Віктор Медведчук: "Я не знаю про те, що були "темники"

26 Січня 2005
2753

Віктор Медведчук: "Я не знаю про те, що були "темники"

2753
"Хіба канал "1+1" не підтримував соціал-демократів у 2001-му. А зараз? Хіба «1+1» не підтримує соціал-демократів? Мені здається, підтримує". Зазвичай вважається, що будь-яка прес-конференція не є інформаційним приводом. Однак учорашня прес-конференція Віктора Медведчука попри те, що і як він говорив, стала подією дня. Ця людина не давала інтерв`ю досить довгий час. Здається, навіть газета «Дзеркало тижня» близько року стояла в черзі. Але попри такий непублічний статус останні роки В.
Віктор Медведчук: "Я не знаю про те, що були "темники"
Медведчук був найбільшим суспільним подразником у найнегативнішому сенсі цього слова.

Після політради СДПУ(о) він та його заступники зустрілися із журналістами. На слова прес-секретаря завершити захід через ліміт часу, він двічі сказав, що ліміту немає. Охоче давав згоду на інтерв`ю, фотографувався із бажаючими і, здається, пішов тільки тоді, коли запитання вичерпалися.

«Ми усвідомлюємо, що програли вибори», - розпочав голова СДПУ(о). Відтепер партія стане «критичним та вимогливим» спостерігачем за новою владою.

Далі новий демократ Медведчук зауважив, що партія зосередиться на створенні ліво-центристської опозиції, а своїм завданням бачить побудову соціальної держави і боротиметься проти «будь-яких спроб погіршити умови життя в країні».

Заодно есдеки присвоїли собі право представляти інтереси тих громадян, що проголосували за («нашого кандидата», як сказав Медведчук) Віктора Януковича.

Медведчук нагадав про участь СДПУ(о) у процесі у Верховному суді України («герої» цього процесу В.Заєць та Н.Шуфрич сиділи поруч), заявив, що політрада СДПУ(о) визначилася із пріоритетами у внутрішній та зовнішній політиці: за вступ до ЄЕП, проти «форсованого» вступу в ЕС, вступу в НАТО, і навіть у ВТО (без узгодження з Росією), і загалом за дружбу та взаємовигідне співробітництво з Росією. Але почав із мовного питання.

Власне й на прес-конференції В.Медведчук говорив, іноді затинаючись, російською.

Тож лідер нової опозиції запропонував вирішити питання вільного функціонування розвитку російської мови не через зміни до Конституції, а через спеціальний закон, яким би було створено можливість відкритя нових російських шкіл, навчання російською мовою, відзначив він.

Фактично, Медведчук озвучив виборчі обіцянки єдиного кандидата від влади. При цьому непрямо натякнув, що їх вирішення Януковичем було не зовсім коректним.

Так, заяви (нагадаємо, Віктора Федоровича) щодо необхідності надати офіційний статус російській мові назвав популістськими. Медведчук заявив, що державний та офіційний статус – це одне і те ж.

Виглядає, що есдеки з радістю готові перехопити електорат Януковича, який може забезпечити цій партії не лише ситуативну підтримку, а й проходження у парламент у 2006 році. Тільки тоді можна буде говорити, хто ж стане реальною опозицією до нової влади. Це усвідомлюють і есдеки.

Партія у березні планує з`їзд, до якого збирається серйозно проаналізувати причини поразки їхнього кандидата на виборах президента 2004 року. В.Медведчук зауважив, що усвідомлює, що його перебування на чолі АП причинило значні збитки іміджу та авторитету партії. «Винен, але не каюсь», - сказав Медведчук. Якраз каяття та відповідальність В.Медведчук, здається, залишив для єдиного кандидата від влади. Це – він брав участь у виборчій компанії, це його партія розміщувала антирекламу...

До зустрічі із ЗМІ нова опозиція вже підготували заяву партії СДПУ (о) «Про політичні репресії та переслідування в Україні». Один із розділів якої має назву «Переслідування ЗМІ». Зокрема, в ній йшлося про те, що «під час президентських виборів та «помаранчевої революції» перслідувалися ведучі каналів «1+1» та ICTV В. Піховшек та Д.Кисельов, які у своїх аналітичних програмах критикували керівників «Нашої України» та особисто В.Ющенка». І далі: «...Цілком можливо, що для переслідування політичних опонентів будуть використані досі не розслідувані спроави про вбивство журналістів Г.Гонгадзе та отруєння В.Ющенка».

Заяву в частині політичного переслідування членів партії озвучив Нестор Шуфрич.

Юрист Віктор Медведчук на усі запитання щодо його причетності до практики тотального контролю Адміністрації Президента за інформаційним простором країни вимагав доказів. Хоч запитання ставили поки що журналісти. Він заявив на прес-конференції, що темників не бачив і не знає, що це таке. Хоч жорстка критика методів інформуправління В.Медведчука не переконала його у власній правоті. «Державна інформаційна політика завжди є і має бути», - вважає він. І запропонував знайти хоч одну людину, яка б засвідчила, що темники були. «Детектор медіа» запропонувала запросити Сергія Васильєва, екс-керівника Головного інформаційного управління АПУ Кучми. А до цього отримала змогу поставити кілька запитань екс-голові Адміністрації Леоніда Кучми Вікторові Медведчуку одразу після прес-конференції.

- Вікторе Володимировичу, попри те, що ви кажете, що темників не було, ваш імідж «князя тьми і темників» залишається. Як ви до цього ставитеся і як збираєтеся його змінювати?

- Ну, немає ніяких темників. І я не знаю про те, що вони були.

- Є чимало свідчень журналістів...

- І вони кажуть, що я давав їм вказівки?

- Вони говорять, що вказівки давалися із Адміністрації Президента, яку очолював на той час Віктор Медведчук. Ви Віктор Медведчук?


- Я, Медведчук Віктор Володимирович, 1954 року народження, я ніколи не складав і не розсилав темники і не давав таких вказівок. Подивіться в мої очі відкриті і щирі.

- І не з вашої вказівки здійснювався контроль за загальнонаціональними каналами?


- Та припиніть. Як це можна контролювати? Я про це знав із публікацій «Детектор медіа» і «Української правди».

- Олександр Роднянський в одному із останніх інтерв`ю розповів, що він змушений був віддати контроль за інформаційною політикою каналу, коли виникла загроза, що канал втратить ліцензію.


- Мені здається, інформаційна політика в «1+1» завжди була однією і тією ж. Принаймні в останні 2-3 роки. Хіба канал "1+1" не підтримував соціал-демократів у 2001-му. А зараз? Хіба «1+1» не підтримує соціал-демократів? Мені здається, підтримує.

- А як ви оцінюєте заяву журналістів «1+1», в якій вони перепросили у глядачів, що довгий час подавали неправильну інформацію?


- Це справа журналістів. Якщо їм є у чому каятися, вони покаялися. Я це оцінюю як позитивний момент. Але я хотів би ще сказати одне - політика каналів, особливо, комерційних, пов`язана із інтересами власників цих каналів. Тому мені здається сперечатися із цим фактом - нерозумна і безперспективна справа. Є керівники цих каналів, є власники цих каналів і є інтереси. І це торкається і «1+1», і 5 каналу, і всіх. А от державний канал повинен бути рупором державної політики. І якщо були звинувачення у тому, що там не давали місця опозиції - це класичне розуміння і про це я щойно казав. Так, по квоті підписаній у тому числі і В.Ющенком, посада віце-спікера – це посада соціал-демократів, але ми на неї не претендуємо, тільки тому що ми ввійшли в опозицію і не можемо на неї претендувати.

- А чому увесь цей час усі канали висвітлювали події в країні тільки в одному ключі і це була позиція партії СДПУ (о)?


- Ну що ви... Взагалі- то на виборах представником В.Януковича був представник від Партії регіонів. Ну навіщо весь бруд – на соціал-демократів? Ну вони дійсно в чомусь винні. Але ж не у всьому у цій державі. Давайте оцінювати об`єктивно.

- А якщо нова влада візьме на озброєння ваші методи управілння інформаційною сферою і СДПУ (о) більше ніколи не потрапить в ефір, якими будуть ваші дії?


- Так і буде... Будемо критикувати.

- Такі ж ролики розміщували опоненти на виборах. Зокрема, вже відомо, що останній рекламний ролик (у якому співав Кобзон про громадянську війну) розміщувала організація «Регіони».


- То ж ви кажете про «Регіони», при чому тут соціал-демократи? Давайте говорити конкретно: якщо Медведчук у чомусь винен, він це визнає, а якщо ні, то навіщо безпідставні звинувачення. Тут називалася Партія регіонів, то у них і запитайте.

- А Сергій Васильєв буде з вами далі працювати?

- Ми ще не визначилися.

Фото з сайту "Фотолента"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду