Веселі рейтинги. Репліка

15 Жовтня 2004
976

Веселі рейтинги. Репліка

976
В Україні вміють ударними темпами нарощувати не лише ВВП, але й рейтинги. Буквально за тиждень процентне співвідношення симпатиків лідерів перегонів змінилося на протилежне: соціологи стверджують, що за Віктора Януковича в першому турі готові проголосувати 34,2% українських виборців, за Віктора Ющенка - 30,5%.
Веселі рейтинги. Репліка
Про це свідчать результати соцопитування, яке 14 жовтня представили директор Центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва і глава Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко. Кажуть, що такого успіху Янукович досяг завдяки тому, що перебрав до себе частину симпатиків комуністів (які, до речі, сьогодні сильно нервують і дозволяють собі навіть з парламентської трибуни критикувати Януковича). Здається, логіка зрозуміла. Але не математика. Відрив між Ющенком та Януковичем постійно становив від 4 до 9 відсотків. Зараз прем'єр вигнався вперед на 4%. Тобто, йому треба було "настригти" за дуже короткий термін від 8 до 13%.

Рейтинги головного комуніста коливались у проміжку 6-7%. Тобто, навіть якби пан Янукович забрав собі всі голоси червоного Петра, він би не дотяг до позначки 34%. Нехай йому ще перепало 100% голосів від Мороза (аналогічний рейтинг - 6-7%). Тобто, разом максимум отих 13% і набирається. Але ж у повідомленнях йдеться, що Янукович "відкусив" у КПУ лише частину голосів... І знову звернемося до статистики. За даними тієї ж організації, у 1-ому турі за Олександра Мороза готові проголосувати 5,4% виборців, за Петра Симоненка - 4,8%. Тобто, очевидно, що втрати СПУ і КПУ становлять сумарно всього 3-5% від загального рейтингу. Стабільним залишився рейтинг Вітренко (1,5%). Для чогось оприлюднили ще й рейтинг третьосильного Кінаха (0,9%), хоча раніше всіх кандидатів з потенцією до 1% відкидали як несерйозних конкурентів.

Однак у соціологів своя математика. Ось дані з Інтерфаксу: "...Ріст симпатиків Януковича відбувається за рахунок пенсіонерів, які підтримували Симоненка, а також за рахунок тих, хто до цього ще не визначився. З цієї категор ії 2/3 голосів за останні три тижні відійшли до Януковича." Звідки 2/3 ??? Зазвичай, кількість тих, хто не визначився, є більш-менш однаковою - на рівні 15%. Їхня кількість в даному опитуванні - 16%. Рейтинг Мороза та Симоненка зменшився всього на третину (від загальної кількості голосів), навіть менше. То звідки % у Януковича??? Йдемо далі. Активно проводиться і опитування щодо можливого другого туру. Тут, за новою статистикою - за Януковича проголосують 42,2%, - за Ющенка - 34,4%. Як на мене - це повне шельмування. По-перше, з якої радості людям підтримувати чужого кандидата, якщо його власний програв? Простіше не піти на вибори (таких сьогодні, судячи з усього - від 10 до 20%), або голосувати проти всіх (таких у першому турі буде 3,3%, в другому - 10,4%). А скоріше, вони зіллються з попередньою категорією). Знову ж таки, якщо б я збирався підтримувати у другому турі, скажімо, Януковича, то для чого мені в першому турі голосувати за Мороза, який і так програє (на це, принаймі, вказують рейтинги). І ще міркування: вочевидь, Мороз може агітувати у другому колі за Ющенка (якщо в нього ще залишиться совість. Чи він знову впреться в політ-реформу і критикуватиме "НУ", підігруючи Януковичу? При теперішніх розкладах обидва варіанти мають по 50%). Але попри його власну позицію, слід враховувати, що електорат Мороза більш як на половину - це потенційний електорат Ющенка. Тому можна припустити, що як мінімум 4% отримає саме лідер "НУ". Комуністи і їхні симпатики, отримавши першу "підвищену" пенсію, зрозуміють, що коштує вона не більше, ніж 2 місяці тому і купити на неї можна стільки ж. Тим більше - зима на носі і до всіх витрат знову додаються плата за тепло і валянки. Тобто перекинути на баланс прем'єра ще зайві комуністичні відсотки реально навряд чи вдасться. Тому шанси (згідно теперішніх соц-даних) щонайменше вирівняються. А якщо згадати про реальні рейтинги, які тримаються в секреті (про них у свій час розповідав новий радник В. Януковича з галицьких питань Тарас Чорновіл) - картинка може видатись ще цікавішою.

Але повернемось до суті. Коментуючи результати опитування Центру "Соціальний моніторинг" і Українського інституту соціальних досліджень, директор УІСД Яременко відзначив, що в Ющенка електорат сформувався 2 місяці тому (дивно, опитування ведеться вже рік і весь час в нього було 24-25%, а тут електорат сформувався лише 2 місяці тому?), тоді як Янукович набирає свій рейтинг зараз (от з цим сперечатись важко. Але як він його набирає? Мабуть, за рахунок коштів від підвищення цін на продовольчі товари...). Здається, соціологи нарешті визначились, проти кого їм зараз дружити треба? Тим більше, що ці рейтинги все одно мало впливають на виборця і створюється тільки для лоскоту незбалансованих нервів кандидатів (щоб більше не падали від яєць, зберігали більше "лівої" продукції на складах ДУСі, спокійніше возили американську печінку під виглядом української тощо).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
телеканал "Тоніс", для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
976
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду