“Собачі” перспективи “Євробачення”

8 Квітня 2005
960

“Собачі” перспективи “Євробачення”

960
Чи справді у столиці розпочалося полювання на собак і котів?. Кілька днів тому “5 канал” спробував був провести своє розслідування ситуації.
“Собачі” перспективи “Євробачення”
За останній тиждень Інтернет виявився просто-таки сповнений повідомленнями про те, що в українській столиці начебто активно винищують бездомних тварин (і не тільки їх, а і всіх, які потраплять під гарячу руку). Ось типова новина із популярного сайту “Майдан”: “Як повідомила дописувачка вільного форуму “Майдану”, у Києві склалася критична ситуація із знищенням бродячих тварин до початку конкурсу “Євробачення 2005”. У зв‘язку з конкурсом масово винищують тварин на вулицях міста. Окрім вилову їх і вивозу у Бородянську шкуродерню, ще й розкидають на вулицях кульки з м‘яса, начинені отрутою. Деяких тварин з ознаками отруєння доставляють у ветеринарні лікарні. Лікарі-ветеринари не знають, як і чим лікувати їх, тому що отрута є новою і раніше вони з таким не зустрічались. Такий метод позбавлення від тварин на вулицях протизаконний, стверджує дописувачка. 8 квітня о 9 ранку перед київською мерією було проведене пікетування з метою припинення масового вилову й убивства тварин. На 15 квітня 2005 року заплановане пікетування київської міської адміністрації для того, щоб вона не просто звернула свою увагу на жахливе становище з бездомними тваринами, особливо в довіреному їм “Притулку” у Бородянці, а й спонукати її до активних дій по розв‘язанню цієї ситуації в позитивний бік”. Схожі повідомлення є й на деяких інших сайтах, а особливо – на їхніх форумах.

Чи справді у столиці розпочалося полювання на собак і котів? Якщо зважати на спостереження моїх знайомих, котрі або бачили диких тварин у дивному стані, або водять своїх цуциків на короткому ланцюжку, бо якісь невідомі особи намагалися їх піймати, то так. Якщо вірити заяві київського мера Олександра Омельченка, зробленій 8 квітня, що, мовляв, нічого такого немає, “це легка провокація, який не вірять ні ті, хто друкують, ні ті, хто читає, і, тим більше, наші кияни”. Іншими словами – не було, нема і не буде.

Чи й справді так? Кілька днів тому “5 канал” спробував був провести своє розслідування ситуації. Удень п‘ятого квітня в новинах було повідомлено про численні заяви киян щодо навмисного отруєння тварин у рамках підготовки до “Євробачення”. Керівники столичного комунального підприємства “Притулок для тварин” у телефонному коментарі каналові відкинули такі заяви. Водночас, повідомив “5 канал”, до Павла Пульмашенка – ветеринара одного з київських шпиталів – за останні два дні вже привезли трьох собак з однаковими ознаками отруєння. Ветеринар заявив, що цей вид отрути йому невідомий.

Повідомивши це телеглядачам, знімальна бригада “5 каналу” вирушила до притулку. І ось яка сцена там розігралася (цитую сюжет дослівно за сайтом “5 каналу”): “Катерина Філіппенко, 5 канал: Саме в цьому приміщенні, яке знаходиться за моєю спиною, встався інцидент між знімальною групою “5 каналу “та директором комунального підприємства “Притулок для тварин”. Саме тут в журналістів забрали камеру та касету. І як говорять журналісти, касету досі не повернули. Взяти інтерв‘ю у директора притулку Мирона Кучинського журналіст “5 каналу” Ілля Калюкін приїхав, уже попередньо домовившись. Ілля каже, що не розуміє, чому директор так відреагував на оператора з камерою. Він розповідає, що раптово для нього директор почав забирати камеру в оператора, застосовуючи силу. Коли це нарешті йому вдалося, він вийняв касету, яку досі так і не знайшли. Саме на цій касеті було відзнятий діалог та бійка з знімальною групою.

Ілля Калюкін, журналіст 5 каналу:

Він вихопив камеру... і вони з оператором, якщо можна так сказати, почали боротися, я намагався їх приборкати, але він вихопив камеру і сховав у кабінеті.

Далі директор пропонував знімальній групі іншу касету або гроші: саме стільки, скільки коштує касета – 50 гривень. Після відмови знімальної групи “5 каналу”, міліцію викликали працівники притулку. Через годину з‘явилися слідчі з районного відділку міліції. Вийшов згодом до знімальної групи “5 каналу” і пан директор.

- Вы украли у меня касссету! Отдайте!

- Я ничего не крал! какая кассета? может это вы у меня что-то украли?”

Правда, цікаво? Якщо керівництву “Притулку для тварин” немає чого приховувати, навіщо провокувати сутичку з журналістами і забирати касету, ще й міліцію викликати? Навіщо публічний скандал? Чи, може, журналісти “5 каналу” все вигадали? Тоді директор мусив улаштувати екскурсію для інших телеканалів по своєму “собачнику” – мовляв, дивіться, у мене все О‘К!

На жаль, своє розслідування “5 канал” не продовжив – візит Ющенка до Америки, веремія з арештом Колесникова, похорон Івана Павла ІІ... А жаль. Адже така начебто дрібна у глобальному масштабі подія, як негарне поводження з тваринами у Києві, елементарно може стати підставою для громадського бойкоту “Євробачення” і навіть спроби зриву конкурсу.

Не знаю, чи відомо київській мерії це, чи ні, але у країнах Скандинавії, у Німеччині, у Нідерландах, та й узагалі – у Західній Європі чимало люду просто-таки поведені на захистові довкілля взагалі і міських тварин та птахів зокрема. Німеччина торік стала першою країною світу, де положення про захист прав тварин було внесене до Конституції. Як розповідали мої знайомі, котрі чимало років прожили у цій країні, найменшої підозри, що ви жорстоко поводитесь із тваринами, досить для виклику поліції. Одного разу з‘явився у дворі будинку, де вони жили, папужка – очевидно, утік від когось. І за годину у двері їхньої квартири подзвонила чемна, але наполеглива поліціянтка: пробачте, сусіди знають, що ви тримаєте папужку, так от, чи не вигнали ви її брутально на вулицю, будь ласка, покажіть. І не пішла, доки не пересвідчилася, що правам хатньої птахи нічого не загрожує. А порятунком втікачки займалася якась спеціальна бригада...

І якщо хтось вважає, що його врятують симпатії європейців до “помаранчевої революції”, він помиляється. У разі, коли правдою виявиться не те що жорстока “зачистка” Києва від бездомних тварин, а навіть негідне поводження із такими тваринами у згаданому “Притулку” (про що вже давно ведуть мову захисники живого світу міста), то можливий справді міжнародний скандал. При цьому – з не прогнозованими наслідками. І нічого тут не скажеш: ми ж начебто зібралися йти у Європу, а це саме європейські правила гри (хоча, звичайно, м‘ясо там теж їдять, і кориду дивляться, але котиків та собак зобижати не дозволяють).

Тим часом столичні захисники тварин збираються вранці 11 квітня пікетувати секретаріат президента, а 15 квітня, як уже було сказано, проводити масову акцію під Київською міськдержадміністрацією. Іншими словами, процес пішов. Тому єдиним виходом із чинної ситуації, поки вона не набула міжнародного резонансу, виглядає не зневажливе заперечення проблеми – “легка провокація”, і не тотальне звинувачення київської мерії у всіх можливих гріхах, а спільний рейд до “Притулку” знімальних груп ряду телеканалів укупі з представниками влади й громадськості. А потім – спільне розслідування випадків отруєння домашніх тварин невідомою речовиною. Інакше київське “Євробачення” у будь-якому разі супроводжуватиметься не надто приємними для киян коментарями з боку численних західних інвайронменталістів.

...Але невже не можна по-людськи звернути увагу на долю бездомних тварин у Києві і розв‘язати її без того, щоб виникла реальна загроза репутації України і громадського бойкоту “Євробачення”? Тим більше, - як вважає за потрібне додати редакція «ТК», - якщо протести українських громадян проти «зачистки тварин» захочуть використати (якщо насправді ще не роблять цього) відомі політичні сили…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
960
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду