Телекроки примирення

5 Травня 2005
1072

Телекроки примирення

1072
Здається вчора, на українському телебаченні відбулися дві досить знакові телеінформаційні події. "Сто днів після Майдану", по УТ-1, була помічена переважною більшістю телеглядачів, другу – на перший погляд пересічний телерепортаж журналістки Алли Пасс із Івано-Франківська в вечірньому випуску ТСН на каналі "1+1", навряд чи хтось серйозно помітив.
Телекроки примирення
"Сто днів після Майдану", по УТ-1M, була помічена переважною більшістю телеглядачів, другу – на перший погляд пересічний телерепортаж журналістки Алли Пасс із Івано-Франківська в вечірньому випуску ТСН на каналі "1+1", навряд чи хтось серйозно помітив.

І якщо перша з них, - документальний фільм НТКУ "Сто днів після Майдану", який демонструвався ввечері по УТ-1, безперечно була помічена переважною більшістю телеглядачів, то другу – на перший погляд пересічний телерепортаж журналістки Алли Пасс із Івано-Франківська в вечірньому випуску ТСН на каналі "1+1", навряд чи хтось серйозно помітив.

Про без сумніву цікавий фільм із щирими одкровеннями Президента (як вам: Терьохін – впертий як осел, але цікавий та талановитий!), скоріш за все, напишуть чимало. Але крім того, що минає 100 днів нової влади, ми наближаємося й до 60-х роковин із дня Перемоги. Ці дві події лише на перший погляд дуже незбагненним чином, але дуже взаємопов’язані.

Алла Пасс у своєму репортажі спромоглася, здається, чи не вперше на українському телебаченні останнього часу гранично конструктивно, разом з тим толерантно ще раз підкреслити жагучу проблему старших поколінь (а вона таки є, й не лише на Західній Україні): колишні вояки ОУН-УПА та колишні червоноармійці: як їм бути тепер, через 60 років? Хто вони один відносно іншого зараз? Чи рівні вони? Хто "головніший" ветеран?

У фільмі Віктор Ющенко також торкнувся цієї болючої теми. Позиція влади цілком зрозуміла – нехай люди того покоління самі визначаються, їх ніхто не буде силою штовхати у взаємні обійми чи до непримиренної ворожнечі довіку.

В репортажі тележурналістки було напрочуд вдало означено цілком новаторський підхід до проблеми івано-франківської облдержадміністрації. Там вирішили виготовити до свята почесні нагороди – символічні ордени, характерною ознакою яких є Примирення. Алла Пасс зуміла змістовно й зрозуміло подати думку самих ветеранів щодо цього примирення – це особиста справа кожного ветерана із обох боків.

В умовах нової влади, а відтак, можливостей нових підходів до проблеми, складаються досить виграшні позиції для медіа, тим більше, що у фільмі Президент прямо перед камерою демонстративно попрощався із помічником, який очікував на невідкладну (як вдалося) розмову з ним, бо "преса – це святе".

Що я маю на увазі? Оскільки влада тепер не збирається втручатися за допомогою звичного адміністративного варіанту до розв’язання цього історичного конфлікту, а самі його "фігуранти" дуже повільно йдуть назустріч один одному, то чому б за це не взятися телебаченню? Серія цікавих та, головне, об'єктивних телепубліцистичних розвідок, декілька пронизливих та загально просвітницьких, вдумливих телерепортажів про події минулого, про людей, які насправді виборювали власне бачення Батьківщини, гарне "ток-шоу" із ведучим, який (чи яка) стовідсотково заслуговує на повагу телеаудиторії, чому б не спробувати?

Не треба, звісно, принижувати роль та значення старих, іще радянських кінофільмів про війну, які йдуть цими передсвятковими днями всіма вітчизняними телеканалами (навіть подекуди - із перекладом українською) і до яких всі звикли. Таких самих, в тому числі й за художнім рівнем, присвячених воякам ОУН-УПА, просто немає.

То, можливо, телебачення змогло б поставити всіх цих людей, яких з кожним роком стає об’єктивно все менше, у більш менш рівні умови? Можливо тоді їм вдалося хоча б тепер, через десятки років, бодай трішки зрозуміти один одного?

Та й ми б зрозуміли хто ми є насправді…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду