КЛІП.ПРЕЗЕНТАЦІЯ. А ДЕ,ВЛАСНЕ, ЄВРОБАЧЕННЯ?

26 Квітня 2005
1249

КЛІП.ПРЕЗЕНТАЦІЯ. А ДЕ,ВЛАСНЕ, ЄВРОБАЧЕННЯ?

1249
У кліпі Руслани є діти, країни, мало прихована реклама. Не має лише одного – згадки про Євробачення. Як повідомляла "ТК", вчора відбулася презентація чергового відеокліпу члена організаційного комітету по проведенню Євробачення в Україні – Руслани Лижичко. В кліпі тому і діти, і країни, і мало прихована реклама.
КЛІП.ПРЕЗЕНТАЦІЯ. А ДЕ,ВЛАСНЕ, ЄВРОБАЧЕННЯ?
На подібні події журналісти злітаються, як мухи на мед. ("Приезжай, тут туча камер", - шепотіла комусь радісно представниця спонсорської команди). І головне навіть не столи, заставлені смачненьким і різнокольоровим, на які журналісти (правда, не всі) нервово поглядають. І навіть не зовсім веселий рядок в анкетках, які потрібно заповнити: "Час виходу Вашого матеріалу". Головне – це ПОВНА відсутність будь якої коректної і серйозної інформації про хід підготовки до конкурсу. От і злітаються журналісти на подібні поки що поодинокі (в середньому - раз на тиждень) спонсорські забавки. А раптом на них з’явиться сам Президент НТКУ Тарас Стецьків або Павел Грицак. Нагадаю – Президент НТКУ до сьогоднішнього дня (26 квітня 2005 року) ще не провів ЖОДНОЇ пресової конференції, яка б була присвячена пісенному конкурсу (от тільки що з’явилася інформація про те, що така конференція-таки відбудеться завтра, 27 квітня). До цих пір він розповідав про хід підготовки до пісенного конкурсу на практично випадкових зустрічах з ним журналістів під час спонсорських презентацій або на круглих столах, які він проводить... чомусь у Львові.

Але - до події. Появу співачки Руслани фотокореспонденти і телеоператори зустріли, як і водиться в подібних випадках, радісною штовханиною. Член організаційного комітету по проведенню Євробачення весело потискала декількох дітей і погойдала їх туди і відповідно сюди. Скромно примостилася поруч з Президентом-спонсором. В текстах ведучих церемонії якось не помітив словосполучення "гімн конкурсу", яке мусувалося до цього досить довго. В пресових релізах сталася заміна на "своєрідний український музичний символ". А ще там (у релізах) були розміщені розділи:

-"Ініціатива"( "двоє вихованців дитячої мистецької школи зі своєю ідеєю створити рімейк на відому пісню співачки...");

- "Пісня" ("сутність життя – мрії дітей");

- "Кліп"("Нас знають, нас поважають");

- "Зйомки"("три дні підготовки", "Kodak", студія звукозапису, павільйон, "модний московський кліпмейкер" і т.д.);

- "Діти" ("найвитриваліші і найслухняніші", "акторський рівень", "хитрощі", "максимально вільно і природно", "батьки, які невідлучно супроводжували...");

- "Руслана" ("пісня вдалася", "своєрідний український сувенір", "таке собі постійне свято"...) Ну і так далі...

Потроху сказали всі учасники. Найцікавіше і без рекламно виклав автор тексту Положинський: "Подзвонив Ксенофонтов - є ідея записати пісню з Русланою...Все вийшло дуже просто. В принципі – нічого складного..."

А дійсно – що тут складного! Гроші є. Техніки в країні – море. Діти теж поруч (всі – кияни, лише один малолітній ентузіаст репу живе в Кривому Розі). Тільки все одно чогось не вистачало – щось мене муляло протягом всієї події. Під час перегляду відеоряду самого відеокліпу зрозумів - що! Жодного разу ні у відеоряді відеокліпу, ні у словах ведучих презентації не прозвучало чи не було продемонстровано два ключових поняття – "НТКУ" та "Євробачення". "НТКУ" – це такий собі головний український організатор події, а "Євробачення" – це такий собі пісенний конкурс, власне, під який гроші і течуть. Ні – дітей було дійсно багато і вони симпатичні (але чомусь не одягнені, припустимо, у бейсболки та футболки із символікою конкурсу – найелементарніше що спало на думку) і надсилають вони у Європу досить зрозумілі речі з символікою спонсора, і Руслана є і навіть Ксенофонтов. Не має лише очевидного – духу ювілейного пісенного конкурсу. Журналісти побачили нормальний потужний рекламнопропагандиський відеокліп спонсора, створений на замовлення досить відомим суб’єктом вітчизняного шоу-бізу. Але "Євробачення" тут до чого? Глядачі можуть переконатися у сказаному самі – скоро відеокліп почне бурхливо ротуватися на телевізійних каналах.

У колег запитань не виникло. Зрозуміло все і без слів? Представники спонсора, розкидані поміж журналістів, радісно зініціювали оплески... Телевізійники, радійники і пишучі кинулися до членів організаційного комітету, очевидно що з надією отримати хоча б якусь інформацію. Прес-секретар пісенного конкурсу радісно все знімав на цифрове відео – подія проведена. Так і запишемо...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний оглядач, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1249
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду