Свідомий вибір торгівців м’ясом

15 Жовтня 2004
881

Свідомий вибір торгівців м’ясом

881
Уже не лише газетярі, а й тележурналісти не встигають реагувати на творчість наших політиків „Жити стало веселіше”, – цей вислів відомого постановника політтрагедій згадую мало не щоразу, як вмикаю телевізор. Власне, вже не лише газетярі, а й тележурналісти не встигають реагувати на творчість наших політиків. Особливо тішить Віктор Янукович.
Свідомий вибір торгівців м’ясом
Ну хто б, скажіть, додумався карати людей за те, що вони щось роблять свідомо? Навіть у державі, де, коли вірити статистиці, мало не кожен п’ятий має певні психічні відхилення?

Проте вчора, 14 жовтня, в теленовинах на каналі ICTV прозвучало, що за допомогою працівників МВС закликатимуть до порядку... базарювальників. Оскільки ті підняли ціни на м’ясо. І, як переконаний наш прем’єр, „...зробили це – свідомо. З двох причин. Перша – щоб набити собі кишені. А друга – з цього користуються певні політичні сили”.

Я, наївна, досі думала, що торгівці м’ясом завжди й усюди на ринок виходять з метою „набити кишені”. А виявляється, в українських базарювальників мета напередодні виборів зовсім інша. Вони не просто торгують, а ...агітують своїм м’ясом. Скажімо, випускає штаб одного із „основних кандидатів” листівки з динамікою зростання мінімальних пенсій, а люди дивляться на ті цифри та базарні цінники пригадують. І посилання на те, що саме такі ціни на м’ясо, буцімто, в країнах ЄС, куди нас (на загибель!) неминуче штовхає інший „основний кандидат” (телесюжети двотижневої давнини) електорат не заспокоює. Не вірить він, що лише думки про „ЄС” та зрада віртуальній „ЄЕП” може так гикнутися. Шукає причинно-наслідковий зв’язок у речах реальніших, економічних – сьогодні навіть кожному школяреві відомих. Отож, без працівників МВС – не обійтися. Щоправда, прем’єр не пояснив, а як саме вдалося отим „певним політичним силам” поставити собі на службу абсолютно всіх торгівців м’ясом. А що, як вони, ті „певні сили”, застосовуючи непевні методи, уже й із співробітниками МВС попрацювали? Страшно навіть подумати, що з цього вийде...

А загалом своєю залізною логікою мене прем’єр переконав. За „несвідомого” розвитку подій, якщо пенсії майже удвічі підняти, то м’ясо, відповідно, удвічі має... подешевшати. Тому що... воно наше, українське – не якісь там горезвісні „ніжки Буша”.

Отож „жити стало краще, товариші. Жити стало веселіше”. А щодо отієї „непевної ситуації з певними політичними силами”, то почекаю. Мають мені, темній, і мільйонам українців Дмитро Кисельов та В’ячеслав Піховшек роз’яснити, що саме мав на увазі прем’єр, говорячи про те, як оті всесильні сили „з цього користаються”.

P.S. Написала матеріал. І вирішила ще раз прослухати слова прем’єра про те, як він регулюватиме ціни. Проте за шість годин на каналі ICTV „м’ясо вже звучало по-іншому”. Ведуча аж надто запопадливо підкреслювала слово „ринкові”. А цитату В. Януковича, що так мене вразила, було знято. І прем’єр з екрана говорив уже про те, що „торгівці почули, що в людей є гроші”. І використали оце знання на шкоду людям. Наче самі вони до людей і не належать... Та й Сергій Тігіпко аргументовано рятував свого шефа. Я аж отетеріла. Наче й не слухала журналістів лише кілька годин тому...

Перемикаю на Новий канал – і полегшено зітхаю. Ні, зі слухом у мене все нормально. Було про „жорсткі методи”. І про міліцію було. І про „особисту відповідальність губернаторів”. І про „певні сили, які створюють ажіотаж”. А далі мені повідомили радісну новину, буцімто Микола Азаров вважає: „Економіка України переживає нечуваний підйом”. Я й повірила. І розслабилася. І мало не пропустила інформацію про те, що за час передвиборчої агітації зареєстрували 82 правопорушення проти В.Януковича й удвічі менше проти В.Ющенка. Цікаво, подумалось, а торговців м’ясом також рахували? І якщо так, то гамузом їхні правопорушення пішли чи кожного окремо запротоколювали?

Ох, і весело в нас телевізор дивитися. Я його й не вимикала б – та треба на ринок зганяти. М’яса купити. Доки його не розмели. Разом із торгівцями.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
881
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду