Євробачення. Вони приїхали. Ми побачили.

6 Травня 2005
1091

Євробачення. Вони приїхали. Ми побачили.

1091
Підготовка до пісенного Євробачення вступила в останню фазу – до Києва прибуло „залізо” і іноземці. А також проведено тендер на організацію телевізійної трансляції Підготовка до пісенного Євробачення вступила в останню фазу – до Києва прибуло „залізо” і іноземці. А також проведено тендер на організацію телевізійної трансляції.
Євробачення. Вони приїхали. Ми побачили.
Першою і вагомою деталькою, яка вказала на уже абсолютно реальне наближення України до пісенного конкурсу стали потужні металошукачі на вході до Палацу спорту в Києві. Поруч з ними розташувалися „наші” охоронці. Доволі ввічливі, доволі дебелі а, головне, з бейджиками.Як завжди, у мене щось зайве задзеленчало. Це створило певну павзу не тільки для проходу крізь імпортовану „цяцю”, але і для перегляду тих, хто намагається пройти поруч. З подивом виявляю цікаву парочку, яка швидко і, на диво, легко проникла крізь електронну і фізичну загорожу : дама бальзаківського віку у супроводі дівчиська. Одна буркоче - говорить. Інша - очевидно перекладає. Прес-секретар Євробачення спрямовує мене до столів, за яким бавляться підлітки - „реєструють” журналістів. Хлопчисько старанно записав моє призвіще, навіть встиг занотувати електронну адресу і раптом...його, наче бандерлога за удавом Каа, кудись на недописаному слові потягло вбіг. То прозвучали з боку дами і дівчинки навіть не слова а звуки: „бі” і „сі”...Ну дійсно – вітчизняні журналісти і не „сі” і практично не „бі”. Хоча цей невимушений потяг підлітка продемонстрував чи не головне в стилі усієї підготовки України до Євробачення: кого власне будуть обслуговувати.

Обслуговувати в той або в інший спосіб будемо іноземців. Першими за кого взялися швиденько і радісно – за фірми, які будуть забезпечувати світло і звук. Нагадаю така радість обійшлася українським платникам податків у зайвий 1.000.000 (прописом – один мільйон) єврів. Це та різниця, яку вирахували українські фахівці, між оптимальною сумою витрат і сумою, переведеною на рахунки за кордон. При цьому вітчизняні фахівці використовували б на шоу апаратуру провідних світових виробників. Думалося і мені, що за такі суми в Київ має приїхати декілька сотень світлових лімузинів. І от, нарешті, численним українським журналістам була продемонстрована апаратура, якою щедро була уставлена вся підлога Палацу спорту .Навколо апаратури ходили люди з ірокезами та фірмовими написами на спецівках. Щось скреготіло і піднімалося. „Бджолиний вулик” - з доробку Т.Стецьківа. Але уважний і допитливий погляд відразу помітив: апаратура була чеської фірми „ROBE”. Ні, напевне, чеська апаратура теж не погана, але ж я в особі НТКУ відвалив гроші „за лімузини”. Цікавим було те, що журналісти вітчизняні якось не побігли фотографувати очевидне підтвердження сенсації. Вони були знову заклопотані намаганнями отримати хоч якусь зрозумілу технічну інформацію. Всі спроби стійко наштовхувалося на знайоме прес-центрове „Не знаю”. Був зафіксований ще один веселий варіант : „Зберіть мені будь ласка всі запитання, які вас цікавлять і надішліть електронною поштою”. Це коментувати не буду...

Але до цього журналістів вочевидь намагалися „купити” іншою сенсацією. Виявляється з’явилася „нова фішка” українського Євробачення – політичні „розборки” і боротьба. Про це заговорив представник європейської мовної спілки Сванте Стокселіус. Він досить скромно і патетично порівняв дрібненький пісенний конкурс з Олімпіадою і згадав про старовинні грецькі звичаї. Його жваво підтримав Президент НТКУ Тарас Стецьків, який запропонував „закопати сокиру війни” (кому?). Журналісти стояли, як риби. Тихесенько і жваво. Запитань серйозних після цього задавати якось не хотілося – тут „сокири”, а він знову зі своїми мільйонами! Правда один з колег відважився запитати у шоу-продюсера Євробачення Тармо Крімма про українські фірми, з якими будуть співпрацювати іноземці. Прибалт веселою естонською англійською намагався назвати хоча б одну. Нагадаю за заявами представників Євробачення 90% всіх робіт будуть проводити представники України! На зауваження стосовно повної відсутності коректної та офіційної інформації з цього приводу він з природною суворою ввічливістю просто не звернув уваги. Президент НТКУ теж додав свіженького – проведено 53 тендери, в яких участь взяло більше ста фірм. Визначено більше ніж 50 переможців. Мене особливо цікавив один з такого роду тендерів. Тарас Стецьків назвав його „тендером на телетрасляцію”. Цікавив цей тендер мене не тільки сумою - 2.000.000 гривень, а і фантастичною оригінальністю. Найбільший телевізійний виробник України (Національна телекомпанія України), для якого телетрансляції будь якого ступеня складності (Чемпіонати Європи, приїзд Папи Римського в Київ тощо) є нормальною роботою, проводить тендер НА ТЕЛЕТРАНСЛЯЦІЮ! При чому штатні співробітники НТКУ в цьому тендері участі не беруть – вони просто про нього нічого не знають! Виграє тендер звичайно ж приватна комерційна фірма, на рахунок якої жвавенько так...Як зазначив Президент НТКУ – Євробачення для нього це „господарський проект”. Вірю! Чесно - вірю! Тільки треба жорстко розділити „господарство” і „проект”.

Олександр Зирін, незалежний телевізійний продюсер

Від редакції

Аби прояснити деякі деталі, кореспондент "Детектор медіа" звернувся до віце-президента НТКУ Павла Грицака. Було дуже приємно – і, чесно кажучи, неочікувано – почути прохання ставити будь-які запитання, хай навіть найдрібніші, хай навіть незручні, з'ясовувати все, що викликає сумнів чи видається незрозумілим. Пан Грицак пообіцяв на всі запитання відповідати з радістю й пошкодував, що українськими ЗМІ гуляє надто багато некоректної інформації про Євробачення. "Можливо, з нашого боку теж була й є мовчанка, брак інформування громадськості", - додав він.

- Пане віце-президенте, у матеріалі йдеться про проведення тендеру на телетрансляцію. Що це означає?

- Так, був проведений тендер на організацію телевізійної трансляції, і в результаті цього тендеру виграла компанія "Фільм-плюс" Михайла Крупієвського. Що означає телетрансляція? Мається на увазі постановна частина та телевізійна частина. Телевізійна частина – це, наприклад, включення з Майдану Незалежності. Не буду відкривати зараз усі таємниці, але, окрім включень, це будуть, зокрема, й виступи колективів під час концертів.

- Але ж трансляцію проводить власне НТКУ, бо саме ця телекомпанія є членом Європейської мовної спілки?

- Саме так, НТКУ є організатором пісенного конкурсу Євробачення. НТКУ залучає для реалізації своїх цілей різні організації, однією з яких є "Фільм-плюс". І саме ця організація зробить трансляцію якісною.

- Але ж автор матеріалу стверджує, що співробітники НТКУ не знали про проведення тендеру!

- Та ні, ну як це – не знали?! Які співробітники не знали? Деякі, можливо, й не знали, але таємницею це не було. Тендер було оголошено відповідно до закону "Про державну закупівлю товарів, робіт та послуг". Дані про нього публікувалися в "Віснику державних закупівель". Про відкриття тендеру було оголошено на прес-конференції. Усі ті, хто хотів, змогли подати свої заявки.

- Але ж автор стверджує, що для НТКУ є нормальною роботою трансляція подій будь-якого масштабу, як то чемпіонати Європи, візит Папи Римського, тощо.

- Трансляція чемпіонатів Європи (а я також відповідаю за трансляцію міжнародних спортивних подій) полягає в тому, що сигнал безпосередньо знімається з супутника й подається. Трансляцію інаугурації Віктора Ющенка так само організували спільно з компанією "Фільм-плюс". Щодо візиту Папи Римського, то, тоді теж, наскільки я знаю, залучали сторонніх виробників. Будь-яка масштабна трансляція не обходиться без сторонніх виробників. Наскільки я знаю, "Інтер" та "1+1" також залучають для організації трансляцій додаткові сили. Так, НТКУ буде здійснювати трансляцію Євробачення, але в певних її сегментах залучатиме сторонніх виробників, щоб досягти якості продукту.

Розмовляв Борис Бахтєєв
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний продюсер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1091
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду