Чи вигідно Януковичу не брати участь у теледебатах?

3 Листопада 2004
820
3 Листопада 2004
18:33

Чи вигідно Януковичу не брати участь у теледебатах?

820
Ймовірно, що теледебати до другого туру президентських виборів не відбудуться через відмову Віктора Януковича. Коментують Володимир Полохало та Михайло Погребинський.
Чи вигідно Януковичу не брати участь у теледебатах?
Під час чату у "Детектор медіа" свого часу Сергій Тігіпко, керівник центрального штабу єдиного кандидата у президенти від влади, зауважив, що Віктор Янукович обов’язково візьме участь у теледебатах. Тоді, перед першим туром, керівник виборчого штабу Януковича вважав, що теледебати пройдуть перед другим туром, і був впевнений, що від їхніх результатів залежатиме дуже багато. Однак після першого туру виборів настрої змінилися.

Сам Віктор Янукович прямої відповіді на пряме запитання щодо його участі у теледебатах поки що не дав. Сказав сьогодні, 3 листопада, лише, що вони з Віктором Ющенком постійно дебатують, "але, як кажуть, в один бік".

Ця заява прем’єр-міністра з'явилася після того, як кандидат у президенти Віктор Ющенко заявив, що готовий до відкритих теледебатів із своїм опонентом.

Водночас учора, 2 листопада, В.Ющенко – за повідомленням його виборчого штабу – заявив, що готовий "до справжніх дебатів у прямому ефірі з висуванцем влади, яку представляє В.Янукович". За словами речника В.Ющенка Ірини Геращенко, В.Ющенко візьме участь у теледебатах виключно зі своїм основним конкурентом – В.Януковичем. При цьому штаб В.Ющенка готовий до участі в проектах інших форматів, але тоді участь у них братимуть представники його штабу або радники.

При цьому він заявляє, що має бути забезпечений "прямий ефір, незаангажований ведучий і рівні можливості для кандидатів". Фактично, це – вимоги закону "Про вибори президента".

Ці "умови" викликали реакцію, за повідомленням „Інтерфаксу-Україна”, у представника кандидата Віктора Януковича в Центральній виборчій комісії, координатора парламентської більшості Степана Гавриша. "Команда В.Януковича пропонує провести теледебати, але певні заяви В.Ющенка про те, що вони мають відбутися за сценарієм, який пропонує він, нас стурбували", – сказав він. С.Гавриш назвав заяви Ющенка "упередженими".

У той же час, прес-секретар Віктора Януковича в інтерв’ю радіо „Свобода” 2 листопада висловила сумнів у доцільності участі свого шефа в теледебатах. Ганна Герман заявила, що "він готовий до діалогу з усіма політичними силами. В тому числі він готовий до діалогу з Віктором Ющенком. Незважаючи на те, що оточення Ющенка протягом першого періоду першого туру виборчої кампанії не зовсім коректно, м’яко кажучи, поводилося з кандидатом Януковичем".

"Оскільки в ці дні ще до оприлюднення офіційних результатів голосування заборонено агітувати, то ми поки що не думаємо про ніякі виборчі кампанії. Віктор Янукович просто займається своєю роботою як прем’єр. Хоча я особисто абсолютно впевнена, що він готовий до відкритих теледебатів будь з ким. Але чи потрібно йому це, я, чесно кажучи, не знаю", – сказала вона.

Про те, чи відбудуться теледебати загалом і чи є підстави у штаба Януковича сумніватися у їх доцільності, „Детектор медіа" поцікавилася у політологів Володимира Полохала і Михайла Погребинського.

Володимир Полохало, політолог, шеф-редактор журналу „Політична думка”:

– Мені відома позиція Віктора Ющенка, який готовий взяти учать у теледебатах. Річ у тім, що сьогодні, по суті, ми бачимо різні стратегії і тактики двох штабів Один штаб робить ставку на адміністративний ресурс і на адміністративні практики мобілізації електорату, інший – намагається прагнути до демократичної мобілізації електорату. А різницею підходів визначається і різниця у ставленні до теледебатів. Відомо наразі, що Ющенко "за" теледебати за певних умов.

Мені не відома реакція Віктора Януковича. Можна сказати, якщо він не візьме участь у теледебатах, то, швидше за все, це буде йому на шкоду, оскільки це багатьма громадянами сприйматиметься як страх чи побоювання програти теледебати. Якщо ж Віктор Янукович візьме участь у теледебатах, то тоді все залежатиме від підготовки обох основних конкурентів до дискусії і наскільки чесним буде ведучий. Але я сьогодні не бачу в Україні такого чесного ведучого – їх в Україні не залишилося. Людей, які б викликали довіру, серед тих, що працюють на Першому Національному (а саме там мають відбуватися обов’язкові офіційні теледебати – „ТК”), „1+1” та „Інтер” – не залишилося. Я не бачу таких ведучих, які були в США під час теледебатів між Бушем та Керрі. Якісь російські варяги визначилися давно зі своїми політичними уподобаннями. Знайти професійного, об’єктивного і популярного журналіста із цих телеканалів неможливо, бо більшість з них сьогодні втратили репутацію.

Заангажованість каналів сьогодні величезна, і мені здається, це не створює засади для рівних умов для обох конкурентів. Хоча за будь-яких умов В.Ющенку теледебати були б вигідніші. Він би отримав принаймні можливість перед вирішальним голосуванням відкрито вийти до глядачів. Зараз у нього такої можливості немає.

Можливо, російські політтехнологи не радять В.Януковичу брати участь у теледебатах, хоч не думаю, що сам Янукович цього побоюється. Але це роблять з тим, щоб не допустити Ющенка взяти участь у дискусії на широку аудиторію. Я думаю, що російські політтехнологи, які опікуються Януковичем, дотримуються загальної політичної лінії: з одного боку, дискредитації Ющенка на загальнополітичних каналах, а з іншого, недопущення його на ці телеканали.

Але думаю, що коли теледебати не відбудуться, то В.Янукович програє і для нього ситуація ускладниться. Якщо він візьме участь у теледебатах, то важко прогнозувати, чи зможе В.Янукович записати ці теледебати у свій актив. У Ющенка все ж таки кращі шанси.

Михайло Погребинський, політолог, радник голови Адміністрації Президента:

– Я не знаю, наскільки доцільна неучасть В.Януковича у теледебатах. Я не працюю у штабі. Мені видається, що формат дебатів – це звичний для демократичного суспільства формат обміну позиціями, думками, для того, щоб з'ясувати і дати можливість виборцям зрозуміти позицію кандидатів у президенти.

Але це передбачає, як мінімум, коректне ставлення один до одного. У разі, якщо один кандидат дозволяє собі просто хамські випади з образами на адресу іншого, мені здається, що якби я був кандидатом, то я в жодному разі не пішов би на дебати з людиною, яка дозволяє собі таке хамське поводження. Тому би я вважав дуже дивним, коли б Янукович погодився на те, щоб дебатувати з людиною, яка кожний виступ починає з особистих образ. У цьому можна переконатися, якщо перечитати стенограму виступу на будь-якому мітингу Віктора Ющенка, де ви побачите прямі образи честі та гідності його суперника. Розраховувати на теледебати у такому разі – це просто смішно. Тому, я думаю, ніхто у штабі Ющенка і не розраховував на те, що Янукович погодиться на участь у теледебатах. Віктор Ющенко та його команда зрозуміли, що його не підтримує абсолютна більшість населення, що його підтримка така ж, як і у Віктора Януковича, що, таким чином, ображаючи Януковича, вони ображають половину населення, яке віддає за нього голоси. І відмова від хамських висловів, мені здається, щось змінить.

Але якби мене запитали, що я можу порадити, то я б сказав, що у жодному разі не погоджуватися на участь у теледебатах Віктору Януковичу.

P.S. від «Детектор медіа» – Щодо населення. Нагадаємо, як у своєму виступі в Луганську Віктор Янукович назвав прихильників своїх опонентів: "Я верю, что сильных и здоровых людей намного больше, чем тех козлов, которые нам мешают жить!"

Читайте також:

Микола Томенко: Причина відмови В.Януковича від участі у дебатах - його неготовність до публічного діалогу
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
820
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду