Донбас: репортаж з петлею на шиї, або Гаряча точка на карті України

26 Листопада 2004
1086
26 Листопада 2004
14:20

Донбас: репортаж з петлею на шиї, або Гаряча точка на карті України

1086
...реальна явка на виборчі дільниці Донецької області склала приблизно 65 – 68%.
Донбас: репортаж з петлею на шиї, або Гаряча точка на карті України
Писати про донецькі події напередодні виборів та в дні голосування у двох турах надзвичайно важко. Та найважче писати про події, що сталися в наступні дні після виборів. Ті, хто стежив за моїми дописами у „Детектор медіа”, бачив, що я завжди намагався стояти над подіями та давати об’єктивну інформацію як про одну, так і про іншу політичну силу на Донеччині. Не завжди це вдавалося, та найхарактерніше те, що мої виступи часто не подобались ні одній, ні іншій стороні.

Річ у тім, що журналістика в області надзвичайно заполітизована, і часто мої колеги ставали на той чи інший бік. І врешті перестали слухати навіть один одного. Давно минули ті часи, коли репортери різних напрямків вільно спілкувалися, любили посидіти в кафе, випити кави чи пива та посміятись над регіональними політиками. Діставалось немало й київським, яких традиційно не любили. Але були ті з місцевих керівників, яких колеги просто зневажали. Тепер їм співають дифірамби. Мабуть, пройде деякий час, і я спробую дослідити цю метаморфозу донецької журналістики, яка навіть у радянські часи намагалася мати свою правду, що часто не співпадала з думкою обкому. Ті часи давно минули. Та сьогодні не про те мова.

Шалений тиск на опозицію в останні тижні перед другим туром виборів почався з мітингу "Профспілки Донбасу за Януковича", що пройшов 12 листопада на центральній площі Донецька й зібрав близько 10 тисяч учасників. Перебіжчик з лав КПУ, керівник обласної ради профспілок, член фракції "Регіони України" Василь Хара в заяві стверджує, що у мітингу взяли участь представники всіх 45 профорганізацій, що входять до обласної ради профспілок, із усіх міст і районів області. Перевірити це складно, але в натовпі стояли в основному студенти, яких примусово зняли з занять, та нечисленні старенькі з лав партії Вітренко. До речі, у Ворошиловському районі Донецька, де й проходив мітинг, за інформацією Донецької міської надзвичайної протиепідемічної комісії, захворюваність грипом і ГРЗ вже перевищила епідпоріг (інтернет-видання “Остров”). Хворіють переважно студенти. Саме їх і звозили з донецьких вузів на площу імені Володимира Ілліча Леніна.

Лозунги мітингу не були надто оригінальними. Наприклад, на жовтогарячому полотнищі, гасло: "Сильні регіони – сильна держава". Інше, біле-синє гасло, закликало Америку рахувати голоси на своїх виборах, а не на наших. Не був оригінальним і сам В.Хара, коли заявляв: "Віктор Федорович Янукович – надійний соціальний партнер профспілок, і ми з вами це знаємо", "Ми з побоюванням говоримо російською мовою".

Та страшне почалось тоді, коли на трибуну піднявся вічний борець з буржуазним режимом, соратник Наталі Вітренко Володимир Марченко. Він істерично закликав: "йде війна з фашизмом", голосуючи за Януковича, цей фашизм можна зупинити. А підігріті пивом та горілкою студенти аж рвались у бій. Дісталось і керівництву КПУ, якому він висловив своє нерозуміння позиції Компартії, закликавши рядових комуністів голосувати за кандидата від влади.

Про “реальну небезпеку фашистської диктатури” заявив і лідер донецької організації Російського блоку Володимир Філатов. "Ми зібралися тут, тому що в Україні з'явилася реальна небезпека фашистської диктатури... Ми не хочемо ні націоналістичної, ні тим більше фашистської диктатури". На думку Філатова, навколо Віктора Ющенка згуртувалися "антигражданские силы". Що це значить, у натовпі ніхто не зрозумів, а оратор не став роз’яснювати. Молодь аж рвалася на барикади, і їм було абсолютно однаково, кого бити. Та лідери мітингу чітко давали установку: “внутрішній ворог – то Ющенко, і його прибічники – США та Захід”. Тому молодь і вирішила, що “морди біть надо”. От тільки кому, натовп довго з’ясовував: чи то тільки оточенню Ющенка, а чи всім виборцям України, що проголосували за нього.

А от “лідер” профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов був “чисто конкретный” і у своєму виступі називав опозицію "так званою" і заявив, що "немає в них совісті, один тільки бєспрєдєл". За словами Турманова, 30 і 31 жовтня він був спостерігачем у Тернопільській області, "і те, що сьогодні вони говорять, що сьогодні влада адміністративний ресурс використовує... Я хочу вам сказати, у них немає сьогодні влади, але якби була, те вони б у першому турі перемогли, нахабно своїм адмінресурсом, але вони про це не говорять”.

У резолюції, ухваленій мітингом, зазначається: "Сьогодні в наш загальний дім стукається лихо. В амбіційному націоналістичному чаду деякі відомі політики за будь-яку ціну рвуться до влади, намагаються розмежувати український народ на схід і захід, внести розбрат у нашу родину, прикриваючись при цьому прозахідними цінностями. Це з їхньої вини було зупинено і зруйновано промислове і сільськогосподарське виробництво. Мільйони людей залишилися без роботи, а виходить, без засобів до існування. Це з їхньої вини стали мізерними зарплати, пенсії, стипендії, регреси, утворилися багатомільярдні заборгованості з їх виплат, і т.д. Ці сили, крім всього іншого, продемонстрували недоброзичливе, несправедливе ставлення до Донбасу, проводили рішення, що завдали шкоди його соціально-економічному розвитку".

Ці події схожі як дві краплі води на події в Мюнхені напередодні приходу Гітлера до влади. А зважаючи на те, що в донецькій області вже давно встановлено тоталітарний режим, можна було легко передбачити, що проти опозиції почнуться репресії. І це сталося.

Спочатку було здійснено бандитський напад на члена Регіонального штабу Віктора Ющенка Володимира Сікінаєва, який після цього потрапив у реанімацію. Наступним став член територіальної виборчої дільниці Сергій Зікєєв, помічник народного депутата Петра Порошенка. У нього відібрали всі документи та добре пом’яли. У 59-му виборчому окрузі органами міліції були затримані під час розклейки листівок троє студентів. Уже в переддень голосування розпочалися судові переслідування довірених осіб Віктора Ющенка. Таких прикладів можна навести сотні. Та справжня вакханалія розпочалась 21 листопада.

Шквал порушень і відвертих провокацій почався з самого ранку. Усе це робилося наочно і демонстративно, незважаючи на присутність міжнародних спостерігачів та західних журналістів. На підприємствах Донецької області "мобілізуються" робітники, яких увечері 21-го планують спецпоїздами відправляти до Києва. Зауважте, це все йде паралельно з голосуванням, коли ще штаб Ющенка ні про які акції громадянської непокори навіть не думає. Для тих, кого відправляють у Київ, завозять велику кількість спиртного. Ці дані надходять до незалежних журналістів. Для чого формують бригади? Самі їх учасники не приховують – для участі завтра в масових акціях на підтримку Януковича.

Навіщо ці акції? Таке масове переміщення людей державним видом транспорту і такий шквал порушень і хазяйнування на дільницях кримінальних елементів неможливе без санкції донецької влади. Вона свідомо йде на силовий варіант виборів. Розуміючи, що чесним шляхом вибори виграти не вдається, влада йде на їх фальсифікацію. За підрахунками, вона склала в донецькій області від 30 до 45 відсотків на різних дільницях. Інформація про хід виборів схожа на зведення з театру воєнних дій.

Інтернет-видання “Остров” повідомляє:

Близько двохсот чоловік спостерігачів і членів комісій від кандидата у президенти Віктора Ющенка, з’явившись 21 листопада на виборчі дільниці, опинилися перед фактом, що їх позбавлено повноважень. З 76 дільниць одного з донецьких округів представники Ющенка залишилися тільки на 11. Також на дільниці цього округу не допускають журналістів. Члени комісій вимагають у них нотаріально завірені редакційні завдання. Це ж сталось і в 59-му, 58-му та деяких інших округах на території області. На деяких дільницях журналістів не пускають під приводом того, що в них уже є журналісти. У той же час надійшла інформація, що 40 автобусів, заповнених людьми з відкріпними талонами, виїхали в ніч з 20 на 21 листопада з Артемівська в Сумську область. При цьому перед цими людьми, нібито, поставлено завдання, проголосувавши на Сумщині, устигнути повернутися і проголосувати в Артемівську. У цей час у Донецьку люди характерної зовнішності, що представляються кореспондентами газети "Четверта влада", попередньо перевіряють прописку виборців, перш ніж пропустити їх на дільницю. Про це "Острову" повідомляють журналісти і міжнародні спостерігачі. Подібний факт відбувся з журналістами агентства "Контекст-медіа". Пізніше напад псевдо-журналістів відбувся на кореспондента газети "Точка зору" Таїсію Гладченко і навіть знімальну групу ІCTV. Міжнародний спостерігач з Росії Антуан Аракелян розповів "Острову", що людина, що представилася кореспондентом газети "Четверта влада", Олександр Іванович Маслов фактично приймав рішення за голову дільничної комісії № 67 Донецька. "Навіть голова комісії поводився як його підлеглий", – сказав міжнародний спостерігач. Аналогічна інформація надходить і від рядових виборців. У той же час на шахтах Донецька йде мобілізація шахтарів для відправлення в Київ. За інформацією із шахт, гірників зобов'язують проголосувати і до 21.00 прибути на свої шахти. Виїзд із Донецька призначений на 22.00. Людей повезуть спеціальними потягами, оскільки звичайних рейсів на Київ о 22.00 на Донецькій залізниці немає. Шахтарям не пояснюють мети їхньої поїздки, але, як вони самі припускають, їх везуть для участі в акціях підтримки Віктора Януковича. Як пізніше стало відомо "Острову", всього 21 листопада з Донецька в Київ вирушає 26 спецпотягів із людьми. У кожному потязі передбачається везти 1000 чоловік”.

Крім організації вивезення шахтарів, уже відомо про "мобілізацію" металургів одного з металургійних комбінатів Маріуполя. На тлі цього надходять повідомлення про провокації на виборчих дільницях. Зокрема, сайт Комітету виборців Донбасу, що явно симпатизує провладному кандидату, повідомив про факт небувалого гуманізму з боку донецької міліції стосовно, нібито, представника Ющенка, що намагався вкинути пачку бюлетенів за Віктора Ющенка. Сайт, не називаючи джерела, поширив інформацію про те, що в Макіївці невідомий намагався на двох ділянках кинути в урну пачку бюлетенів на підтримку кандидата Віктора Ющенка. Молодик пересувається по Макіївці на автомобілі УАЗ, у якому перевозить бюлетені на підтримку Ющенка. При спробі вкинути пачку цих бюлетенів його затримали співробітники міліції. На вимогу пред'явити документи невідомий відповів відмовою. Силами міліції його вдалося "видворити" з дільниці. Цікаво, що потім ця інформація не знайшла свого підтвердження. Тому зрозуміло, чому порушник не був затриманий за здійснення карного злочину, яким, без сумніву, є спроба незаконного вкидання виборчих бюлетенів.

У цей же час Маріупольські телеканали "Сигма" і "ТВ-7" передали інформацію про те, що поблизу однієї з дільниць 55-го округу люди, що приїхали на восьми автобусах з Івано-Франківської області, роздають горілку і закликають голосувати за Віктора Януковича. Телеканали розцінили цей інцидент як провокацію проти Віктора Януковича. Кореспондент "Острова" звернув увагу, що повідомлення на обох телеканалах фактично ідентичні, немов їх писав одна людина.

Водночас Донецьке відділення Комітету виборців України повідомляє про те, що в 55-ий округ Маріуполя учора ввечері приїхало близько 300 жителів Івано-Франківської області. Ціль приїзду – спостереження за виборами. Ці люди змогли проголосувати за відкріпними талонами, але територіальна комісія не видає їм посвідчення спостерігачів. Мотивів відмовлення, за свідченням КВУ, територіальна комісія не повідомляє. На виборчі дільниці 49-го округу (Красноармійск, Димитров) не допускають спостерігачів від представника кандидата в президенти Віктора Ющенка, мотивуючи тим, що нібито в них не дійсні посвідчення. У той же час, на дільницях присутні до чотирьох спостерігача від кандидата в президенти Віктора Януковича, повідомляє Донецький виборчий штаб Ющенка. Як виявилося, на момент реєстрації спостерігачів у тервиборчкомі закінчилися бланки посвідчень. За узгодженням із ЦВК, голова територіальної виборчої комісії №49 Анатолій Шишко зробив копії бланку посвідчення, що завірив підписом і печаткою. Однак коли спостерігачі з'явилися на дільниці в день виборів, відповідно до регламенту о 7:15, їх не пустили.

У цьому ж окрузі на виборчі дільниці також не допустили представників преси. А з Харцизька довірена особа кандидата В.Ющенка у 60-му виборчому окрузі Ігор Сабадаха повідомив виборчому штабу Віктора Ющенка, що мобільні групи молодих людей пересуваються по місту і голосують за допомогою неврахованих бюлетенів. За його словами, прибувши на дільницю, керівник групи пред'являє визначеному члену комісії "пароль" – паспорт із вкладеним у нього календариком з портретом Януковича. Одержавши на руки пачку неврахованих бюлетенів, він роздає її групі, що здійснює голосування. У Пролетарському районі Донецька, на виборчій дільниці №55 41-го виборчого округу, невідомі силоміць заштовхали в автомобіль двох офіційних спостерігачів із Закарпаття і зникли в невідомому напрямку. За станом на 15:00 у Донецькій області на виборах Президента проголосувало найбільше виборців у порівнянні з іншими областями України – 65,96%. Усього, за даними ЦВК, отриманими від 188 територіальних виборчих округів з 225, у другому турі вже проголосувало 55,03% виборців.

*** У місті Красноармійськ Донецької області в зупинених автобусах спостерігачів із Закарпатської області побили вікна. Після інциденту автобуси вирушили додому, щоб уникнути наступних провокацій. *** Голова дільничної виборчої комісії №22 57-го виборчого округу в Краматорську Плужник перебував на робочому місці в нетверезому стані. "Я – не судмедексперт, – прокоментував ситуацію присутній на дільниці спостерігач з Російської Федерації юрист Станіслав Рябенко, – але навіть я розумію, що таке поводження людини даної посади не є нормальним". Спостерігачі, що зібралися на цій же дільниці, підтвердили підозри Рябенко. *** На виборчій дільниці №87 у селі Лисівка Красноармійського району Донецької області представник місцевої влади відібрав посвідчення в журналістів "Вечірніх вістей" і зник у невідомому напрямку.

Довірена особа Віктора Ющенка в 63-му виборчому окрузі Михайло Волинець зажадав від заступника начальника Красноармійського міського управління міліції почати негайні заходи з розшуку і встановлення особи представника влади, що здійснив викрадення документів у журналістів. Волинець розцінює інцидент як втручання влади у виборчий процес і тиск на представників виборчих комісій. Уже ввечері джерела "Острова" на шахтах Донецька повідомили, що виїзд людей у Київ для участі в акціях на підтримку Януковича відмінений. Пізніше джерело в правоохоронних органах підтвердило інформацію про скасування виїзду з Донецька до Києва усіх 26 спецпоїздів. Близько 18-ої години на більш ніж десятьох дільницях у Донецьку й області зненацька закінчилися бюлетені для голосування. Зокрема, така ситуація, за даними обласного виборчого штабу Віктора Ющенка, зареєстрована в Донецьку і Курахово, на дільницях №№ 42, 54, 56, 57, 58, 70, 74 і інших у 41-му виборчому окрузі. Така ж ситуація зафіксована на деяких дільницях у 61-му окрузі, надходять подібні сигнали і з інших округів в області. На дільницях створюються черги виборців, що не встигли проголосувати.

Довірена особа Віктора Ющенка в 41-му виборчому окрузі Євгеній Волков назвав ситуацію, що склалася, не тільки спробою фальсифікації виборів, але і спробою їхнього навмисного зриву. У Маріуполі на деяких дільницях вже о пів на шосту вечора закінчилися бюлетені для голосування. Юрби виборців простоюють у чергах, очікуючи можливості проголосувати. Про це повідомляє кореспондент "Острова" у приморському місті. Зокрема, кореспондент називає 104 дільницю 56-го округу, але підкреслює, що аналогічна ситуація спостерігається й на інших дільницях. У той же час, Донецьке відділення КВУ повідомляє, що дефіцит бюлетенів масово спостерігається на багатьох ділянках в області. Тільки в 41-му окрузі Донецька зафіксовано 10 таких комісій, що не можуть забезпечити виборцям право проголосувати.

Три таких дільниці помічено в 43-му виборчому окрузі. "Такі випадки мають місце і в інших округах області", – повідомили "Острову" у Комітеті виборців України. На залізничну станцію Шевченкове в Черкаській області прийшла телеграма з наказом про забезпечення проходження з Донецька і Луганська в напрямку Києва 18-ти потягів з озброєними людьми. У Донецьку, у православному храмі, розташованому в Ленінському районі (п.Ларинка) протягом усього дня голосування священик вів агітацію за кандидата в Президенти Віктора Януковича. Як повідомила Донецька обласна організація Комітету виборців України, безпосередньо батюшка Петро закликав голосувати за Януковича. Крім того, що віруючі, котрі у той день відвідали церкви, могли взяти із собою листівку із зображенням архангела Михаїла з молитвою за Януковича. Начальник центрального штабу В.Януковича Сергій Тігіпко заявив, що в Донецькій області проголосували 94% виборців. У свою чергу народний депутат Тетяна Бахтєєва на брифінгу після завершення голосування висловила думку, що в Донецькій області Віктора Януковича підтримають більш 90% виборців (інтернет-видання “Остров”).

Цікавий сам механізм фальсифікації виборів. Ілюстрацією до цього твердження став виступ жительки Шахтарська, яка, прийшовши на виборчу дільницю, побачила, що за неї і за всю її родину вже проголосували. Більше того, вона була внесена в списки і під своїм нинішнім, і під старим прізвищем, яке вона змінила близько 10 років тому.

Жінка розкрила механізм такого "голосування". Виявляється, вона разом з родиною вже кілька років не живе в квартирі, де прописана, оскільки змушена мешкати в будинку своєї хворої матері. А перед виборами, як розповіла жінка, по будинках ходили працівники ЖЕКу і цікавилися, у яких квартирах мешканці не живуть. От за цих людей, запевнена вона, і вкинули бюлетені. (Тільки в Шахтарську, таких квартир тисячі.)

Крім того, на кожній дільниці було сфальсифіковано виїзні результати голосування. Фальшивих заяв на виїзд було не менше 30 відсотків. Таким чином реальна явка на виборчі дільниці Донецької області склала приблизно 65 – 68%.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Донецьк, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду