Теле-і радіожурналісти Закарпаття відмовляються брехати. Тепер — усі

1 Грудня 2004
821

Теле-і радіожурналісти Закарпаття відмовляються брехати. Тепер — усі

821
Понеділок був днем «надзвичайного стану» в Закарпатській обласній держтелерадіокомпанії. Висловлювали ставлення до процесів, які відбуваються в державі, та давали оцінку інформаційній політиці провідного закарпатського телерадіоканалу. Жодного разу за період незалежності країни так гостро, принципово питання не ставилося.
Теле-і радіожурналісти Закарпаття відмовляються брехати. Тепер — усі
Зайвим підтвердженям цього стало і рішення: генеральному директору ОДТРК Петру Петрику висловлено недовіру. Лише 5 осіб із 105 присутніх на зібранні працівників трудового колективу при голосуванні не підтримали цього рішення, всі інші висловилися «за». Важливо додати, що з працівників, безпосередньо причетних до підготовки телепрограм, зокрема редакторів, режисерів, операторів, дикторів, у зібранні не брали участі всього двоє.

Гендиректор Петро Петрик, який беззмінно керує компанією понад десять років, повів себе нестандартно. Він, зокрема, теж підтримав рішення про недовіру трудового колективу до керівництва (самого себе).

У рішенні трудового колективу міститься вимога відмежуватися від програм, які готуються поза стінами ОДТРК та фінансуються облдержадміністрацією, однак виходять під «шапкою» облдержтелерадіокомпанії. Творчі працівники на зібранні наголошували на необхідності дотримуватися етичних норм журналістики, підвищенні професійного рівня програм самої ОДТРК: вони повинні бути позбавлені упередженості та необ’єктивності, ознак прислужництва владі.

Журналісти поставили питання руба — більше не брехати в радіо--і телеефірі. Заявили, що від сьогодні хочуть готувати свої творчі продукти лише чесно, без купюр і неправди. Вони підтримують тих колег на загальнонаціональних каналах телебачення, які кількома днями раніше рішуче відмовилися від цензурування їхніх матеріалів, від темників. Як відомо, про відмову брехати в телеефірі повідомили журналісти „Вістей Першого Національного”, які оголосили страйк і змусили керівництво каналу погодитися на чесні новини. Перед тим мужній громадянський вчинок, відмовившись вийти в ефір із неправдивими матеріалами, зробили ведучі та журналісти випучсків новин на «1+1». аксимально об’єктивно та неупереджено інформують телеглядачів «Новий», інші канали.

Позиція журналістів Закарпатської ОДТРК стала першим виявом спротиву неправді, інколи відвертій брехні, проголошуваній через державні або комунальні ЗМІ, а також цензурі, що стала нормою для них за останні роки.

Сьогодні на словах гендиректор ОДТРК Петро Петрик підтримує прагнення колективу очиститися від брехні та інформаційного бруду. Вже через день-два побачимо, чи не чинитиме керівництво компанії перешкод працівникам держтелерадіокомпанії, чи зміняться акценти її програм у бік реального, не викривленого відображення подій. Програми, які були внесені в сітку мовлення та оголошені до ефіру раніше, в планах залишаються. Але руйнування старих підходів розпочалося, і це — значна перемога журналістів краю.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
голова Ужгородської міської профспілки працівників мас-медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
821
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду