Божий дар і яєчня,

19 Листопада 2004
1016
19 Листопада 2004
17:51

Божий дар і яєчня,

1016
або Чи відбулися президентські теледебати в Україні?
Божий дар і яєчня,

Аркадій Сидорук, радник кандидата в президенти України на виборах 1999 року, кореспондент у США в 1980-1989 рр. і 1992-1996 рр., для “Детектор медіа” або Чи відбулися президентські теледебати в Україні?

„Детектор медіа” пропонує своїм читачам ще один погляд на головну демократичну відзнаку виборів, що тривають, – теледебати. Наш постійний автор провів порівняльний аналіз між українськими та американськими особливостями жанру.

Політика – теж театр, у сучасній Україні – драматичний

З усіх висловлювань про теледійство, що відбулося минулого понеділка у прайм-тайм, з 19.00 до 20.40, у студії УТ-1 і транслювалося у прямому ефірі й на інших телемережах, найцікавіше, як для мене, те, що сказав Богдан Бенюк. Класична драматургія, – наголосив актор, – актуальна у всі часи, тому що в неї захопливий сюжет. Сюжет, який задумав автор, завжди має бути несподіванкою для глядача…”. (“Газета по-киевски”, 16 листопада).

Ця аналогія потребує доповнень в іншій площині. У театрі успіх залежить не тільки від особистостей акторів, а й великою мірою від таланту невидимого на сцені режисера, про якого знають тільки театральні критики й затяті театрали, і не в останню чергу – від освітлювачів. Успіх у політиці так само визначається харизмою “акторів”, професійним рівнем та злагодженістю їхніх команд, і як наочно було продемонстровано на провладному УТ-1, від вміння протистояти заангажованості – від президента НТКУ до ведучого і технічного персоналу.

Є й суттєва різниця: у театральній залі вміщується декілька сотень людей. Аудиторія телевізійного політичного дійства, що відбувалося в Україні вперше за останнє десятиліття (після телезмагання 1994 року між двома Леонідами), налічувала, згідно з даними проекту “ТВ панель ҐФК-ЮСМ”, 9 мільйонів 513 тисяч глядачів. За ним спостерігали у кожній другій українській оселі – у міських квартирах і сільських хатах.

Що ж побачили глядачі на телеекрані? Не одну віртуальну, а дві реальні сцени. Двох Вікторів, які, за деякими винятками, не сходилися на словесних рапірах безпосередньо одне з одним, а зверталися просто до аудиторії.

Чи не єдину спробу вступити в безпосередній гострий діалог з суперником зробив Віктор Ющенко. Він запитав політичного опонента: “Де ж той ВВП, який можна на бутерброд намазати?” Відповіді не діждався ані він, ані телеглядачі, й, зрештою, запитання потонуло у масі перенасичених цифрами довгих монологів.

Найгостріше протистояння відчувалося на емоційному рівні. Як влучно висловився Бенюк, “у обох кандидатів є прообрази: Ющенко – Отелло, Янукович – Яго”. Янукович, обравши агресивну модель поведінки і водночас позу “чесного громадянина”, перший звинуватив тих, які “нас зробили бідними” і “зараз знову рвуться до влади”, “збанкрутілих політиків, до яких ми вже не маємо довіри”. Ющенко відразу зробив хід у відповідь, переадресувавши автору вислів про “козлів”, що вже набув розголосу не тільки в Україні, а й у Варшаві та Вашингтоні.

Перша аналогія – про публічну мораль

Серед загальноприйнятих стандартів президентських теледебатів у демократичному суспільстві, є й такий, що створює позитивну психологічну атмосферу – публічна взаємна повага непримиренних суперників, один з яких неминуче стане переможцем, в другий – переможеним. Асоціативно я згадав висловлювання Джона Керрі під час недавніх президентських теледебатів у США. “Я знаю, що обидва ми – президент Буш і я – однаково любимо нашу країну, та в нас різні переконання щодо того, як зробити її безпечною”. Ніхто з двох опонентів не чинив спроб монополізувати право на патріотизм чи на людські чесноти: американці цього не сприйняли б, і претензійний оракул-святенник прирік би себе на нищівну поразку. Я сумніваюся в тому, що в одного з нинішніх претендентів на найвищу державну посаду в Україні (особливо враховуючи специфіку його біографії) є реальний шанс утвердити приватну монополію на чесність, патріотизм і навіть на віру в Бога, протиставляючи себе на моральному рівні конкуренту–щирому християнину.

Чи варто винаходити велосипед?

Режисура президентських теледебатів вже вироблена в демократичному суспільстві, тож варто запозичити з неї дещо вивірене у політичній та медійній сферах. Дебати у США суворо регламентовані, будь-яке порушення регламенту практично неможливе. Кожний з чотирьох раундів останніх президентських теледебатів (включаючи один раунд між кандидатами на посаду віце-президента) тривав 90 хвилин. 2 хвилини – на відповідь, 1,5 хвилини – опоненту на спростування. У разі, якщо модератор вважав за доцільне, він продовжував обговорення проблеми, надавши кожному учаснику ще по 30 секунд. Жодних порушень чи потурань котромусь із кандидатів не було.

Поведінка претендентів на найвищу у США і найвпливовішу в світі державну посаду – президента Джорджа Буша і сенатора Джона Керрі – підлягала жорстким правилам:

– ніяких вступних слів, тільки заключні заяви тривалістю усього по 2 хвилини;

– ніяких підказок, нотаток, схем, діаграм, записів чи будь-яких інших предметів, відчутних на дотик;

– під час дебатів кандидатам не заборонялося робити нотатки на папері такого типу, формату й кольору та користуватися такими ручками й олівцям, які їм до вподоби;

– перед початком дебатів кожний кандидат повинен був, однак, передати членам Комісії папери, ручки й олівці, якими вони хотіли користуватимуться, і ті самі клали їх на подіуми;

– кандидатам не дозволено було ставити запитання одне одному, хоч вони могли ставити риторичні запитання.

Цікаво порівняти ці чітко визначені правила гри з обов’язками кандидатів на найвищу державну посаду у нас. Під час проведення теледебатів кандидати на пост Президента України повинні:

– дотримуватися порядку проведення теледебатів, визначеного законом та цим Порядком (йдеться про закон “Про вибори Президента України” та постанову ЦВК. – Прим. “ТК”);

– виконувати вимоги ведучого теледебатів стоосовно регламенту, передбаченого цим Порядком;

– дотримуватися етичних норм поведінки.

Усі ці обов’язки, як, виявилося, ні до чого не зобов’язували принаймні одного кандидата.

Суть у тому, що правила президентських теледебатів у США визначалися правничим документом – Меморандумом про взаєморозуміння (Memorandum of Understanding), виробленим на основі консенсусу і скріпленим підписами менеджерів кампаній (начальниками штабів. – Прим. А.С.), представниками Комісії з президентських дебатів і модераторами. На противагу цьому Постанова ЦВК – не більш як адміністративний документ, що не має правничої сили. Він став об’єктом маніпуляцій навіть з боку самого ЦВК. Так, у переддень теледебатів вона на догоду владному кандидату змінила попередній формат, обмеживши коло питань і наклавши табу на обговорення деяких сумнівних сторінок біографії В.Ф.

Більш того, президент НТКУ пан Савенко з цілком зрозумілих мотивів намагався в останній день самочинно змінити формат теледебатів, заборонивши кандидатам ставити питання одне одному й віддавши цю роль ведучому, якого “визначає Національна телекомпанія України”. На Заході він, певно, був би удостоєний за це лаврів борця за утвердження суспільної ролі ЗМІ, якби не одна суттєва обставина в Україні. Йшлося про спробу інформаційного кілерства, що, зрештою, вдалася тільки частково.

Модератор і телеведучий – різні ролі

Чи є хоч щось спільне між модераторами президентських теледебатів у США і ведучими теледебатів в Україні?

Меморандум про взаєморозуміння так визначає функції модератора:

– відкриття і закриття теледебатів, постійне стеження за дотриманням лімітів часу;

– забезпечення того, щоб запитання кандидатам були раціонально збалансовані й торкалися широкого кола проблем, з якими стикаються США й світ і які викликають великий інтерес громадськості;

– варіювання запитань і справедливий розподіл їх між кандидатами;

– забезпечення того, щоб обидва кандидати говорили приблизно однаковий час тощо.

Постанова ЦВК так визначає функції ведучого:

– стеження за дотриманням встановленого цим Порядком часового регламенту проведення дебатів;

– дотримання положення відповідних законів.

Водночас ведучий не повинен:

– виявляти упередженість та надавати перевагу одному з кандидатів на пост Президента України;

– припускатися висловлювань, які можуть бути сприйняті як агітаційні, коментувати або оцінювати висловлювання кандидатів.

Під час президентських теледебатів у США модераторам відводиться ключова роль, вони є рупорами громадської думки. На це спроможні тільки професіонали високого класу. Останні теледебати у США вели впливові американські журналісти Джім Лерер, Чарлз Гібсон, Боб Шіффер і Гвен Айфілл. Кожен з них одразу брав стерно влади у свої руки й вів черговий раунд дебатів, міцно тримаючи його в руках.

Ведучий телебатів на провладному каналі УТ-1 – не журналіст, а гвинтик пропагандистської машини, що є знаряддям масового зомбування суспільства.

Чорний понеділок в історії української тележурналістики

Чому, скажімо, пан Мельничук представив першим Віктора Януковича, а не Віктора Ющенка, хоч він – переможець першого туру і навіть формально, за абеткою, його прізвище передує прізвищу чинного прем’єра? Панічно боячись обох, він не спромігся виконати покладеної на нього елементарної функції – живого дублера “таймера”. Та при цьому він все ж таки примудрився позбавити Ющенка 1,5 хвилини ефірного часу, ввівши його в оману.

Те, що відбувалося в студії УТ-1, було відвертою спробою інформаційного кілерства. Перед початком дебатів крутили три ролики: два – за Януковича, один – за Ющенка. Напрошується ще одне порівняння. Під час президентських дебатів у США телевізійні мережі жорстко дотримуються правила: на екранах видно тільки кандидата, котрий відповідає на запитання чи виступає із заключним словом. Жодної перебивки з іншим кандидатом не буває. На студії УТ-1 оператори постійно привертали увагу телеглядачів до спотвореного тяжкою хворобою обличчя Віктора Ющенка. Схоже, йому засліплювали очі юпітерами, щоб змусити раз-по-раз опускати голову. Цей трюк мав на меті візуально продемонструвати мільйонам телеглядачів, нібито він недієздатний. Як на мене, то був чорний понеділок в історії української тележурналістики.

Влада та її кандидат розглядали теледебати не як боротьбу ідей та особистостей, а як частку свого потужного адмінресурсу. Для опозиції та її кандидата це був унікальний шанс прорвати інформаційну блокаду і звернутися до народу. Мільйони телеглядачів побачили Віктора Ющенка не зломленим фізично, а змужнілим духовно через особисту трагедію й почули його заповідь: b>“Не бійтеся!” Найкраще телеглядачі запам’ятовують кінець програми. Заключне слово Віктора Януковича, який звинуватив свого опонента у “сплошной лжи, неправде і запугивании” і заявив про буцімто отримане ним “благословение старцев на Афоне, в Иерусалиме”, було з психологічного погляду повним провалом.

P.S. У моїй статті “Україна – не Америка: на теледебати не сподівайтеся!”, опублікованій у “ТК”, містився прогноз. Це – той випадок, коли хотілося б помилитися. На жаль, цього не сталося. Ряд політологів і журналістів post factum висловлюють ту ж саму думку. Сам Віктор Ющенко заявив в інтерв’ю Роману Скрипіну (5 канал, 16 листопада), що “теледебати не відбулися”. Відмова Віктора Януковича взяти участь у дебатах на незалежному телемайданчику, як це пропонували громадські організації “Свобода вибору” та “Інтерньюз-Україна” й шість комерційних телемереж, поставила у цьому питанні крапку.

Не плутаймо божий дар з яєчнею! Президентські теледебати в Україні відбудуться у реальному вимірі тільки тоді, як утвердяться демократія й свобода слова, ЗМІ стануть “четвертою владою”, а НТКУ – мережею громадського телебачення.

Аркадій Сидорук, радник кандидата в президенти України на виборах 1999 року, кореспондент у США в 1980-1989 рр. і 1992-1996 рр., для “Детектор медіа”

Читайте також:

«Не послушался меньшой братец Иванушка сестрицы Аленушки…»

Четверо на одного

Тепер соціологи розкажуть народу, що Віктор Янукович переміг на теледебатах із вражаючою перевагою

Майже теледебати майже відбулися

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду