Ірина Бекешкіна: соцфірми "Соціальна перспектива", на дані якої посилаються телеканали, не існує

21 Листопада 2004
870
21 Листопада 2004
21:22

Ірина Бекешкіна: соцфірми "Соціальна перспектива", на дані якої посилаються телеканали, не існує

870
За її словами "ця соціологічна фірма та її дані - липа чистої води". Про це Ірина Бекешкіна, керівник Фонду "Демократичні ініціативи" повідомила "Детектор медіа".
Ірина Бекешкіна: соцфірми "Соціальна перспектива", на дані якої посилаються телеканали, не існує
5 канал додзвонився до директора Центру соціальних перспектив Ігоря Бурова, який повідомив наступне: "Центр, директором которого я являюсь, не проводил никакого екзит-пола. Я это подтверждаю. Ничего подобного не было".

Проте телеканали, зокрема, "1+1" та ICTV подали дані екзіт-полу "Соціальної перспективи" як об’єктивно існуючі на рівні із даними екзіт-полу Центру Разумкова та КМІС та даними опитування на виході "Соціс" та "Соціального моніторингу".

Та й інші телеканали (Новий, "Інтер" та інші) продовжують подавати дані фірми "Соціальна перспектива".

До речі, присутній під час виборчого марафону у студії каналу "1+1" керівник інформаційно-аналітичного центру штабу В.Ющенка Анатолій Гриценко звернувся із запитанням про цю соціологічну фірму до свого опонента по дискусії політолога Михайла Погребинського. Останній зауважив, що не знає, що це за фірма.

Нагадаємо, що в ефірі каналу "1+1" щойно були оприлюднені такі дані. Національного екзит-полу, проведеного Центром Разумкова: 43% голосували за Януковича і 54% - за Ющенка. Центрів "СОЦИС": 48,2% - за Януковича, 46,8% - за Ющенка, "Соціальна перспектива": за Януковича - 49,8%, за Ющенка - близько 46%.

У свою чергу в ефірі каналу ICTV віце-прем’єр-міністр України Дмитро Табачник розкритикував дані екзіт-полу Центру Разумкова та КМІСу, оскільки Анатолій Гриценко, керівник Центру, хоч і є у відпустці, зараз працює у штабі В.Ющенка.

Дмитро Табачник зауважив, що Кабінет Міністрів має свою соціологічну службу, але не оприлюднює своїх даних.

Чи є це правдою? Адже в ефірі телеканалу "Інтер" було повідомлено, що фірма "Соціальна перспектива" близька до Кабінету Міністрів України.

УНІАН подає такі дані: Результати Національного екзит-полу"2004: станом на 20.00 (оброблено 77% анкет). Віктор Ющенко - 54%, Віктор Янукович - 43%. Проти обох - 3%. 21 листопада під другого туру виборів Президента України Консорціумом з проведення національного екзит-полу"2004 на 460 виборчих дільницях було опитано близько 30 000 осіб, оброблено 23 000 анкет. За даними опитування, за Віктора Ющенка проголосували 545 від тих, хто взяв участь у голосуванні, за Віктора Януковича - 43%. Проти всіх - 3%. Опитування провели Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова, кожен за загальнонаціональною вибіркою. Оскільки результати кожної з компаній відрізнялися не більше, ніж на 1%, їх результати було зведено разом. Опитування проводилося методом таємного анкетування, коли виборець власноруч заповнював невелику анкету і вкидав її у скриньку. Таким чином навіть інтерв`юєр не бачив відповідей респондента. Консорціум вважає, що саме такий метод є максимально наближеним до процедури таємного голосування, що дозволило зробити дослідження об’єктивнішим через зменшення побоювань виборців брати участь в опитуванні і відповідати, за кого ж вони справді проголосували.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду