Євробачення-2005: тишком-нишком, але все ж таки рухаються

18 Жовтня 2004
1134

Євробачення-2005: тишком-нишком, але все ж таки рухаються

1134
Якщо свідомо поставити завдання провалити вітчизняні пісні на ТБ-екрані – воно буде виконане.
Євробачення-2005: тишком-нишком, але все ж таки рухаються
СПРАВИ ЗОВНІШНІ

Скупу і вкрай обмежену інформацію про хід підготовки до „Євробачення-2005” у Києві і зацікавлені особи, і журналісти можуть отримувати із сюжетів у випусках новин і жанрових програмах НТКУ. Як правило, найбільш важливу і стратегічно знакову інформацію доводиться виколупувати з потоку ком та трикрапок закадрових начиток.

Цілком очевидним є одне – щось таки діється. А тим часом запитання накочуються і накочуються, формуючи вельми цікаву конструкцію. В основі цієї конструкції лежить питання: хто буде керувати формуванням і створенням власне візуального втілення „Євробачення-2005” у Києві? Фахівцям було зрозуміло, що саме його вирішення ключове. Ключове, оскільки звідси низка вимог. Вимог і до світлового вирішення, і до технічних засобів створення видовищ на сцені, і до піротехнічних і спеціальних ефектів, і до організації роботи власне телевізійної команди (з купою кранів, спеціальних операторських пристроїв тощо). Тобто та людина або фірма, яка буде формувати середовище сцени пісенного конкурсу „Євробачення-2005” у київському Палаці спорту, триматиме у своїх руках важелі творчого керівництва і – що найвагоміше – розподіл фінансових потужних мільйономістких потоків (читай – чемодан грошей). Саме тому в той чи інший спосіб і неодноразово ставилися керівництву НТКУ запитання про тендер на створення творчого вирішення „Євробачення” у Києві. Першою тривожною заявою керівництва НТКУ про те, що уже десь там і щось вирішене, було повідомлення на пресовій конференції ще далекого 3 вересня. Президент НТКУ загадково проговорився, що нас чекає на сцені щось грандіозне. А це мало означати лише одне – тендер, тобто просто коректне, чесне і відкрите творче змагання ідей і концепцій, так і не було проведено. Як це знайомо! Яке це до болю „рідне рішення”. І ось у закадровому тексті своїх інформаційних програм НТКУ заявило – тримати в руках основні важелі буде знаний у певних тусовочних російських шоу-бізнесових колах громадянин Росії Борис Краснов. Фінансові потоки скеровані в до болю знайомому напрямі? Знак питання поставив про всяк випадок – надія вмирає останньою…

СПРАВИ ВНУТРІШНІ

Заявлена система проведення Всеукраїнського відбіркового конкурсу на участь у Пісенному конкурсі „Євробачення-2005” унікальна. Пишу це без будь-якої іронії і тим більше сарказму. Нагадаю, що планувалося: спочатку проводиться прослуховування наданих фонограм. Компетентне журі, сформоване НТКУ, визначає 100 пісень-учасників півфіналу. Із 100 пісень-учасників формується 20 концертних програм по 5 пісень. Кожна п’ятірка пісень активно ротується протягом одного тижня, інтерактивним голосуванням глядачів визначається одна краща. У фіналі таким чином буде звучати 20 пісень. Фінал проходитиме у Палаці спорту в живому ефірі. Після 15-хвилинного інтерактивного голосування Україна отримає свого учасника в конкурсі „Євробачення-2005”. До конкурсу допускаються тільки цілком оригінальні пісні, що не були в комерційному випуску до 1 жовтня 2004 року.

Тепер уже час оприлюднити запитання, на які і досі немає офіційної відповіді від НТКУ. Поруч (у дужках) дозволю собі пояснити причини журналістського інтересу.

1. Яким чином відбувається (чи відбувався) вибір кандидатур до відбіркового журі Всеукраїнського відбіркового конкурсу? (Тут, здається, пояснень не треба – адже відсутність чітких і, головне, оприлюднених критеріїв використовується з веселою піарівською метою. Чого лише варті заяви про подання заявки на участь у пісенному конкурсі певними клоунами).

2. Які причини переносу строків проведення конкурсу? (Нагадаю – термін подачі пісень був подовжений НТКУ без будь-яких коректних пояснень до 8 жовтня. Це, в свою чергу, потягнуло за собою зміщення і всієї начебто чітко спланованої структури проведення відбіркового конкурсу. Але якщо укладені відповідні коректні і серйозні угоди з фірмами, які забезпечують шоу, то питання зриву строків набуває і іншого забарвлення – адже попереду вихід у ТБ-світ.)

3. Хто укладав угоду для платних телефонних дзвінків з інформацією про конкурс (послуга 8-900)? (Тут усе просто – комерцію навколо конкурсу має вести лише НТКУ. Чи, можливо, у когось інші думки?)

4. Які фірми будуть забезпечувати проведення відбіркових концертів (звук, світло, сцена, спецефекти) і хто укладав з ними відповідні угоди? (Дуже цікавить якість шоу. А ще коректний розподіл фінансування. Чи знову ми (ми – тому що гроші і телекомпанія державні) маємо посередників?)

5. Як можна прокоментувати заяви ЗМІ про необов’язковість мати громадянство України для представлення нашої держави на „Євробаченні-2005”? (Без коментарів)

6. Яка кількість претендентів подали заявки на участь у відбіркових турах в Україні станом на 08.10.2004 року? (Це цікавить тому, що неодноразово заявлялось про те, що музики в країні немає...)

Тепер те, що маємо (за інформацією, отриманою в музичній редакції НТКУ) станом на 15 жовтня: строки перенесені, кількість відібраних пісень становить 75, таким чином зменшується і кількість тижнів для їх ротації і представлення телеглядачам – 15. Зменшено і кількість учасників самого фінального концерту – їх буде теж 15. Запис концертних номерів буде проходити в студії НТКУ 22 та 23 жовтня. Жеребкування порядку представлення пісень у живому ефірі 24 жовтня.

ЩО НАСТОРОЖУЄ?

Цілком очевидно: якщо 75 учасників відбіркового змагання отримають телевізійний продукт, який спробує забезпечити творчу візуалізацію пісень, ми постанемо перед можливістю своєрідного прориву у вітчизняному шоу-бізнесі. Ще ніколи за часів незалежності одночасно не вкидалося у вітчизняний аудіовізуальний простір (і на ТБ, і на радіо) такої кількості різноманітного музичного продукту. І все це з певними гарантіями виходу цього продукту в ефір на національну ТБ-аудиторію. Але... Користь від цього може бути тільки в одному випадку – коли зроблено все це буде ПРОФЕСІЙНО і ЯКІСНО.

Ситуація в аудіовізуальному просторі нашої країни досі залишається кризовою. Вітчизняні артисти не мають змоги показати свій матеріал глядачеві. Одним із аргументів „залізної” логіки недопуску нашого музичного матеріалу в ефір тими чи іншими ФМ-МУЗТБ-функціонерами є заяви про другосортність вітчизняної музики, її низьку якість. Треба розуміти, що музичний відеопродукт, який створить у власних студіях НТКУ, потрапить під жорсткий пресинг високоякісних ТБ-програм російського виробництва. А в програмах тих доволі сумнівний і часто-густо вторинний музичний матеріал візуалізується вкрай професійно. Значить, і НТКУ має докласти надзусиль для створення 75 варіантів різних пісень. А це означає – потужне світло, цікава декорація, робота фахової ТБ-команди. Адже вітчизняному глядачеві, стараннями комерційних ТБ-конкурентів, є з чим порівняти. І якщо свідомо буде поставлене завдання провалити вітчизняні пісні на ТБ-екрані – воно буде виконане. Причини знайдуться...

Як один із вагомих аргументів, на жаль, на підтвердження цієї тези, наведу досить легкий прохід відбіркового туру деякими клоунами тире пародистами (список відібраних виконавців був опублікований „Детектор медіаю”). Аналіз цього веселого факту ще попереду. Хоча тепер з упевненістю можна викреслити з умов Всеукраїнського відбіркового конкурсу пункт 2.6 „Слова чи виконання пісень не мають поставити Всеукраїнський відбірковий конкурс під сумнів поганої репутації”. Такі рішення говорять про одне – свідоме чи несвідоме розвалювання системи критеріїв відбору.

За метушнею вибору місця проведення, можливістю чи неможливістю, будівництвом чи небудівництвом тихесенько з’являється в умовах проведення Всеукраїнського відбіркового конкурсу учасника від України на пісенному конкурсі „Євробачення-2005” пунктик 2.5 „Пісня може виконуватися будь-якою мовою”. Дріб’язок, чи не так? І дріб’язок цей формується Національною телекомпанією України. До того ж свідомо чи несвідомо функціонери НТКУ забули чи не про головне – йдеться про ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ пісенний конкурс. Тобто реально існує ще одна дрібниця – глядач бачитиме виконавців. Тому я практично впевнений у тому, що всі члени журі бачили, який вигляд мають виконавці або їхні сценічні образи, адже в такому вигляді співакам довірено представляти Україну світу.

Ще одна дрібничка – за інформацією, яку я маю він продюсерів виконавців, що пройшли до числа 75, відеозапис буде проведено під... фонограму (повний плюс!). Таким чином, телеглядачі будуть оцінювати не вміння чи невміння співати, а низьку чи високу якість роботи обраної для запису „фанєри” студії. Цікавий спосіб відбору СПІВАКІВ на конкурс із „живим” виконанням.

Декілька слів про зменшення кількості пісень, відібраних на конкурс (відповідно зі 100 до 75). Основною причиною відносно невеликої кількості поданих на конкурс пісень є абсолютна недовіра вітчизняних і молодих, і вже сивіючих музикантів до НТКУ. Простий аналіз і простий перегляд музичного і видовищного телебачення у виконанні УТ-1 протягом останніх двох років не потребує коментарів. Єдине, що зможе зробити НТКУ, аби мене виправити, – це продемонструвати свою потенцію на записах 22 і 23 жовтня та подальших ефірах. Залишається чекати зовсім недовго.

Роздуми про „Євробачення” тривають.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний продюсер і оглядач, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду