Здібні булочки

12 Травня 2005
850

Здібні булочки

850
Інститут ЛЄСТНІЦЕВЄДЄНІЯ Мої друзі працюють в Інституті Сходознавства. Якось ввечері вони виходили з роботи і були зупинені міліціонерами для перевірки документів. Показали службові посвідчення. Сержант довго та замислено вивчав написи, а тоді обернувся до колеги: "Ти колись чув про такий ІНСТИТУТ ЛЄСТНІЦЕВЄДЄНІЯ?" Найцікавіше, що обидва мєнти розмовляли українською! От до чого може довести двомовність.
Здібні булочки
Не дарма у старі часи до тих, хто знав іноземні мови, ставилися з підозрою, вважаючи, що людина, яка має два язика, має також дві душі, а це небезпечно у повсякденному житті.

Інший приклад – сайт obozrevatel.com, який повідомив, що «Юрий Белоног – чемпион Олимпийских Игор». Повідомив рідною для себе російською. Отож тепер я читаю і думаю – чи то він Юрій, чи то він Ігор, наш Білоног? Таке враження, що деякі люди навіть одну мову до ладу не вивчили. (Ви, мабуть, здогадалися, що хотіли написати російське ИГР, а написали українське ІГОР, тільки російськими літерами. У мене в під’їзді так хлопці на стінах пишуть – самі не знають, якою мовою)

А на сайті maidan.org.ua Аскольд Крушельницький зізнається: «Я не робив таємниці з отриманих документів і не використовував їх у корисних цілях». Так і хочеться вигукнути: «Чим хвалишся?! Нащо тобі важливі документи, якщо вони лежать без користі?» (Мабуть, автори поплутали російське КОРЫСТНЫХ та наше КОРИСНИХ, що зовсім не одне й те саме. Наша КОРИСТЬ – це їхня ПОЛЬЗА, а у цьому випадку варто було вжити КОРИСЛИВИХ, і все стало б на свої місця)

А у програмці чудового етнографічного фестивалю “Країна мрій”, що відбувався на Співочому полі, я побачив фразу: “Олег Скрипка, витримка з інтрев’ю”, і оце собі думаю – коли даєш інтерв’ю, дійсно треба мати велику витримку, бо інакше як скажеш щось зпересердя, а раптом поруч якийсь троль? Почує та напише. Так що усім зіркам бажаю витримки, витримки і ще раз витримки. (Зрозуміло, якщо мається на увазі не ФРАГМЕНТ або ОБРАНЕ, тоді справа піде ліпше, бо російське ВЫДЕРЖКА, що заплутало авторів буклету, має тут специфічне значення, і “в лоба” не перекладається)

Те, що пан Піховшек з каналу “1+1” вдягнув короля у свитину, ми з вами вже чули. Але не тільки загадний пан опікується королівськими туалетами. До цієї невдячної справи долучився тепер і 5-й канал, бо саме він анонсував показ фільму “Нова сукня імператора”. Імператор у сукні займе гідне місце поруч із королем у свитині. Хоч у мене закрадається підозра, що насправді це була імператриця? Тоді все стає на свої місця. (Або це була не сукня, а скажімо ПЛАТТЯ, бо російське ПЛАТЬЕ у нашому випадку ніяк не може бути перекладеним як СУКНЯ)

Ну а моє улюблене радіо Ера оголосило про проведення “Конференції із завчасного попередження стихійного лиха”. Як вам це подобається? Науковці зовсім з’їхали з глузду. Навіщо їм завчасно попереджати? От, наприклад, Мішель Нострадамус попереджав усіх дуже завчасно, років за кількасот, і скільки користі з таких попереджень? Краще б уже попереджали вчасно. (Слово ЗАВЧАСНОГО тут явно зайве. Без нього сенс фрази не змінився б. Ну якщо вже хочеться додаткових слів, вжили б слово ВЧАСНОГО. Та і зі словом ПОПЕРЕДЖЕННЯ тут не все гаразд, бо варто було б сказати ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО, адже ПОПЕРЕДИТИ ПРО стихійне лихо значно простіше, аніж ПОПЕРЕДИТИ саме стихійне лихо).

Залишаюся навіки ваш

Лєстніцевєд Кумле

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
850
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду