Життя в контексті

24 Листопада 2004
845
24 Листопада 2004
15:28

Життя в контексті

845
Дивно, чого це таким чином ставлять новини у випусках. Навряд чи навмисне. П’ятниця. „1+1”. Ведуча ТСН Добровольска передає слово ведучому “ПроСпорту” Полховському. “Тепер спорт. Сподіваюся, хоча б це буде новинами”. В останній день агітації марно було шукати неупереджено висвітлені події. Полховський посміхається і обіцяє: “Новини будуть”.
Життя в контексті
За кілька днів до того 5 канал почав показувати рекламу, в якій брати Клички агітували голосувати за Віктора Ющенка. А напередодні майже всі спортивні новини розстріляли інформацією про те, що збірна України присвячує свою перемогу над Туреччиною своєму кандидату на виборах президента Віктору Федоровичу Януковичу, який не лише прем’єр-міністр, але й голова Національного олімпійського комітету. Головний тренер збірної Олег Блохін, який на післяматчевій конференції це озвучив, додав, що він особисто також буде голосувати за Януковича. І “Проспорт”, і “СпортРепортер” (Новий канал) і “ІнтерСпорт” („Інтер”) цим словам Блохіна приділили набагато більше уваги, ніж власне його аналізу матчу. Репліки Блохіна безпосередньо щодо гри, тактики та футболістів видали в ефір хіба що ТРК Україна та “ВікнаСпорт” (СТБ).

Після виступу Блохіна слово взяв Андрій Шевченко. Спочатку його монолог продемонстрували у “ПроСпорті”. Потім стали крутити як рекламу. Шевченко сидить на канапі у дорого і по-європейськи умебльованій кімнаті (до цього інтер’єру радше пасувала б форма від Версаче, а не футболка з логотипом збірної) і читає текст. Його очі рухаються в такт вимовленим фразам. Вони сумні. А голос трохи ображено-непереконливий. “Жізнь в Украінє міняєтся к лучшему. Я віжу ето, прієзжая на родіну”, – каже він щось на кшталт “не читав, але скажу”.

Ще з екранів на підтримку Януковича виступила Лілія Підкопаєва.

Ключове послання всіх спортивних повідомлень на користь Януковича було таким: “Він голова Національного олімпійського комітету. Він зберіг і підняв український олімпійський спорт. Успіхи України на Олімпійських іграх – його заслуга. Спорт для промоції держави у світі важить набагато більше, ніж виступи політиків. Спорт Янукович зробив надуспішним. Підніме й державу”.

Доволі дивною на фоні цієї політичної апологетики видалася інформація, що її озвучили у четвер “Інтер” та ТРК Україна одразу ж після виступу Блохіна на підтримку Януковича. Руслан Свірін (“ІнтерСпорт”) розповів про те, що в історії з “двадцять четвертою олімпійською медаллю збірної України поставлено чергову трикрапку”. Йшлося про жіночу команду з греблі, яка вигребла на бронзу, але у зв’язку з тим, що одна з четвірки вживала заборонені препарати (допінг), була позбавлена медалі. Допінг той, до речі, спортсменці видавав лікар збірної. І вона зовсім з того приводу не крилася, бо й гадки не мала, що вживає заборонені препарати. “Термін подачі апеляції на рішення стосовно позбавлення медалі вийшов”, – повідомив Руслан Свірін. (Тобто двадцять четвертої медалі не буде). Українська сторона, федерація греблі чи щось таке, апеляцію не написала. Натомість дискваліфікувала на пару років лікаря, а спортсменкам вирішила видати грошові премії як за третє місце. Міжнародні органи зі Швейцарії здивувалися: чого не дискваліфікували спортсменку, яка вживала заборонений препарат. Це питання буде розбиратися в комітеті у Лозанні чи десь там через кілька тижнів. Якщо представники України на засідання не приїдуть, то все будуть вирішувати без них. Висловлювання було побудоване таким чином, що стало зрозуміло: “українська сторона” цілком на засідання може не з’явитися, не вперше, а спортсменку, яка стала жертвою лікарів, дискваліфікують. На цьому спортивний випуск закінчився.

Спортивні новини на ТРК Україна після розповіді про перемогу збірної та виступ Блохіна зацікавилися питанням – чого б то брати Клички підтримують Ющенка: “Усе ближче дихання виборів, і спортсмени не можуть бути осторонь від процесу. Дивно було чути заклик братів Кличків голосувати за Ющенка”. За роз’ясненнями журналісти звернулися до керівника спортивного боксерського клубу Єлисеєва. Виявилось: спортклуб “Єлисєєв” не розділяє вибору братів Кличків. Перебуваючи в Америці, вони не можуть підтримувати іншого кандидата. Вони опікуються власним бізнесом, а не добробутом українського народу. Вони давно вже не українці. Президентом буде Янукович. “Іншого президента в країні я просто не бачу”, – заявив керівник спортклубу. Янукович – президент НОК. Ви бачили як добре виступили наші олімпійці? Так отож.

Далі слово передали підопічному боксерського клубу, який проголосив, що переходить з любителів у професіонали, бо за такого керівництва боксерською федерацією, яке є нині, нічого в любительському боксі в Україні не буде. І на Олімпіаді збірна провалилася за явного потурання федераційних посадовців, які не протестували навіть проти упередженого суддівства, і ніби навіть були задоволені поразками українських спортсменів. “За такого керівництва я не можу більше залишатися у федерації та любителях”, – сказав боксер.

І чого це обидві федерації не борються за спортсменів, нічого не роблять, щоб український медальний доробок збільшився, як того потребує стратегія розвитку олімпійського руху на Україні? І де той успіх? Де ті сили, що допоможуть вплинути на бездіяльних? Федерацію боксу очолює, принаймні так свідчили колись спортивні новини, міністр економіки Деркач. А голова Національного олімпійського комітету ясно хто – про те дуже багато було говорено.

Дивно, чого це таким чином ставлять новини у випусках. Навряд чи навмисне.

Ліва рука не знає, що робить права. Ліва півкуля думає, права відчуває.

Чи просто не треба влаштовувати битви пам’яті, а забувати все одразу? Щоб по “табула раса” мозку пробивати нові письмена нової правди.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду