„Факти. Огляд” - новий проект під редагуванням Дмитра Кисельова на ICTV

29 Листопада 2004
1244
29 Листопада 2004
20:45

„Факти. Огляд” - новий проект під редагуванням Дмитра Кисельова на ICTV

1244
Це такий собі симбіоз огляду повідомлень ЗМІ на головну тему дня з форматом "гість у студії". Як уже повідомляла „Детектор медіа”, за інформацією Київської незалежної медіа-профспілки, головний редактор інформаційної служби Дмитро Кисельов був відсторонений від безпосереднього контролю за роботою над випусками новин – програми „Факти”.
„Факти. Огляд” - новий проект під редагуванням Дмитра Кисельова на ICTV
В той же час, в інтерв'ю "ТК" сьогодні ж заступник Дмитра Кисельова Олександр Семирядченко не підтвердив цього, пославшись на те, що його керівник залишається на своїй посаді. Однак журналісти телеканалу офф-рекордс все ж таки кажуть, що дійсно, за домовленістю колектива "Фактів" з менеджментом, головний редактор не буде контролювати процес підготовки новин, а лише займатиметься власними проектами.

Коротше кажучи, поки що інформація, яка доходить з каналу різними шляхами - суперечлива. В той же час, вже сьогодняшній ефір підтвердив, що у Кисельова дійсно зв'явився новий проект. Це "Факти.Огляд" - випуск його виходитеме одразу після основних "Фактів" та "Погоди".

Судячи з того, що ми сьогодні побачили у прем'єрному випуску нового проекту - це такий собі симбіоз огляду повідомлень ЗМІ на головну тему дня з форматом "гість у студії". Наразі ведучий програми І. Гнилуша у діалогу з гостем студії Інною Богословською обговорили останні події в Україні з огляду головної теми дня - засідання Верховного Суду, який має визначитися з приводу рішення ЦВК щодо оголошення результатів президентських виборів. З телевізійних новин глядачу були продемонстровані: першим -десятихвилинний блок „Сегодня” на російському НТВ, де найбільше уваги приділялося сепаратистським тенденціям на півдні та сході України. Далі був продемонстрований вже значно коротший сюжет „Евроньюс”, який був, знов таки, присвячений в першу чергу можливому розвитку сепаратистського сценарію. Слід зазначити, що події, пов’язані з президентськими виборами в Україні, „Евроньюс” с самого початку висвітлює з російським акцентом (до речі, 16 відсотків акцій цієї об’єднаної телекорпорації зараз належить Росії). Наприклад, цей канал влітку траслював велике інтерв'ю з В.Януковичем, і нічого не було чутно про розмову на цьому ж каналі з В.Ющенком. І,нарешті, третім блоком огляду телевізійних новин йшов досить виважений сюжет CNN, хоча, до речі, запитання ведучої на початку розмови з гостем вашингтонської студіі, представником Національного інституту демократії США, теж були сформовані наче за російським сценарієм. Що, втім, і не дивно, адже в Україні до сьогодні вже кілька років не працювали кореспонденти і корпункти ведучих ЗМІ та інформаційних агенств, послуговуючись поглядом на нашу країну від своїх московських собкорів. І зараз автори "ТК" вже неодноразово чули від глядачів західних каналів як про нерозуміння зарубіжними кореспондентами суті того, що відбувається в Україні, так і про їхні невиважені сюжети, до речі, і на СNN також.

Що ж стосується очевидно упередженої позиції більшості російських ЗМІ в українському питанні - то цей факт вже став предметом суспільного обговорення та занепокоєння в Україні. Тож треба тільки подякувати Дмитру Кисельову - що не зважаючи на те, що російський акцент в новому проекті сьогодні явно домінував,і, треба думати, саме для чого ця програма і створена, все ж таки в ефірі ICTV було продемонстровано сюжет НТВ, а не ОРТ (Первого канала). Втім, це також не дивно: адже як би там не було, а в Україні ну вже зовсім одіозно б сприймалися сюжети ОРТ, який за весь минулий тиждень, наприклад, спромігся ні разу (!) не показати загального плану Майдану Незалежності, представляючи український народ купкою людей невизначеного способу життя! Дмитро Кисельов, який вже давно мешкає в Україні, не може цього не розуміти - тож і маніпулює набагато тонкіше павловських-гельманів. І це ще більш загрозливо - зважаючи на те, що все більш поширеною в Україні стає думка про те, що саме телевізійна „рука Москви” має поширювати „голос Донбасу” (а якщо називати речі своїми іменами, то голос Путіна-Кучми і К.о.-Медведчука) в інформаційному просторі не тільки Росії, а й нібито незалежної України.

Чим тонкіша і не помітніша маніпуляція - тим вона ефективніша. Тож, видається, що і на ICTV - у зв'язку з поширенням тенденцій реального спротиву журналістів прямому маніпулюванню інформацією у випусках новин - менеджмент, як вже писала "Детектор медіа" щодо каналів Першого національного та "Інтеру", вдається до розмивання новинного поля, оточуючи випуски новин так званими дискусійними блоками, які є технологічно невизначеними. І таким чином резервує форматний ресурс і місце у сітці мовлення для вкидання та поширення потрібних для провладних політичних сценаристів версій ситуації у країні.

Читайте також:

ICTV спростовує повідомлення і про відсторонення Дмитра Кисельова, і про суттєві зміни в інформаційній політиці каналу

Кисельов відсторонений від обов’язків головного редактора новин ICTV
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ictv,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду