Нетривала об’єктивність телеканалів відходить у минуле

18 Листопада 2004
917
18 Листопада 2004
16:47

Нетривала об’єктивність телеканалів відходить у минуле

917
Результати щоденного моніторингу, що здійснюють Асоціація "Спільний простір" та Комітет "Рівність можливостей"
Нетривала об’єктивність телеканалів відходить у минуле
Упродовж тижня (8-14 листопада) низка телевізійних інформаційних програм, які тиждень тому ненадовго стали більш об’єктивними і намагалися висвітлювати події збалансовано, повернулися до попереднього формату, відновивши інформаційну війну проти Віктора Ющенка.

Газета «Сільські вісті» 12.11.2004 увесь номер присвятила політичній рекламі Віктора Януковича, видавши його мільйонним тиражем. Однак газету не можна було придбати в кіосках. Натомість зафіксовано випадки, коли газету безкоштовно та з-під поли роздавали приватні розповсюджувачі.


Центральне телебачення фактично розгорнуло інформаційну війну проти Віктора Ющенка. Її відновили передусім найбільші телеканали. Якщо програми «ТСН» (1+1) і навіть «Подробиці» (Інтер) на початку тижня намагалися подавати інформацію збалансовано, то наприкінці тижня вони знову почали надавати відчутну перевагу у позитивній тональності Віктору Януковичу та у негативній - Віктору Ющенку. Інформаційна програма "Події" (ТРК "Україна") взагалі перейшла межу і перетворилася на відверту інформаційну війну проти опозиційного кандидата. 5 канал намагався подавати інформацію об’єктивно, але використовував своєрідні засоби привернення уваги до Віктора Ющенка, наприклад, запросивши до студії Святослава Вакарчука в якості довіреної особи. Інформаційні програми Нового каналу, СТБ та ICTV не змінили тенденцій – маніпулятивні технології не застосовувалися, подавалася факти, а не оціночні судження. Водночас слід відзначити, що на ICTV об’єктивність програми факти „компенсувалася” авторською програмою „Подробно с Дмитрием Киселёвым” аналогічно тому, як це відбувалося тиждень тому на студії 1+1 з програмами „ТСН” та „Епіцентр”.

У центральній пресі тенденції не змінилися. Видання, близькі до СДПУ(о) уникали негативної тональності щодо Віктора Януковича, натомість активно критикували Віктора Ющенка. Так, газета «2000» на першій шпальті надрукувала виключно матеріали та анонси матеріалів, що компрометують Ющенка. Винятком є газета «День», яка цього тижня подала про лідера «Нашої України» у 4 рази менше негативної інформації, ніж позитивної та нейтральної. Показовим також стало те, що газета «Киевский телеграф» почала демонструвати більше симпатії до Віктора Ющенка, причому без критики на адресу Віктора Януковича. Традиційними залишалася редакційна політика «Голосу України» та «Сегодня». Газети продовжили попередню тенденцію: самоусунення («Голос України») та маніпулювання фактами («Сегодня»). Не змінилися тенденції опозиційних видань «Україна молода» та «Сільські вісті» – тут явна перевага у позитивній тональності на адресу Віктора Ющенка та у „негативі” Віктора Януковича. Однак як винятковий факт слід відзначити вихід 12.11.2004 номера газети «Сільські вісті», повністю відданого під політичну рекламу Віктора Януковича.

Регіональне телебачення також продовжувало попередні тенденції – північний, південний та східний регіони надавали відчутної переваги у позитивній та нейтральній тональності Віктору Януковичу, при цьому не оприлюднюючи на його адресу жодного негативу. Лише західне телебачення надало переваги у позитивній тональності Віктору Ющенку, при цьому оприлюднивши 10% негативної інформації на адресу Віктора Януковича – єдиний показник для всього регіонального телебачення. В інших регіонах негативна інформація стосувалася лише Віктора Ющенка (не більше 7%).

Регіональна пресса відзначилася значно більшими обсягами негативних матеріалів, які стосувалися як Віктора Ющенка, так і Віктора Януковича. Так, південна преса 27% матеріалів присвятила критиці Віктора Ющенка, східна – 16%. Менше негативу було в пресі північного регіону – тут показники обох кандидатів близько 6%. Найзбалансованіше висвітлювала діяльність претендентів західна преса з незначною інформаційною перевагою як у позитивній та нейтральній, так і у негативній тональності Віктора Ющенка. На заході критика Віктора Януковича була найактивнішою – 11%. Однак помітно, що основний акцент регіональної преси - критика Віктора Ющенка.

Комітет “Рівність можливостей”/Асоціація „Спільний простір” висловлюють занепокоєність з того приводу, що за тиждень до голосування у другому турі виборів Президента України переважна більшість наймасовіших мас-медіа у центрі та регіонах продовжують інформаційну політику, внаслідок якої більша частина виборців позбавлена доступу до інформації, необхідної для свідомого вибору, а опозиційний кандидат доступу до ЗМІ.

Щоденний моніторинг проводився у 24 регіонах на вибірці 93-х регіональних телепрограм та 126 газет. У Києві досліджувалися матеріали 12 інформаційних телепрограм та 10 газет.

Діяльність за проектом стала можливою завдяки Національному фонду підтримки демократії, Міжнародному фонду „Відродження”, Національному демократичному інституту, Фонду підтримки ЗМІ посольства США, а також Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні .

Дивіться також таблиці.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
917
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду