Чому Донбас голосував за Януковича

3 Листопада 2004
908
3 Листопада 2004
12:57

Чому Донбас голосував за Януковича

908
На зміну комуністичному фанатизму було нав’язано так званий “донбасівський патріотизм”. Протягом п’яти років людям твердили про їхню надзвичайну “донбасівську винятковість”, а потім з’явився культ Віктора Януковича. На сьогодні він не має можливості зробити задній хід. Перед багатьма українцями стоїть питання, чому Донбас, практично знищений та поставлений на коліна за правління Януковича, так дружно виявив йому ж підтримку.
Чому Донбас голосував за Януковича
Врешті, можемо відповісти однозначно: тому, що й український народ помирав з голоду, а за кілька років потому дружно голосував на виборах за більшовиків. Фактор страху? Звичайно, без цього феномен не пояснити. Але одного страху замало, щоб тримати народ в уздечці. За більшовиків ще була й фанатична мрія та віра в комуністичне завтра. Донецькі не винайшли абсолютно нічого нового. На зміну комуністичному фанатизму було нав’язано так званий “донбасівський патріотизм”. Протягом п’яти років людям твердили про їхню надзвичайну “донбасівську винятковість” а потім з’явився культ Віктора Януковича... На сьогодні він не має можливості зробити задній хід. Проваливши конституційну реформу (а це відбулось за активного сприяння “регіоналів”), Віктор Янукович, як Цезар, міг би сказати: “Мости спалені, Рубікон перейдено”. Він не потрібний Донецьку в жодному іншому статусі, як тільки Президента України. Але й регіональна еліта кинула на терези перемоги буквально все. Бо й вона у разі поразки Януковича зазнає нищівного удару, від якого вже не зможе отямитися. Тому боротьба йде жорстока й без будь-яких правил. Що ж до судимостей прем’єра, то це мало хто враховував, бо в донецькому регіоні судимих дуже багато. І саме зеки, як в свого часу в США гангстери, стають тут прикладом для молоді. Не зрозуміло інше, чому за Донбасом з його кримінальним менталітетом потяглись інші східні та південні регіони країни.

Врешті, говорити сьогодні будемо про вибори. Останній тиждень пройшов для штабів провладного кандидата під знаком можливої поразки на виборах на ввірених територіях (а поразкою вважається не лише провал Януковича, а й недостатній процент явки виборців на дільниці та недостатня кількість тих, хто його підтримує) і неминучої розплати. При тому для них не має значення, хто отримає перемогу, Ющенко чи Янукович. Зрозуміло, в першому випадку за чисельні порушення закону їх чекає, можливо, навіть кримінальне переслідування, а от в другому можна чекати більш жорстоких покарань. Проаналізувавши попередні вибори в області, можна лише жахатись тим діям з боку хазяїв проти не досить запопадливих виконавців.

Тому знову ЗМІ області перейшли в авральний режим роботи. Їм поставлено чітке завдання дискредитації Віктора Ющенка в трьох напрямах. Критика та перекручування економічних статей програми кандидата була доручена газеті “Сегодня”, у якій з’явилась вкладка “Вибір 2004”. Особливого аналізу вона не потребує, тому що повністю списана з Ющенківських газет “Так” та “Без цензури”, де викладені недоліки економічних експериментів прем’єра та перспективи Ющенка. Єдине нове – змінені фігуранти. Обласній пресі було дано завдання донести до народу, що Ющенко тяжко хворий і програє вибори, тому його оточення готує...”фізичне знищення кандидата в президенти Віктора Ющенка”. Особливо постаралась у цьому так звана “фільчина грамота” – газета “Донецкие новости” (редактор Рима Філь). Врешті, інші видання були не набагато кращими і вилили бруду цілком достатньо.

Для донецьких телеканалів була поставлена інша задача – залякати виборців тим, що на тих, хто вийде на вулиці 31 жовтня та 1 листопада, чекають провокації та кривава розправа з боку “екстремістів” (називається в основному організація “Пора”). Натякали й на те, що не залишиться осторонь і “Братство” Дмитра Корчинського. Більш того, він навіть отримав ефір на донецьких каналах, чого раніш не спостерігалось. Найбільш у цьому був задіяний ”27 канал”, підконтрольний облдержадміністрації. Герої телеекранів – народний депутат від партії "Регіони України" Віталій Хомутиннік та прем’єр-міністр Віктор Янукович, які запевняли, що їхні прибічники будуть вдома, а опозицію чекає жорстка розплата, якщо та ризикне протестувати проти фальсифікацій. Із достовірних джерел в органах влади і правоохоронних структурах місцевим журналістам стало відомо, що тільки з Донецької області у Київ і на Західну Україну виїхали 40 тисяч чоловік "для підтримки" Віктора Януковича. В основному, це робітники шахт і великих підприємств області, але, наприклад, з міста Ясинувата надійшла інформація про набір молодих людей через військкомат.

Відправлення людей примусове, за відмову загрожують звільненням з роботи та іншими санкціями. Усі ці люди – чоловіки від 18 до 45 років. Їм не пояснювали ціль поїздки, відмовка – "на підтримку свого кандидата". Дружини "мобілізованих" переживають за безпеку чоловіків і підкреслюють, що їм навіть не оформляється відрядження. Крім того, багато хто побоюються виникнення безладдя вже у потягах, куди чоловіки беруть із собою спиртне. Самі пасажири говорили, що розраховують погуляти по Києву і "поквасить у дорозі".

Як повідомило інтернет-видання “Остров”, паралельно із цим у Київ і на Західну Україну з Донецької області відправлено ще 6 тисяч спостерігачів. Їх відправлення також примусове, але вони знають про цілі поїздки й у цю групу також входять жінки.

30 жовтня з Донецька пішли два потяги з "групами підтримки" – о 10.30 і 12.40. О пів на дев'яту ранку такий же ешелон вийшов із Краматорська. У кожному везли тисячу чоловік у супроводі двох медпрацівників і двох міліціонерів. Потяги складаються тільки з плацкартних вагонів.

Донецький обласний штаб Віктора Януковича в особі заступника його керівника Владислава Лук'янова заперечує свою причетність до організації цих поїздок. "У Київ цілком могли направитися люди, що підтримують Віктора Федоровича Януковича, стурбовані тими подіями, коли міліція не діяла, і ЦВК просто захоплювали, як Смольний", – заявив він на прес-конференції у четвер 28 жовтня. "Цілком можливо, що громадські організації і політичні партії, що підтримують Януковича, могли направити своїх прихильників", – допустив В.Лук'янов. На конкретне запитання, чи має обласний виборчий штаб кандидата у президенти України Віктора Януковича стосунок до відправлення шахтарів у Київ, Лук'янов відповів: "Я не можу дати більше інформації з цього питання".

Інформація про відправлення людей у Київ надходить також із Луганської області. Правда, там масштаби "мобілізації" набагато нижчі й у "групи підтримки" беруть тільки добровольців, яким обіцяють виплатити по 500 гривень.

У переддень голосування членів виборчих комісій від опозиції намагалися підкупити, а незговірливих без пояснень причини виводили з їх складу. В останній тиждень це стало масовим явищем. Отримали свої завдання й священики Московського патріархату. Обробляли вони своїх прихожан тим, що стверджують: В.Янукович вірить у Бога та будує храми. І треба сказати, що ця пропаганда доволі дієва. Звичайно, не всі служителі опустились до виконання таких наказів з Москви, але тих, хто відмовився їх виконувати, доволі мало.

Форми фальсифікації теж давно випробувані. Так як списки виборців доволі неточні, а багато з виборців не проживають у регіоні, то за них голосували підставні особи. Вони знали, до кого підходити у виборчій комісії, і отримували бюлетень за пред’явленням будь-якого паспорта. Чималий тиск чинився на виборців під час голосування на виїзді. Недаремно в Шахтарському районі сільські голови обійшли всіх, хто писав заяви для голосування вдома, і під загрозою репресій вимагали не впускати у будинки спостерігачів від опозиції. Говорять і про прямий підкуп виборців на день голосування і погрози на адресу прибічників опозиції і навіть фізичні розправи з непокірними. За нашими даними, вже з 29 жовтня у кожне місто області виїхали групи напівкримінальних осіб специфічної зовнішності, які взяли під нагляд керівників штабів Ющенко, займалися залякуванням членів їхніх родин. Лише 31 жовтня "бойовики Януковича" були відізвані. Наплив іноземних спостерігачів дещо зупинив донецьку владу, тому результати голосування були значно нижчі від запланованих. Ставилось завдання забезпечити явку на виборчі дільниці до 90-95% виборців. Насправді з великою натугою вдалось натягнути лише 77,29%. Таким чином, Донбас виявився не таким покірним, як його уявляв штаб “Тому що”.

Втім, другий тур буде жорстокий, і іноземні спостерігачі не стануть на заваді фальсифікації виборів. Цього ніхто не приховує.

А тим часом донецька влада вже віддячила виборцям за підтримку Януковича. У Донецьку з 1 листопаду вступили в силу нові тарифи на послуги теплопостачання, прийняті Донецьким міськвиконкомом 25 лютого поточного року, повідомляє комунальний портал "Життєзабезпечення". З 1 листопада 1 м² опалювальної площі коштує жителям Донецька 0,99 гривень при цілорічній оплаті. Для мешканців, у будинках яких установлені теплові лічильники, новий тариф складає 75,18 гривень за 1 ГКал. За інформацією порталу, прийнятий тариф покриває витрати на 85%. От тобі, бабусю, і Юріїв день.

Що ж до самої процедури голосування та тиску на виборців 31 жовтня, то можна процитувати “Остров”:

«Национальные особенности отечественного голосования» проявляются не только в вывозе огромного количества людей с открепительными талонами. Член семьи одного из сотрудников донецкого оборонного предприятия «Топаз», прославившегося своими «Кольчугами», сообщил «Острову» о практике избирательного семейного подряда на этом заводе. Сотрудников предприятия и членов их семей обязывают брать открепительные талоны и вместе с паспортами сдавать их начальству. Последнее, якобы, голосует за своих подчиненных, как ему нужно. Правда, проверить эту информацию нет возможности – предприятие закрытое.

На «Остров» также поступает информация о предвыборной ситуации в донецких вузах.

Один из преподавателей Университета управления (ранее Академия управления) сообщил, что в воскресенье будут работать все службы университета, а студенты обязаны будут отчитаться о том, за кого они проголосовали.

Таких же отчетов требуют руководители некоторых предприятий области. Людям обещают потерю рабочих мест в случае, если на участках, где они проголосуют, победит не кандидат от власти.

В то же время, Донецкий национальный технический университет объявил рабочим днем субботу в счет 1 ноября, когда студентам сделают выходной. По словам преподавателей этого вуза, это сделано, «чтобы студенты не разбежались на выборы и голосовали в своих общежитиях». При этом преподаватели горды тем, что студентов не обязывают голосовать за какого-то конкретного кандидата.

Аналогичная ситуация в Донецком государственном университете экономики и торговли.

В то же время, преподаватели и студенты Донецкого национального университета сообщили, что в этом вузе выборы не повлияли на график учебы.

Интересная информация поступает из больниц города, где стационарных пациентов заставляют проголосовать в обязательном порядке. В некоторых больницах указывают, за кого. А в Донецком региональном центре охраны материнства и детства роженицам приказали ко дню выборов обязательно иметь при себе паспорта. При этом речь об открепительных талонах не ведется».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
з Донецька, для "Детектор медіа"
Фото: photolenta,com,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
908
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду