Непрямий доказ

30 Вересня 2004
1061
30 Вересня 2004
17:07

Непрямий доказ

1061
Нескладно було передбачити реакцію українських провладних технологів і контрольованих владою ЗМІ спочатку на повідомлення Рейтерс про заяви австрійських медиків, а потім і на саму прес-конференцію.
Непрямий доказ
Учора, з самого ранку обговорюючи з колегами-політологами ситуацію з повідомленням агентства Рейтер про прес-конференцією керівництва австрійської клініки "Рудольфінерхауз"(де, як відомо, лікувався Віктор Ющенко), ми – практично одностайно – прийшли до висновку щодо того, як буде розвиватися ситуація далі. І, що цікаво, вгадали. Як відомо, повідомлення Рейтер, яке з’явилося пізно ввечері 28 вересня, звучало так: "Неправдиву інформацію про те, що пана Ющенка було отруєно, було широко поширено в Україні та підхоплено міжнародною пресою. У цій інформації містилося пряме посилання на нашу лікарню.

Поширена інформація з твердженнями про отруєння є абсолютно безпідставною з медичної точки зору. З метою покласти край цим чуткам, клініка вирішила відмовитись від звичної практики утримання від коментарів і оприлюднити публічну заяву".


У той же час, після того, як зранку 29 вересня розгорнувся скандал, у другій половині дня – але ще до початку прес-конференції, в інтерв’ю БІ-БІ-СІ, офіційний представник клініки професор Лотар Віке підтвердив попередні лікарські заяви, що аналізи не давали підстави говорити про отруєння, але він також не може заперечити таку можливість.

"Я сказав, що під час перебування пана Ющенка в нашій лікарні ми не мали прямих доказів того, що в його тілі була отрута, ось і все. Коли пан Ющенко прибув до нас, я знав лише, що він дуже хворий і хоче у нас лікуватися".

"Мені також сказали, що він в Україні був отруєний. Я не знаю, чи він був отруєний, я не можу дивитися в минуле, я не маю даних аналізів з України",
– повідомив професор Вікер. Що ж до повідомлення Рейтера, то офіційний представник "Рудольфінерхауз" Лотар Віке сказав, що "це неправильний переклад того, про що я говорив вчора" (у вівторок – "ТК").

Як бачимо, небажання солідного медичного закладу, щоб його ім’я будь-яким чином використовувалося в політичних "розборках" в Україні, продиктувало логіку заяв медиків. Вони і раніше, і зараз говорили те ж саме – в них немає підстав стверджувати, що причиною захворювання Віктора Ющенка було отруєння і немає саме тому, що термін, який пройшов між початком хвороби і поступленням у клініку вже не дозволяв з певністю це визначити.

Так само нескладно було передбачити реакцію українських провладних технологів і контрольованих владою ЗМІ спочатку на повідомлення Рейтерс про заяви австрійських медиків, а потім і на саму прес-конференцію. В цій ситуації вони обрали до смішного елементарну технологію: спробували видати бажане за дійсне. Контрольовані АП телеканали вчора, 29 вересня, репортажі та сюжети про прес-конференцію віденських медиків пафосно почали із наперед заданого висновку: розставлено точки над „і” – версія про отруєння Ющенка не підтверджена австрійськими медиками! До цього, певна річ, підтягувалося вівторкове повідомлення Рейтер, але жодним словом не згадувалося про вже процитовану нами реакцію Лотара Віка щодо неправильного перекладу його слів.

Так було зроблено в сюжеті "Подробностей" на "Інтері" о 20.00, за цією ж схемою конструювалися повідомлення у щоденному випуску "Епіцентру" на "1+1" (23.00) і у "Вістях" (Перший Національний) о 21.00. Глядачі зіткнулися, по суті, з абсолютно довільною інтерпретацією подій, побудованою за примітивною маніпулятивної схемою: перше повідомлення містить бажаний для маніпуляторів висновок, всі наступні повідомлення, вже практично незалежно від їх змісту, виконують функцію підтвердження реальності першого, навіть якщо вони йому суперечать.

Продемонструємо це на прикладах:

Подробности („Інтер”) (2004-09-29 20:00)

СТУДІЯ: Сенсацией сегодняшнего дня стало заявление врачей венской клиники "Рудольфинерхаус", которые опровергли информацию о том, что ими якобы был установлен факт отравления лидера "Нашей Украины". То, что руководство больницы собирается провести по этому поводу специальную пресс-конференцию во вторник вечером, сообщило агентство Рейтер. Тема была объявлена предельно чётко, цитирую, "фальшивая информация о том, что господин Ющенко был отравлен, была широко распространена в Украине и подхвачена международной прессой. В сообщениях содержалась ссылка на нашу клинику. Распространенная информация абсолютно безосновательна с медицинской точки зрения". Штаб Виктора Ющенко сообщение из Вены застало врасплох. Сегодня утром в Австрию вылетел депутат-"нашеукраинец" Евгений Червоненко. По его словам, он встретился с лечащим врачом Ющенко Николаем Корпаном и сразу же отправился на переговоры с руководством клиники. О чем именно шла речь, точно неизвестно. Но, несмотря на появившиеся слухи, пресс-конференцию не отменили. И на ней врачи подтвердили: факт отравления не установлен.

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Татьяна КАРПЕНКО. Информация, которую распространяют в последнее время, угрожает репутации клиники. Именно поэтому руководство "Рудольфинерхаус" решило отступить от правил и сделать публичное заявление.

РЕПОРТАЖ: До сегодняшнего дня клиника не распространяла никакой информации о причинах и состоянии здоровья пациента Ющенко. Все, что по этому поводу появлялось в прессе, является домыслами, говорят врачи. В клинику Ющенко действительно доставили 10-го сентября.

СИНХРОН: Михаель ЦИМПФЕР, главврач клиники: "Он пришел к нам в сопровождении нескольких людей. И я сказал ему hello и приступил к его лечению и диагностике".

РЕПОРТАЖ: 18-го сентября Виктор Андреевич решил прервать лечение, хотя врачи не советовали. Теперь он должен вернутся в Вену. И только после дополнительного обследования можно будет говорить о том, что было причиной его недуга.

СИНХРОН: Михаель ЦИМПФЕР, главврач клиники: "Причиной этого заболевания может быть обусловлено внешними факторами. Это могла быть еда просто некачественной, еда, не отравленная еда, жидкость. И получается, что нарушается баланс. Врачи же сообщили, что к ним уже обратились правоохранительные органы Австрии, которые получили запрос из Украины, и медики готовы помочь в расследовании".


А "Вісті", наприклад, вирішили взагалі не маскувати маніпулятивний меседж навіть фрагментами:

Вісті (УТ-1) (2004-09-29 21:00)

Усі повідомлення щодо отруєння Віктора Ющенка – дезінформація

СТУДІЯ: Усі повідомлення щодо отруєння кандидата у президенти Віктора Ющенка – дезінформація. Таку заяву зробив сьогодні, на спеціально зробленій... зібраній прес-конференції професор Лоттар Вікке – головний лікар віденської приватної клініки "Рудольфінерхаус", куди 10-го вересня доправили Ющенка через погіршення здоров’я.

РЕПОРТАЖ: Автор: Олена ПАЛЬЧАК. "Інформація про отруєння пана Ющенка є абсолютно безпідставною з медичної точки зору. Утім, повідомлення про це широко розповсюдили в Україні, і її підхопила міжнародна преса. Причому звучали прямі посилання на нашу клініку. З метою покласти край цим чуткам клініка вирішила відступити від правила утримуватися від коментарів і зробила публічну заяву". Це цитата із самої заяви оприлюдненої австрійськими лікарями "Рудольфінерхаус". Вони підтверджують, що кандидат в президенти Віктор Ющенко справді мав серйозні проблеми зі здоров’ям і лікувався у клініці з 10-го по 18-е вересня поточного року. Однак діагноз щодо отруєння головний лікар Лоттар Вікке назвав фальсифікованим, повідомляють РІА "Новості". За словами головного лікаря, в українській та зарубіжній пресі лунали коментарі окремих осіб щодо отруєння Ющенка. Втім, цим людям ніхто не давав права робити фальшивих медичних діагнозів про стан здоров’я кандидата. Відома по всьому світові приватна клініка "Рудольфінерхаус" хоче покласти край інсинуаціям, які паплюжать її репутацію, тому і виступає публічно, заявив професор Вікке. Тиск на австрійських медиків намагався чинити депутат від "Нашої України" Євген Червоненко, який прибув до Відня. Однак усі його спроби завершилися нічим.


Таким-от чином елементарне бажання австрійських медиків уникнути будь-якої заангажованості у політичну боротьбу (ще й у іншій державі) та засвідчити свою професійну неупередженість було "на повну котушку" використане у цій самій боротьбі, ще раз підтвердивши – маніпуляціям підвладна будь-яка інформація.

Що ж до реакції опозиції на цю ситуації, то мені вона видається неадекватно метушливою. Не бачу особливого сенсу у спробах змагатися з опонентами на інформаційному полі, намагаючись спростовувати кожну інспіровану інформацію, не маючи для того відповідних медіаресурсів..

Все значно простіше. Є жива людина, реальний фаворит виборчих перегонів, досі практично здорова людина, яка абсолютно раптово, з невідомих причин, важко захворіла. В будь-якій державі, в ситуації гострого політичного протистояння, такий випадок потрапив би в епіцентр (вибачте за ненавмисний каламбур) суспільної уваги, викликав би ще більше різних думок, коментарів, гіпотез і здогадок. З технологічної точки зору цілком очевидно, що копирсання в подробицях і різноманітних версіях історії з отруєнням Ющенка більш вигідне владі, ніж опозиції – бо теоретично має породжувати додаткові сумніви в електорату. Натомість, якщо опозиція ігноруватиме участь в інформаційних розборках, наполягаючи на власній версії у доступних їй засобах комунікації – то наслідок буде протилежним. Бо на практиці , ірраціональний, замішаний переважно на емоціях , тип сприйняття політичних подій, який домінує в більшості українських громадян, підштовхує до висновку: активні намагання діючої влади "заглушити" ситуацію з отруєнням, або, навпаки, якомога гучніше звинуватити явно хвору, навіть за зовнішніми ознаками, людину мало не в симуляції – навряд чи принесуть особливі електоральні дивіденди кандидату від влади. Так само, як і навряд чи суттєво ослаблять позиції Віктора Ющенка. Швидше – навпаки, послужать непрямим доказом причетності влади до несподіваного захворювання головного опонента. Власне, остання заява, зроблена Ющенком у Відні, засвідчила, що, принаймні, у самого опозиційного лідера таке розуміння ситуації є.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду