Вроджене і набуте

9 Березня 2005
1321

Вроджене і набуте

1321
Нарешті телебачення спробувало прояснити майновий конфлікт “Динамо Київ”.
Вроджене і набуте
Спеціальний матеріал програми “Гол” (Новий канал) присвячено “доволі заплутаній ситуації навколо акцій київського „Динамо”. Інтерв’ю у “малоконтактного з пресою” – ображеного старою владою – Костянтина Григоришина бере Володимир Ар’єв, керівник проекту журналістських розслідувань “Відкрита зона”. Інтерв’ю у доволі публічного – старою владою не ображеного – Григорія Суркіса (якого минулого тижня за “патріотизм до “Динамо” відзначила програма “Футбол в лицах”, ТРК „Україна”) бере Олександр Гливінський. Удвох вони є модераторами історії, час від часу пояснюючи її темні сторони і, водночас, більш-менш поділяючи погляди своїх співбесідників.

Власне, “доволі заплутаною” історія стає скоріше з вини журналістів, які не бажають виділити суті претензій однієї сторони до іншої з широкого аргументаційного поля, яке породжує безліч актуальних тем і відводить увагу вбік. Поєднання окремих фраз з обох інтерв’ю дає можливість припустити, що:

Григоришин подав до суду через відмову акціонерів продати йому 98% акцій клубу “Динамо”, хоча він зголосився на їхню пропозицію ці акції придбати – саме неаргументована відмова є причиною фраз на кшталт “Я відберу “Динамо” із принципу”;

Григорій Суркіс стоїть на тому, що у закритому акціонерному товаристві при продажу акцій потрібно пропонувати їх купити всім членам, а продавати тому, кому вважаєш за потрібне, обираючи серед спраглих покупців, – саме цей принцип лежить в основі фраз на кшталт “Правда на стороні “Динамо”.

Простота поступається місцем захопливій і водночас огидній історії українського бізнесу кучмівської ери. Торочать про акції, земельні наділи, контракти і офшори, а також неформальні методи боротьби з конкурентом (амбівалентна фраза Суркіса: “Якби у мене були намагання щось вчинити з Григоришиним, то я б не діяв таким недоречним шляхом як просто підкидати пістолет чи наркотики…”). Сторони наводять “полярно протилежні твердження”, констатує Олександр Гливінський, провіщаючи щось на кшталт заочного діалогу антагоністів, породженого божественними можливостями монтажу: втім, на звинувачення однієї сторони інша відповідає контраргументами, які загалом скидаються на банальні апарти “сам дурак”, і посиланнями на вищі сили, що зводить дискусію нанівець.

Г.: Футболісти підписані на контракт не з “Динамо”, а з офшорною компанією.

С.: Крім офшорної компанії Григоришина, жодна інша не має до “Динамо” стосунку.

Г.: Ну, це ж відомо, компанія “Ньюпорт менеджмент”.

С.: Дійсно-це-неправда.

Г.: І Шевченка продавала ця компанія, і Реброва, і Каладзе, і інших.

С.: (посміхаючись). Для цього є відповідні установи, які можуть все перевірити.

Судове засідання, яке має відбутися цього тижня, спробує розібратися у доказовості наведених претензій, з надією промовляє Олександр Гливінський наприкінці репортажу. Цей “спецматеріал” став, здається, першим для “Голу” колофутбольним дослідженням з часів його беззубого розслідування договірних матчів в українському чемпіонаті. І, безумовно, першим, коли сторони не могли заперечити існування конфлікту.

Бо вони – Суркіс і Григоришин – стоять на різних світоглядних позиціях, що породжує різні погляди на бізнес, стверджує Володимир Ар’єв: Суркіс – завгосп, що торгував сантехнікою, Григоришин – випускник МФТІ, найкращого-вузу-союзу.

Олександр Гливінський погоджується з цим, однак наводить інший критерій, який усе перевертає з ніг на голову, переводячи дискусію в сторону спортивної доцільності, а не відродження права власності і загальної справедливості: росіянин жодного разу не був на футболі і ніяк не проявив себе футбольним менеджером, лише – ображеним колишньою владою. Тоді як за Суркіса – реконструйовані поля і стадіони, дитячі спортмайданчики і зелені газони…

Добре вже те, що “Григорій Суркіс знайшов розуміння з боку влади у тому, що “Динамо” не було державною власністю, а Суркіси його не приватизували” (вважай, не буде і реприватизації), а також, що влада не буде підтримувати жодну сторону конфлікту (вважай, суд буде справедливим), з полегшенням промовляє ведучий “Голу”.

На справедливий суд має надію і Олег Блохін, який “відчув суттєвий тиск, пов’язаний зі своєю політичною діяльністю” (підтримка Януковича на президентських виборах, членство в парламентській фракції СДПУ(о), балотування у Верховну Раду за списком Компартії чи, може, давнє членство у Громаді?) і змушений розглядати пропозиції тренерської роботи, які надходять здебільшого з Німеччини. Регламентний комітет Верховної Ради направив до суду подання про увільнення його від депутатських повноважень, оскільки у кваліфікаційному довіднику професій спеціальність “тренер” не підпадає під сумісництво, а отже (про це повідомив його прес-аташе Ігор Мірошниченко) тренер-депутат може відмовитися від керівництва національною збірною з футболу. Хоча (за словами речника Блохіна, зацитованими “ПроСпортом”, “1+1”) “роботу, яку він виконує у збірній, можна розглядати лише як викладацьку діяльність, за законом дозволену народним депутатам”. На ситуацію, що склалася, відреагували: футбольний коментатор ТРК „Україна” Шарафудинов, який із жалем розповідав про цю історію чи не в кожній футбольній трансляції (“а збірна показує такі хороші результати!..”), і Федерація футболу України. Спершу віце-президент ФФУ повідомив, що Олег Блохін “очолює збірну на громадських засадах”. Пізніше це підтвердив і її президент.

“Федерація не має зайвих коштів (…) якщо ми вийдемо у фінальну частину – він отримає винагороду. У нього є штат помічників, які постійно працюють і отримують зарплатню. А він перебуває у парламенті і лише на дві-три доби відволікається від роботи”, – повідомив Григорій Суркіс (“Гол”).

Такі безкорисливість і патріотизм, помножені на видатні результати української збірної, не можуть не тішити. І навіть добре, що з приводу цього подання до суду Олег Блохін може здійснити свій перший виступ з трибуни Верховної Ради, як на це сподівається програма “Гол”. Єдине питання, яке при цьому виникає: чого б це депутат-тренер змушений розглядати пропозиції тренерської роботи, які надходять з-за кордону, здебільшого з Німеччини? Можливо, робота тренером зарубіжного клубу не шкодить депутатській діяльності.

Коли Олег Блохін тренував грецькі команди, він залишався народним депутатом.

Усе це доволі сумно і невесело. Особливо на фоні гордовитих новин про 15 мільйонів доларів, витрачених Рінатом Ахметовим на придбання футболістів для “Шахтаря” (“Футбол в лицах”) і інформацію про відміну матчу “Борисфена” з “Ворсклою” через відсутність підігріву поля (матч мали проводити о першій годині дня, оскільки стадіон до всього не має ще й освітлення: якщо його увімкнути, то від електрики відрубає півборисполя – ICTV), які показують полюси українського футбольного життя.

Лише програма телепередач може звеселити у хвилини смутку. Отримавши по ТРК „Україна” порцію “Основного інстинкту” і “Умовного рефлексу” можна всю ніч радісно ковтати телевізійні трунки Нового каналу – “За гроші”, “За гроші”, “За гроші”, “За гроші”, “За гроші” і… “За прекрасних дам”.

Все ж таки свято.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1321
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду