5 канал може ще до виборів зникнути із київського ефіру, подібно ЮТАРу

21 Жовтня 2004
1553

5 канал може ще до виборів зникнути із київського ефіру, подібно ЮТАРу

1553
15 жовтня стало відомо про появу рішення Господарського апеляційного суду Києва, яким повністю задоволено позовні вимоги телеканалу "Телестудія "Служба інформації" до Національної ради України, а, отже, скасовано рішення Нацради про видачу ліцензії ТК "Експрес-Інформ" (а значить – 5 каналу) у Києві. Сьогодні Національна рада збереться знову позачергово, через рішення Київського господарського апеляційного суду, згідно якого визнано недійсним рішення Нацради в частині ліцензування 48 ТВК.
5 канал може ще до виборів зникнути із київського ефіру, подібно ЮТАРу
Позавідомчий орган вирішуватиме, оскаржувати чи виконувати це рішення.

Як уже повідомляла „ТК”, 20 жовтня о 21:00 на 5 каналі у прямому ефірі замість звичного випуску новин відбулася прес-конференція керівників каналу. До цієї акції призвели численні події, про які керівництво каналу довго мовчало, за винятком хіба що повідомлень про факти численних відключень каналу у кабельних мережах по всій країні.

Серед останніх подій – арешт рахунків ТРК „НБМ” (ТРК „НБМ”, що має мережу в регіонах, та ТРК "Експрес-Інформ", що має ліцензію на мовлення у Києві, діють спільно під торговою маркою 5 канал) згідно ухвали Печерського райсуду про забезпечення позову народного депутата Володимира Сівковича до Петра Порошенка та каналу „НБМ”. Завдану йому заявами Петра Порошенка в ефірі 5 каналу моральну шкоду Володимир Сівкович оцінив у п’ять мільйонів гривень. Щоправда, в ухвалі суду йдеться лише про мільйон гривень. Оскільки розгляд справи по суті ще не розпочато, навряд чи можна говорити про те, що саме завдало народному депутатові таких моральних страждань.

Дивує у цій справі інше: чому Володимир Сівкович визначив співвідповідачем у цій справі ТРК НБМ. До цього він заявляв, що у такий спосіб хоче натиснути на Петра Порошенка. До ТРК НБМ Петро Порошенко не має жодного стосунку. Адже він через "Укрпромінвест" володіє часткою ТРК "Експрес-Інформ", а не „НБМ”.

А, значить, з боку Володимира Сівковича має місце лише юридично необґрунтований тиск? І тут не можна не погодитися із висновками медіаюриста Тараса Шевченка щодо ситуації на 5 каналі: наявні ознаки кримінального злочину у діях народного обранця, як то умисне перешкоджання журналістській діяльності.

Навряд чи цей факт є випадковим. Адже В.Сівкович – екс-голова адміністративної ради телеканалу СТБ. СТБ та "НБМ" були партнерами до того, як почали ділити майно. Через довготривалі судові процеси дві телекомпанії, що утворювали колись потужну мережу, розділили й частоти у регіонах, і почали розбудовувати власні мережі.

З огляду на вищевикладене цей позов виглядає швидше як помста колишньому партнеру.

Власне, згідно розподілу частот між "НБМ" та СТБ, за судовим рішенням, перша мала отримати ліцензії у 16 регіонах, в тому числі й у Києві.

Однак, при переоформленні ліцензії у Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення "НБМ" отримала бланк ліцензії, звідки Київ просто щез. Тоді керівництво "НБМ" розпочало довготривале листування із Нацрадою, намагаючись справу залагодити, так би мовити, полюбовно. Це результату не дало. А, можливо, треба було одразу позиватися до суду, кричати про підлог документів у Нацраді?

На жаль, "НБМ" обрала інший шлях. Оскільки у цей час новий партнер "НБМ" – ТРК "Експрес-Інформ" – через рішення суду отримав ліцензію на 48 ТВК у Києві, таким чином справу було зам'ято. Та чи не даремно?

Бо на той час Нацрада, внаслідок певних процесів, які детально розглядати в цій публікації ми не будемо, вже встигла оголосити повторний конкурс на 48 ТВК у Києві. Таким чином, ТК "Телестудія "Служба інформації" (екс-"TV-Табачук"), як учасник формально повторного конкурсу на 48 ТВК у Києві, отримала підстави для оскарження рішення про видачу ліцензії ТРК "Експрес-Інформ".

Нагадаємо, що до цього ТК "TV-Табачук", що до цього ділила "7 канал" із "Гравісом", попри слабкий програмний продукт, уже отримала ліцензію на ефірне мовлення у Києві на 37 каналі. ТК "ЮТАР", яка мовила на цьому каналі, з ефіру було викинуто.

Формально тоді у цієї компанії закінчився термін дії ліцензії. Але 17 квітня 2002 року Національна рада відмовила ТК "ЮТАР" у переліцензуванні (хоч за законом мовники, що мали ліцензію на частоту, зберігають пріоритет при переліцензуванні). За результатами "конкурсу" право мовлення на 37 каналі у Києві отримала "TV-Табачук". Представники ТК "ЮТАР" оскаржили рішення Нацради у Господарському суді Києва, який постановив призупинити будь-які дії з надання ліцензії на 37 канал. Згідно рішення Господарського суду, Київському передавальному центру концерну РРТ було заборонено призупиняти чи відмовляти у наданні послуг з експлуатації передавача для трансляції програм ЗАТ "ТК "ЮТАР" на 37-му каналі до рішення по суті. Але вже за декілька днів мовлення на каналі було припинено.

Скандал із "ЮТАРом" став одним із приводів, що в результаті призвів до створення слідчої комісії ВР, висловлення недовіри парламентом голові Нацради Борису Холоду, вимоги до Президента щодо його звільнення та, врешті, до ротації членів Нацради.

Новий склад Нацради, однак, не збирався проводити ревізію рішень Нацради цього періоду, про що "ТК" повідомив тоді новообраний парламентом член Нацради, перший заступник голови Віталій Шевченко. Як і не прозвучав у парламенті до цього часу звіт комісії Верховної Ради з вивчення діяльності Нацради у 2000-2002 роках.

Знову справу не було доведено до кінця. Хоча історія з "ЮТАРом" опосередковано стала якщо не основою, то показовим штрихом на фоні розкручування нового витка скандалу.

Паралельно тривав судовий процес за позовом ТК "Телестудія "Служба інформації" (екс-"TV-Табачук") до Національної ради про скасування рішення, згідно якого ТРК "Експрес-Інформ" отримала ліцензію на мовлення на 48 ТВК у Києві. За цей час у ТК "Телестудія "Служба інформації" змінилися засновники і керівники: замість Вадима Табачука і К° засновниками стали О.Мелеш та донецьке ТОВ "Східінвестпром", директором ТК став Олександр Ільяшенко. З 1-го листопада 2004 року на базі "Телестудія "Служба інформації" має вийти в ефір телеканал "НТН". Канал патронується, як уже повідомляла „ТК”, радником прем'єра Віктора Януковича Едуардом Прутником. Плани і можливості каналу важко переоцінити. За місяць-два каналу вдалося отримати дозвіл на прорахунок 75 частот у регіонах і навіть отримати згоду більшості членів Нацради на оголошення конкурсу на ці частоти у скорочений термін. Для довідки – 5 каналу за цей час не вдалося прорахувати жодної частоти – заявки з цього приводу були залишені без розгляду. Не кажучи вже про перемоги у відкритих конкурсах на частоти, на що 5 канал просто не може розраховувати.

І, врешті-решт, 15 жовтня стало відомо про появу рішення Господарського апеляційного суду Києва, яким повністю задоволено позовні вимоги телеканалу "Телестудія "Служба інформації" до Національної ради України, а, отже, скасовано рішення Нацради про видачу ліцензії ТК "Експрес-Інформ" (а значить – 5 каналу) у Києві. Про розгляд справи сам 5 канал не повідомляли. Чи це тепер не обов’язково?

Нагадаємо і про підпал релейної станції у Львові. 5 канал систематично повідомляв про відключення каналу у регіонах, у кабельних мережах. Канал учора оприлюднив інформацію, згідно якої, зокрема, у м.Рахові співробітники міліції задіяні у незаконному тиску на громадян. Вони вимагають від мешканців написати заяви до кабельного оператора про нібито небажання дивитися 5 канал, інакше міліціонери обіцяють відрізати кабель у будинку взагалі.

Усі ці численні факти призвели до появи заяви працівників 5 каналу, озвученої учора у ефірі. "Перший інформаційний канал в Україні став заручником політичної недемократичної ситуації у державі, – йдеться у заяві. – Нищиться єдиний осередок об’єктивності та неупередженості в українському телевізійному просторі. Нищення відбувається з верхніх ешелонів влади і до найнижчої ланки на місцях".

Працівники каналу заявили про такі вимоги:

1. До Печерського суду м.Києва з вимогою зняття арештів з рахунків 5 каналу.

2. До Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення:

• скликати позачергове засідання, на якому остаточно визнати 5 канал переможцем першого, а не повторного конкурсу на мовлення на 48 ТВК в м.Києві;

• вимагаємо від Національної ради привести до відповідності ліцензійним угодам трансляцію 5 каналу в кабельних мережах у регіонах України.

3. До народного депутата В.Сівковича:

• публічно вибачитися за цинічне використання 5 каналу як інструменту шантажу у власних політичних цілях.

У разі невиконання вимог 5 каналу керівництво та журналісти погрожують голодуванням.

Нагадаємо, що минулого тижня Нацрада не ухвалила жодного рішення щодо відключення 5 каналу у регіонах, тобто, щодо невиконання телерадіоорганізаціями ліцензійних вимог. Незважаючи на те, що це пряма функція Нацради. Однак, розклад сил у цьому органі – не на користь для опозиційного каналу.

На фоні розкручування публічного скандалу з арештом рахунків каналу "НБМ" 5 канал може втратити ефір не через це, а через рішення Господарського суду, яким скасовано рішення про видачу ліцензії на 48 ТВК у Києві ТРК "Експрес-Інформ". На сьогодні у Нацради є два проекти рішень. До якого вона схилиться – і цього разу залежить не від вимог закону.

Читайте також:

Донецкая компания "Восток-инвестпром" официально объявила о покупке "TV-Табачук"

"5 канал" у Києві можуть позбавити ефіру?

Ще один столичний канал змінив власників?

Телекомпанія "ЮТАР" звернулася до Євросуду>

ІНФОРМАЦІЯ Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення протягом 2000 – 2002 років

Телеканал <ЮТАР> не собирается сдавать позиции

Судові виконавці шукають керівництво РТПЦ, щоб повернути ефір “ЮТАРу”

Господарський суд Києва прийняв рішення на користь ЮТАРу

Союз журналістів України: Нацрада чинить тиск на ЗМІ

“Кулеметні” рішення Нацради

"Ютар" оскаржить рішення Нацради з телерадіомовлення про позбавлення телеканалу ліцензії на право мовлення

Позбавлення ЮТАРУ права мовлення є "зачисткою" незалежних ЗМІ перед президентськими виборами - блок Тимошенко"

Телекомпанію "Ютар" позбавили права мовлення на 37-му каналі

"Служба інформації" купила 75 частот і у вересні може стати новим загальнонаціональним каналом

TV-Табачук намагається відсудити частоту 5-го каналу
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду