Чому журналісти 5 каналу не тиснуть на Порошенка?

25 Жовтня 2004
892

Чому журналісти 5 каналу не тиснуть на Порошенка?

892
Сьогодні, 25 жовтня, о 21. 00 закінчується термін, який надавали працівники 5 каналу для виконання своїх вимог. 00 закінчується термін, який надавали працівники 5 каналу для виконання своїх вимог: 1. Печерського суду м. Києва – щодо зняття арештів з рахунків 5 каналу. 2.
Чому журналісти 5 каналу не тиснуть на Порошенка?
Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення – скликати позачергове засідання, на якому остаточно визнати 5 канал переможцем першого, а не повторного конкурсу на мовлення на 48 ТВК в м.Києві; привести до відповідності ліцензійним угодам трансляцію 5 каналу в кабельних мережах у регіонах України. 3. До народного депутата В.Сівковича – публічно вибачитися за цинічне використання 5 каналу як інструменту шантажу у власних політичних цілях.

У разі невиконання вимог 5 каналу керівництво та журналісти погрожують голодуванням. Солідарність з журналістами 5 каналу вже висловили багато журналістів та медіа, у тому числі – працівники „ТК”. Учора на Хрещатику пройшла акція на підтримку 5 каналу, в якій взяли участь близько 100 колег п’ятиканальців.

Водночас, ми отримали від Юрія Карашевського, журналіста телеканалу „Тоніс”, матеріал, у якому він звертається до колег з 5 каналу з декількома запитаннями. Дотримуючись принципу вільної дискусії, ми подаємо цей текст для обговорення. Будь-яку реакцію представників 5 каналу ми одразу ж теж опублікуємо.

Чесні новини чи лише наполовину? Сьогодні чуємо чимало балачок про напівправду, яку видають мас-медіа. Усі експерти погоджуються, що роблять це як провладні, так і опозиційні ЗМІ. Стосується це і каналу чесних новин під номером п’ять. 20 жовтня його журналісти та керівники, скориставшись тим єдиним „вікном у світ”, яке в них є, заявили про тиск та спробу закрити канал. І звинуватили у цьому Нацраду з питань теле- і радіомовлення та особисто депутата Сівковича. Починаючи з 18 жовтня, у кожному інформаційному випуску ведучі нагадують про тиск на свободу слова і наголошують на своїй виключній чесності та правдивості. Однак чимало питань, і тим більше відповідей з тієї прес-конференції залишились поза ефіром. Про деякі з них хотілося б поговорити окремо.

Хочу застерегти скептиків та недоброзичливців від оціночних суджень на власну адресу і запевнити, що даний матеріал написаний виключно задля відтворення об’єктивної картини довкола конфлікту. Сподіваюсь, що колеги з 5 каналу візьмуть до уваги ці зауваження і не розцінять їх як упереджені чи такі, що спрямовані на „зведення рахунків”, „бажання випендритись” чи погіршити на стосунки між 5 каналом та „Тонісом”, співробітником якого я є сьогодні. Тим більше, що в дуже близькій перспективі наші канали мають реалізувати спільний проект – теледебати. Заздалегідь можу припустити, що навряд чи ми почуємо аргументовані відповіді, оскільки другої прес-конференції до 31 жовтня ми навряд чи дочекаємось, а чи буде кого запитувати після цієї визначної дати – наразі не може сказати ніхто, навіть самі „п’ятірки”, хоча й демонструють впевненість у перемозі В.Ющенка, а отже і власних інтересів.

Отже, питання перше. Чому канал не висловив жодної претензії пану Порошенку як людині, яка фактично спровокувала Сівковича до судового позову? Повернімося ще раз до того ефіру 7 жовтня 2004 року в програмі „Час”, за участю Р.Скрипіна та П.Порошенка. Заяві Петра Олексійовича передував маленький скандал з „регіоналом” Валерієм Коновалюком, який, не дочекавшись свого візаві (Порошенка), спочатку наполягав на одноосібній присутності в ефірі (йому відмовили), а потім залишив студію і зробив наступного дня заяву в кулуарах парламенту, що на 5 каналі є своя цензура і їхня редакційна політика також суперечить засадам свободи слова. Мова того дня йшла про отруєння Віктора Ющенка і доповідь голови слідчої комісії В.Сівковича щодо перших підсумків роботи комісії. Сівкович, за словами ведучого, відмовився того дня прийти в студію. Порошенко, звичайно ж, з’явився, і після обміну репліками зі Скрипіним заявив дослівно таке (http://5tv.com.ua/pr_archiv/134/0/153/): „Пан Сівкович, отримавши висновки віденської клініки, які дають підстави лікарям і залученим експертам зробити висновок про те, чи правий чи не правий висновок віденської клініки. Вони були в паніці відкинуті, і почався реалізовуватися сценарій. Фальшивий прес-реліз, виступ Сівковича на комісії, заготовлена програма "Епіцентр", заготовлені сюжети на „Інтері”, УТ-1... Я кажу, Володимире, ти людина, яка була запропонована фракцією "Наша Україна" як людина незалежна, якщо ти вважаєш, що на тебе іде тиск, і ти не зможеш об'єктивно доповідати, напиши заяву і йди геть з комісії. І він виконав свою роль, оцю брехню розповсюджував з трибуни ВР, і сьогодні заявляє, що він готовий піти”.

Якщо редакційна політика 5 каналу базується на збалансованій подачі інформації, то чому того дня таки посадили Порошенка в студію? Чи не змогли відмовити власнику в його праві робити все, що заманеться, у підконтрольному медіа? Чи просто не сподівались на подібну емоційну заяву Петра Порошенка і на „віроломність” Сівковича? Зауважу, що характерною відмінністю опозиційних каналів від провладних є те, що там власники фактично ніколи не світяться в ефірі, а на „5-му” – це майже норма. Здається, пан Порошенко дотепер так і не звик сприймати 5 канал як повноцінний і – головне – самостійний засіб масової інформації, а тому далі користується ним як кишеньковим канальчиком.

Питання друге. Для чого робити заяву про „спробу закриття каналу” і тиск на журналістів, якщо насправді йдеться лише про ліцензію „Експрес-інформу”? Не вдаючись у подробиці, в загальних рисах ситуацію можна описати таким чином: майже два роки тому (у листопаді 2002 р.) ТОВ „ТРК „Експрес-інформ” отримала ліцензію на мовлення на 48 ТВК. Об’єднавшись із західноукраїнською телерадіокомпанією „НБМ”, у серпні 2003 року „Експрес-інформ” остаточно освоює виділену частоту під лого 5 канал. З 1 вересня 2003 р. і до 15 жовтня 2004 р. вони працюють в одній команді і, так би мовити, на одній хвилі. Весь цей час в ліцензії була ота „помилка”, через яку сьогодні її відібрали. Весь цей час 5 канал вів безуспішне листування з Нацрадою, мабуть що справно платив всі необхідні внески та збори, проте результату ніякого. До суду ані „НБМ”, ані „Експрес-інформ” не звертались, принаймні самі вони про це не кажуть і відповідної інформації я не знайшов. Разом з тим, керівництво каналу назвало в прямому ефірі бездіяльність Нацради спланованою акцією. А це теж може зіграти проти каналу.

Водночас, якщо ліцензію таки відберуть, 5 канал не зникне повністю – залишається ефірна мережа „НБМ” на Західній Україні, в якій канал не зникне. Щоправда, це лише 10 областей, та все ж мова не йде про фактичне і фізичне знищення всього каналу. Залишиться і кабельне телебачення. Тому гучність заяви не співмірна з реальними загрозами від дій влади.

Питання третє. Для чого голодувати і як забезпечити доказову частину цього акту самопожертви? Журналісти самі скептично зауважили на прес-конференції, що тиждень (тобто до виборів) поголодувати для них не проблема. І водночас не продемонстрували жодного плану подальших дій, залишаючи за собою право на протест. Голодування в нашій країні, і тим більше самоспалення (!!!), не є дієвим засобом впливу. Щодня під міськрадами, ОДА, ВР та КМ голодують люди, однак на вирішення їхніх проблем це не впливає.

При постійному декларуванні всенародної любові до каналу (на прес-конференції було зачитано лист подяки та оприлюднено дані системи bigmir.net, які вказують на збільшення кількості відвідувань сайту) можна було би вдатися і до більш радикальних заяв. Але, схоже, що закликати людей до активних проявів протесту канал остерігається. З багатьох причин. І одна з них маловтішна для „5-го”: мимоволі пригадалася перша спроба каналу звернутися по фінансову (???) допомогу людей якийсь час тому. Після кожного випуску новин з’являлась заставка із реквізитами компанії для перерахування коштів. Що це було і чому воно зникло – не відомо й досі. Але думається, що якби воно мало резонанс і ефект, „5-й” про це обов’язково гучно заявив.

Не можна оминути увагою швидкість реакції креативу на каналі – наступного ж дня після запитання про більш виразні прояви народної любові у випусках почали лунати повідомлення про численні дзвінки глядачів, які „щось запитують”. Не знаю, наскільки вдалий цей прийом, але без он-лайнового інтерактивну навряд чи це справить враження.

Позитивом дій 5 каналу можна вважати спробу згуртувати всіх свідомих журналістів довкола єдиної проблеми в нашому суспільстві – постійних утисків преси і втручання влади в роботу ЗМІ. Сьогодні їм висловлюють підтримку в прямому ефірі навіть „1+1”, наражаючись на санкції від свого керівництва. Заяви на підтримку каналу зробили міжнародні правозахисні організації.

Можливо, заява дійде мети і 25 жовтня нікому не доведеться голодувати. Однак навряд чи буде осягнуто інше: журналісти й далі будуть дивитись одне на одного зверхньо. Колеги з „п’ятого” і далі будуть вважати себе єдиним каналом чесних новин (бренд – брендом, але в нас достатньо чесних журналістів, яких таке формулювання може дратувати), а в останній публікації „Детектор медіа” щодо відповідальності ЗМІ за викривлення інформаційних потоків і замовчування всієї правди газетярі називають телевізійників брехунами. А прес-служба президента та Кабміну продовжуватиме ділити нас на 1-й і 2-й сорт (одних пускатимуть всюди, інших – дозовано). Навряд чи варто сподіватись, що після виборів щось зміниться в цій ситуації – надто ми любимо себе в роботі, колеги.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду