„Львівська газета” - „Інтеру”: „Цитата була вирвана з контексту і використана маніпулятивним чином”

21 Вересня 2004
1072
21 Вересня 2004
13:40

„Львівська газета” - „Інтеру”: „Цитата була вирвана з контексту і використана маніпулятивним чином”

1072
Львівська газета” та Дарій Бідюк висловили обурення з приводу маніпулятивного використання 19 вересня в програмі „Подробности недели” („Інтер”) матеріалу з травневого числа газети в контексті повідомлення про хворобу Віктора Ющенка.
„Львівська газета” - „Інтеру”: „Цитата була вирвана з контексту і використана маніпулятивним чином”
Минулої неділі, 19 вересня, в програмі „Подробности недели” („Інтер”, ведучий Олександр Мельничук) вийшов сюжет щодо хвороби Віктора Ющенка, який викликав чимало запитань щодо недотримання журналістами каналу норм журналістської етики та й загалом законних вимог про дотримання принципів журналістської діяльності. "Детектор медіа" звернулася до "Львівської газети" з пропозицією прокоментувати факт використання в цьому сюжеті їхньої публікації, а саме матеріалу з травневого номеру видання. Сьогодні ми отримали заяву, з якої випливає, що псевдожурналістська праця інтерівців викликала обурення з боку колег із „Львівської газети”.

Перш, ніж навести текст Заяви від "Львівської газети", пропонуємо читачам „Детектор медіа” ознайомитися із фрагментом сюжету "Інтеру", про який йдеться (цитується за "Оглядом телеефіру"):

Подробности недели (2004-09-19 20:00) Чим отруївся Ющенко?

СТУДІЯ: Нинiшня президентська кампанiя в Українi не обiйшлася без несподiванок. Таких, наприклад, як захворювання одного з провiдних кандидатiв. Власне, вiд цього нiхто з полiтикiв, так само, як i пересiчних громадян, не застрахований. Скажiмо, пiд час минулих виборiв до парламенту нинiшнiй спiкер, а тодi – голова блоку "За єдину Україну", Володимир Литвин потрапив у ДТП i довго носив на чолi пластир. Але пiд час президентської кампанiї подiбне трапилося вперше. Не дивно, що таку увагу цьому фактовi придiляють i самi полiтики, i засоби масової iнформацiї. Якi, власне, проблеми виникли у Вiктора Ющенка зi здоров’ям, ми вирiшили з’ясувати бiльш детально.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО. Занедужав лiдер "Нашої України" 6-го вересня пiсля вiдвiдин Чернiгова. Соратники подумали, що це кишковий грип, i саме вiд цiєї хвороби кiлька днiв його лiкували. Але 10-го вересня все ж вирiшили повезти Ющенка до Австрії, на додаткове обстеження. Вибiр зупинили на клiнiцi "Рудольфiнерхаус". Як згодом запевнили мiсцевi медики, українського ВІП-пацієнта привезли вчасно, бо якби його й далi лiкували вiд грипу, наслiдки могли б бути фатальними. Дiагноз вiденських фахiвцiв: "гострий панкреатит". "Гострий панкреатит – запальний процес у пiдшлунковiй залозi, який супроводжується активацiєю ферментiв з наступним автолiзом "самоперетравлюванням", як самої залози, так i прилеглих до неї тканин. Кiлькiсть випадкiв панкреатиту за останнi роки постiйно зростає. Ця недуга, поряд з апендицитом та холециститом, є лiдером серед хiрургiчних захворювань органiв черевної порожнини. Причини її виникнення рiзноманiтнi, але, насамперед, слiд видiлити токсичний вплив алкоголю та жовчнокам’яну хворобу. Надуживання алкоголю може викликати розвиток гострого панкреатиту. Особливу небезпеку становлять алкогольнi напої сумнiвної якостi, якi навiть у невеликих дозах можуть призвести до вкрай тяжких форм захворювання". Дарiй Бiдюк, доцент кафедри загальної хiрургiї ЛДМУ "Львiвська газета", 21.05.2003. (виділено „ТК”) Утiм, не варто робити висновок, що панкреатит – це хвороба лише алкоголiкiв. Досить часто вiн розпочинається пiсля занадто щедрого обiду.

СИНХРОН: Ярослав СУСАК, доцент Кафедри загальної хiрургiї Першого нацiонального медичного унiверситету: "Три основні чиники є – це жовчокам’яна хвороба, надмірне вживання їжі, багатої жирами, гострої їжі, може бути. Тобто порушення в дієті. І значне місце займає травма підшлункової залози. Як правило, вживання доброякісного алкоголю рідко призводить до розвитку панкреатиту. Як правило, це вживання сурогатних видів алкоголю, або надмірне вживання алкоголю разом з жирною їжою".

РЕПОРТАЖ: Людина вiдчуває гострий бiль у верхнiй частинi живота, блює, але це не приносить полегшення. Спостерiгається цианоз шкiрних покривiв, можливi iстеричнiсть, тахiкардiя, зниження артерiального тиску. А згодом явища паралiтичної кишкової непрохiдностi – здуття живота, затримка газiв, закрiп. Розвивається тяжка iнтоксикацiя органiзму з проявами жовтяницi, розладiв свiдомостi, гострої ниркової недостатностi. У найтяжчих випадках можлива панкреатична кома. В Українi на гострий панкреатит щорiчно захворює близько 20 тисяч осiб. У львiвськiй лiкарнi "швидкої допомоги" вже 4-ий рiк працює Центр лiкування хворих iз цим дiагнозом. Але родина Ющенків, кажуть у прес-службi "Нашої України", iз зрозумiлих причин не вперше вiддає перевагу саме австрiйським лiкарям. Вiденська "Рудольфiнерхаус" не є супердорогою клiнiкою, принаймнi, лiдеровi "Нашої України" вона цiлком по кишенi. Звичайне обстеження коштує 4350 євро – це приблизно 28 тисяч гривень, додатковi – ще 19 тисяч, 5 днiв перебування у стацiонарi – 66 тисяч, операцiя на пiдшлунковiй залозi – понад пiвтораста тисяч. Але якщо операцiя необхiдна, її роблять лише через 2 мiсяцi пiсля захворювання на гострий панкреатит. Звичайно, у самого Ющенка зарплатня невелика – лише 2,5 тисячi гривень на мiсяць, плюс 3 тисячi матерiальної допомоги у минулому роцi, але є ще доходи дружини Катрин Клер. разом виходить більш, як 480 тисяч на рiк. Звiсно, було б по-людськи зрозумiло, якби допомогли друзi, але так вже сталося, що один з них, Микола Томенко, ще пiвроку тому попередив: "Отримання посадовою особою будь-яких не передбачених законом пiльг, переваг, подарункiв, тощо, набуває ознак корупцiйного діяння, згiдно iз законом про боротьбу з корупцiєю.

Ось як відреагувала на сюжет "Львівська газета", заяву якої ми публікуємо повністю:

- 19 вересня в сюжеті телеканалу "Інтер", присвяченому отруєнню Віктора Ющенка, для ілюстрації теми гострого панкреатиту було використано цитату зі статті "Львівської Газети" за 21.05.2003. Хочемо звернути увагу, що при цьому було порушено ряд принципових етичних та професійних засад – сама цитата була вирвана з контексту і використана маніпулятивних чином. На підставі цитати телеканал зробив спробу дати узагальнюючий варіант характеристики захворювання. Хочемо відзначити, що дана стаття була опублікована як популярний виклад на тему гострого панкреатиту загалом і не призначалася для використання оцінки конкретного випадку з конкретною особою. При посиланні на статтю і її автора – відомого у Львові спеціаліста Дарія Бідюка не відбулося жодного контакту працівників телеканалу "Інтер" ні з нашим виданням, ні тим паче з автором статті, який міг би пояснити усю некоректність цієї цитати у даному випадку. Медична практика не дозволяє застосовувати оціночний метод стосовно конкретного випадку "на дистанції" і без розуміння того, для чого ця консультація проводиться.

Враховуючи все це, а також те, що наближення виборчої кампанії все чіткіше проявляє тенденцію до "політизації" інформації, вириванні цитат з контексту та спробам маніпулювати інформацією і громадською думкою, вважаємо неприпустимою подібну практику і звертаємося до телеканалу "Інтер" з проханням більш уважно та відповідально ставитися до подачі інформації. Подібні маніпуляції не роблять честі ні телеканалу, ні журналістиці загалом, а звернення до такої практики може мати цілий ряд негативів, в тому числі й суспільних.


"Детектор медіа" також отримала коментар Дарія Бідюка, доцента кафедри загальної хірургії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, автора статті, з якої було використано цитату у сюжеті телеканалу "Інтер":



- Я прикро вражений тим, що сталося. Вважаю абсолютно недопустимим і некоректним використання окремих положень науково-популярної статті, написаної за рік до теперішніх драматичних подій, в контексті оцінки і характеристики захворювання кандидата в Президенти України.

Медична практика не допускає роблення висновків (тим паче далеких від медицини, а радше політичних) дистанційно, через посередництво і без погодження з експертами-медиками, до думки яких апелюється з цього питання. Це призводить до крайнього суб'єктивізму і використовується виключно як інструмент маніпуляцій громадською думкою.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду