Щастя, яке треба зберегти

26 Листопада 2004
866
26 Листопада 2004
12:32

Щастя, яке треба зберегти

866
25 листопада заслуговує на оголошення професійним святом української тележурналістики.
Щастя, яке треба зберегти
Хоча свят вже забагато, вчорашній день був неймовірно важливим. На трьох телеканалах з найбільшим покриттям цензура впала.

«ТСН» на „1+1”, «Подробности» на „Інтері” та «Вісті» на Першому національному вчора виглядали шляхом до демократичної країни. Я не може пригадати рік, коли це було в останнє і чи було взагалі. Але я впевнений, що відмова найбільших каналів від злочинних наказів Віктора Медведчука фантастично вчасна зараз, коли в країні йде боротьба між двома світами – пострадянським та європейським. Вчора шахтарі Донбасу, машинобудівники Харкова та суднобудівники Миколаєва могли отримати більш менш вірне уявлення про це.

Щастя колег, які ввечері зрозуміли, що вони зробили, важко з чимось порівняти. Тепер його треба захищати.

Першим засобом збереження відвойованої свободи мусить бути жорстка реакція на найменшу спробу її обмежити. Негайно повідомляйте про тиск, зняття синхрону чи одіозну підводку до сюжету. Будь-який підозрілий рух з боку менеджерів треба сприймати в стані людини, що проходить перевірку на СНІД. Зразу в набат! Другий засіб - наша солідарність. Вчорашня перемога була здобута, фактично, без координації між каналами, як це було на початку журналістського повстання перед першим туром. Але припинення роботи «плюсів» в понеділок, безперечно, підштовхнуло «Вісті» до страйку в середу. Це стало мотивом для трьох сотень колег з НТКУ, які до того вороже ставилися до прибульців з Миколою Канішевським. В четвер вони їх підтримали. Небачена позиція „1+1” та УТ-1 поставила питання перед журналістами „Інтеру”, де до того проти цензури боролася безнадійна меншість. Разом вони перемогли.

Кілька десятків журналістів, що вчора вночі святкували здобуття волі біля Майдану, місяць тому переважно не знали один одного. Вчора вони цілувалися, відчуваючи щастя і єднання. Це є наша найголовніша зброя. Якщо на когось тиснутимуть, повставати мусять всі. Кожен замах на свободу преси має викликати відповідні сюжети в прайм-тайм, як це було вчора.

І третє - після революції нам потрібні правила. Редакційні статути з професійними вимогами повинні стати конституцією н`юз-румів в країні, де Конституція виконується. І кожна нова людина, що приходить на канал, мусить її вивчати та усвідомлювати виключну важливість її дотримання. Бо це наше щастя.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
голова Київської незалежної медіа-профспілки
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду