Люті реалії або реалії лютого репліка

18 Лютого 2005
759

Люті реалії або реалії лютого репліка

759
НЕПРИЗНАЧЕННЯ Президента Національної телекомпанії України ще раз висвітлило серйозні проблеми у формуванні кадрової політики нового керівництва нашої держави. І ще один лист до дискусії з приводу статті Наталії Лихачової, та тепер вже і інтерв’ю пана Стецьківа. На цей раз – продюсера Олександра Зиріна, автора однієї з концепцій реформування НТКУ.
Люті реалії або реалії лютого репліка
Прочитав на „Телекритиці” останні матеріали присвячені як реаліям навколо Національної телекомпанії України, так і реаліям в середині. Прочитав і з цікавістю, і з подивом. Випадково (і нарешті!) побачив на „кнопці” „5 каналу” обличчя потенційного Президента НТКУ і подумалося мені...

По-перше. Кулуарна ситуація зі створенням громадського телебачення на основі НТКУ,а відтак і доля найпотужнішого телевиробника нашої країни, здається, добігає „точки кипіння”. „Закіпили” уже навіть члени Коаліції по створенню того самого громадського телебачення. Думаю зрозуміли навіть вони (правда - в лютому 2005 року) - чесні і доволі порядні люди, яких я знаю і ціную за солідний внесок в розбудову основ громадянського суспільства в нашій державі, що їх елементарно використовували і, здається, використали. Можу говорити про це спокійно, адже я не є членом цієї організації на громадських засадах і НІКОЛИ не користувався її можливостями для досягнення будь яких результатів.

А результати станом на сьогодні такі (хочу вірити, що це тільки проміжні результати!) – в українському суспільстві зроблено практично все для повної дискредитації ідеї створення громадського телебачення і радіомовлення. Ми знову стаємо свідками тотальної і односторонньої спроби маніпуляції свідомістю громадськості. Журналісти цієї країни, і пишучі, і «електронні», практично в один голос і абсолютно серйозно примушують думати читачів, глядачів, слухачів, що процес створення такого роду аудіовізуальних засобів масової інформації в нашій країні будуть очолювати продюсери, які забезпечували появу на екранах українських глядачів програм про специфічні способи зміни на краще вимови дівчаток і жінок, не кажучи вже про таку дрібноту, як гра в „темники” і новини.

Та що там журналісти, якщо думку цю на обговорення суспільством (зі слів кандидата на пост Президента НТКУ в розмові на „5 каналі”) виніс новий Віце-прем’єр нового уряду України, якому за опікування культурою моєї держави і гуманітарною політикою в цілому я і всі громадяни України будемо платити зарплату. І тут я повинен згадати, що демократія, шановні члени Коаліції, це, в тому числі, і право спокійно, аргументовано і публічно ВІДМОВИТИ. І відмовити не тільки „Ткаченкам з командами”, а і багатьом іншим. Ви цього не зробили – я і багато інших фахівців телебачення в цій країні з вами не співпрацюють, а у людей виникають серйозні питання без відповідей.

По-друге. НЕПРИЗНАЧЕННЯ Президента Національної телекомпанії України ще раз висвітлило серйозні проблеми у формуванні кадрової політики нового керівництва нашої держави. Пан Стецьків в студії „5 каналу” 17 лютого продемонстрував практично весь „джентльменський набір” таких кадрових підходів – від анекдотичної обмовки про „Адміністрацію Президента” та кількості кулуарних переговорів з „невідомими” героями телевізійного фронту (за його словами - їх було близько сорока) до засекречених пропозицій керівництву держави про перебудову роботи НТКУ. При цьому потенційний Президент НТКУ навіть НЕ ПОБУВАВ, власне, в самій телекомпанії (а там, нагадаю, 16 лютого відбувалися профспілкові збори – чим не привід познайомитися хоча б з колективом і його думками!), але вже сміливо говорить про її технічний, творчий, фінансовий стан і таке інше. Говорилося в телевізійній студії і про перспективи створення громадського телебачення. І тут я відчув радісний і знайомий з не досить давніх кучмівських часів дискомфорт! Річ у тім, що на сьогоднішній день оприлюднені всього ДВІ (прописом - дві!) концепції створення громадського телебачення на базі НТКУ. Пане Стецьків, я з подивом (чесно – з подивом!) згадав, що мені не телефонувала людина, яка б представлялася Вашим ім’ям і навіть по батькові - а я автор однієї з двох оприлюднених концепцій (телефон свій не надрукую, а от адресу електронну дам: zyrin@ukr.net). З ким і які перспективи Ви обговорювали? До речі, в моїй концепції, надрукованій на сторінках і „Детектор медіа” і „УРОКу”, розписані крок за кроком і рік за роком чіткі дії, які треба зробити і для НТКУ, і навколо НТКУ. Написані чорним по білому, без засекречення і для громадського обговорення. Але знову вибрано інший стиль. Стиль цей давно знайомий, але щось я десь чув про якісь заяви з приводу і про...І де я їх чув? І від кого чув?...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний ТБ-оглядач, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду