. „Дійсно, не так просто нам було за 100 днів вибудувати зрозумілу систему комунікацій уряду з громадськістю. Але на засіданнях Кабінету міністрів це питання неодноразово обговорювалося”, - зазначив віце-прем'єр. Він повідомив, що вчора була прийнята постанова Кабміну, яка визначає необхідність створення громадських колегій на рівні від прем'єра

до голів обласних адміністрацій. Такі громадські колегії мають брати участь

у дискусіях до прийняття рішень і в процедурі їхнього ухвалення.

Дослідження здійснював Консорціум недержавних аналітичних центрів у складі Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Інституту конкурентного суспільства, Міжнародного центру перспективних досліджень, Фонду "Європа - ХХІ", Центру політико-правових реформ, Центру ім. Разумкова та Центру ринкових реформ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
823
Читайте також
11.10.2001 09:02
«Детектор медіа»
1 021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду