Євробачення: солодке слово "тендер" , продовження. На жаль...

17 Травня 2005
856

Євробачення: солодке слово "тендер" , продовження. На жаль...

856
Цього разу абсолютно неочікувано тему підняв (навіть поставив руба!) англійською мовою. казахський журналіст.
Євробачення: солодке слово "тендер" , продовження. На жаль...
Вчора відбулося урочисте відкриття «Євробачення-2005», якому передувала прес-конференція, яка мала підбити підсумки підготовчій роботі, проведеної організатором конкурсу – Національною телекомпанію України. І ця пресова конференція знову дала привід для ложки дьогтю оглядача «ТК» Олександра Зиріна, яку він регулярно встромляє у діжку з медом офіційних реляцій по Євробаченню.

Пресова конференція

Численні групи колег (судячи з відповідного кольору „бейджиків”) прямували в діаметрально протилежному напрямі від перебудованої зали для гімнастичних вправ (нині зал для пресових конференцій „Євробачення-2005”).Навіть вимушений був запитати давню свою спочатку колегу по одній редакції державного телебачення, а потім конкурентку з комерційного ТБ-каналу сусідньої держави чи в тому напрямі вона прямує. „А нам єто не нада...”- весело сказала вона і пішла собі з ТБ-групою.А дійсно і навіщо їй пресова конференція, яка підводила підсумки роботи телеорганізації-організатора „Євро бачення-2005” – Національної телекомпанії України. Але щоби на такого роду пресову конференцію за участю президента та віце-президента НТКУ, „креативного” директора в купі з телевізійним продюсером а посередині ще і зі Сванте Стокселіусом (виконавчий директор ЕВU) зібралося аж 32 з половиною журналісти не очікував навіть я. „В чому справа, де колеги?”- запитав я уже після тихенької і зовсім не помпезної розмови у керівника пресової служби Марка Марковича. Він тільки розвів руками і повідомив, що журналістів (якщо можна так сказати) делегації привезли з собою... у складі делегацій. „Навіть мало не побилися за компакт – диски, видираючи їх один у одного...!”- і пішов втомлений. Але шоу має тривати – тому до сказаного...

Сванте Стокселіус(ЕВU): „фантастична робота”(перекладач – „чудова робота”,але все одно приємно )...

Два нервових ляпа-аплодисмента звідкісь ззаду...

Тарас Стецьків (Президент НТКУ): „чудова команда... провела чудову роботу...будемо свідками чудових шоу...” (наша пісня гарна нова – звичайно за такі гроші будемо!)...

Павло Грицак (віце-президент НТКУ): „по цьому залу можна спостерігати, що пристрасті навколо Євробачення втихають...”

Михайло Крупієвський(телевізійний продюсер Євробачення-2005?): „Залишається тільки одна проблема...-протяги” (пауза - гробова тиша - заготовлений експромтик не пройшов - навіть нервове створіння звідкісь ззаду не зааплодувало і не засміялося).

Досить швидко прийшов час запитань. Банальні і запитання поставлені колєжанками, які тендітно виструнчували спину перед довжелезним столом і елегантно ставили ніжки в якусь знайому з дитинства позицію типу „учень-педагог” наводити не буду – відразу до двох головних і ключових моментів.

Перше: протягом 8 хвилин 27 секунд колега з Казахстану обурливо і жорстко розповідав пану Стокселіусу англійською мовою, як в його європейській країні не змогли придбати квитки. Перекладачка переклала українською все коротко в стилі „ну значить він сказав”, але головне я наведу, оскільки в цьому основна і ніщивна характеристика: „...Яким чином була обрана така компанія для продажу квитків? Чи не буде ЕВU на наступне сама відбирати компанію, яка буде розповсюджувати квитки і чи не буде надалі EBU відбирати компанію (а от тут увага!) ЯКА НЕ БУДЕ АСОЦІЮВАТИСЯ З КРАЇНОЮ - ОРГАНІЗАТОРОМ”(Без коментарів!!!) Помітно напружувалися люди за столом. Стокселіус жорстко, але коректно висловив своє незадоволення ситуацією з квитками і передав слово представнику Національної телекомпанії очевидно з чудової команди, яка провела чудову роботу. Казах промовчав...Ми про стиль тендерів уже знаємо і зробити уже нічого не втигнемо...

Друге: про декорації і сцену, яку було названо „найскладнішою технологічною конструкцією з використанням унікальних світлодіодних елементів спеціально виготовлених до Євробачення”.

На неодноразові запитання про вартість даної конструкції просто не звернули уваги. Але коридорами Палацу спорту ходить уже декілька днів напівсекретна інформація про подальше використання елементів декорації у світовому турі відомого британського колективу. Тому я запитав про головне:

- "найскладніша технологічна конструкція” виготовлена за кошти НТКУ.Хто буде її власником після закінчення „Євробачення”?

- за використання світлодіодних елементів у своєму турі вокально-інструментальний ансамбль „„U-2” гроші буде платити НТКУ?

Відповідь (радісна!) Тараса Стецьківа на перше запитання: „Конструкція є власністю НТКУ та передана на баланс НТКУ і зараз ми думаємо про її подальше використання в інших наших проектах”

Відповідь (весела!) Павла Грицака : „світлодіодні елементи взяті НТКУ в оренду...не обов’язково все купувати”.Без коментарів...

Про слово і сокиру

Є такий в Україні Закон. „”Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”. В ньому багато важливих і правильних речей, термінів та понять (не понятій).От для прикладу „преференційна поправка – це спосіб надання замовником переваги вітчизняному виробнику...” і ціла стаття про це: „Замовник надає перевагу тендерній пропозиції, поданій вітчизняним виробником...”. А ще про публікацію оголошення про заплановану закупівлю і т.д. і т.п. Кількість обов’язкових проведених НТКУ тендерів на закупівлю того або іншого весь час скаче (зустрічав у ЗМІ кількість і 53, і 56, і просто більше 50).В черговому числі чергового ЗМІ в черговому інтерв’ю Президента НТКУ читаю чергові цифри: „На сегодняшний день мы провели 54 тендерные процедуры и только три тендера сорвались”( „Корреспондент” №18, від 14.05.2005).Це трохи змінює арифметику підрахунків в попередньому матеріалі, але не змінює логіку підходів! В якому числі „Вісника державних закупівель” можна довідатися про умови тендерів, про які говорить Президент НТКУ – риторичнее запитання. Нагадаю – мною переглянуті всі номери цього офіційного видання, включаючи №15. На сторінках „Вісника...” з січня 2005 року по 16 травня 2005 року опубліковані дані про початок проведення десятої частини тендерів з тепер уже 54. Де надрукована інформація про ПОЧАТОК інших, адже вони вже давно... скінчилися? Де надрукована інформація про ЗАВЕРШЕННЯ тендерів з обов’язковим зазначенням переможця, суми і дати укладання контрактів? Чому, для прикладу, Центральне сховище Національного банку України коректно і вчасно друкує інформацію про тендер на закупівлю 1(прописом – одного!) кондиціонеру або дитячі лікарні про тендери закупівлю молока, а новітнє керівництво НТКУ „забуває” повідомити країну про декілька десятків значно більш серйозних процедур? Мова, до речі, йде про 67.000.000 бюджетних гривень, виділених моєю державою на проведення конкурсу. Нагадаю, що виконавчий директор конкурсу Павло Грицак заявив і про ОПУБЛІКОВАНУ інформацію про проведення тендеру на телетрансляцію. Може, у мене серйозні проблеми з зором? Але ксерокс - машина доволі тупа, хоч і сучасна – у неї проблем із аналізом взагалі не має!!! Значить, виконавчий директор – тире - віце-президент Національної телекомпанії... що? Тут коректно потрібно сказати, адже на нього працюють декілька адвокатських контор, відібраних за результатами прозорих тендерів...Ні – говорити не буду: народ сам потрібні слова уже давно підібрав!

Читайте також:

Відлуння Євробачення: виграно перший суд
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
телевізійний оглядач, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
856
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду