Свято чи школа?

13 Вересня 2004
913
13 Вересня 2004
09:14

Свято чи школа?

913
В Одесі завершив роботу Шостий міжнародний конкурс програм регіональних телерадіоорганізацій "Україна єдина".
Свято чи школа?
На запитання, винесене у заголовок, так чи інакше змушені шукати відповідь організатори більшості телевізійних конкурсів. Особливо, якщо, як у Одесі, йдеться про роботи регіональних телекомпаній. Слабке технічне забезпечення, перманентні проблеми з кваліфікованими кадрами – все це робить ще актуальнішим вибір – між масштабним і пафосним святом спілкування колег і бажанням зробити конкурс ще й своєрідною школою підвищення професійної майстерності, місцем обміну досвідом.

На цьогорічному конкурсі "Україна єдина" оглядач "Детектор медіа" був серед членів головного журі, яке очолювала Тетяна Лебедєва – член Нацради з питань телебачення та радіомовлення, президент Незалежної асоціації телерадіомовників, - а отже мав широкі можливості ознайомитися з роботами, представленими на конкурсі, а також зсередини оцінити певні особливості організації і регламенту роботи цього телевізійного форуму.

Не можна не віддати належне організаторам "України єдиної" – студії "Морський регіон" та його головним натхненникам – Галині Черняк і Олексію Зарічанському. Той, хто будь-коли брав участь у підготовці великих публічних акцій, знає, якої праці коштує проведення масштабного телевізійного конкурсу. Справді, у тому, що стосується розмаху цього заходу, організатори були справді на висоті, хоч, звісно, у великій справі не обходиться без дрібних накладок. Але була і зустріч учасників з мером Одеси Русланом Боделаном, і поїздка у Білгород-Дністровський із кінно-спортивним святом та відвідинами старовинної фортеці. Були й шикарні вечори відпочинку і знайомств в елітному курортному комплексі в Затоці та урочисте закриття із врученням нетрадиційно щедрої для такого роду конкурсів кількості Гран-прі. У ході конкурсу знайшлося місце і для презентації друкованої версії "Детектор медіа" та її спеціального виборчого проекту "Моніторинг теленовин і медіа-технологій".

І все ж, на думку практично всіх членів головного журі та багатьох учасників конкурсу, велика кількість пафосних публічних акцій суттєво звузила можливості для професійного вдосконалення представників регіональних телерадіоорганізацій. Практично, лише в суботу, використавши несподіване "вікно" у розкладі, члени журі влаштували хоча б загальний розбір конкурсних робіт, який викликав великий інтерес учасників. На думку журі, в ході наступних конкурсів слід приділити значно більше уваги проведенню майстер-класів, спільному перегляду і обговоренню конкурсних робіт.

Головне журі протягом трьох днів і ночей переглянуло понад 240 телевізійних і, відповідно, прослухало більше 50 радійних програм і виявило чималу кількість цікавих і оригінальних робіт. Але значна кількість представлених програм свідчить: існує гостра потреба в професійних дискусіях і обговореннях програм для того, щоб підвищити кваліфікацію регіональних телевізійників. Власне, вони й самі відчувають цю необхідність.

Потребують вдосконалення і регламентні норми конкурсу. Зокрема, як вважають фахівці, потребують змін деякі назви номінацій на зразок "Скарбниця духовності", абстрактність і пафосність яких призводить до появи в них абсолютно неформатних робіт. У згадану номінацію, скажімо, потрапили і суто краєзнавчі програми, і програми про боротьбу з наркоманією. Не завадить визначитись чіткіше із хронометражем представлених на конкурс програм. Дещо завеликою видається кількість головних призів конкурсу, що девальвує їх. Загалом, члени головного журі домовилися про те, щоб підготувати консолідований висновок за підсумками конкурсу, де б містилися відповідні рекомендації. Уже ближчим часом цей висновок буде опубліковано на "Телекритиці".

А тепер коротко наведу перелік кількох найбільш помітних робіт, які заслужили Гран-прі цьогорічного конкурсу "Україна єдина". Детальний список усіх домінантів конкурсу буде опублікований на "Телекритиці" дещо пізніше. Отже:

Номінація "Наш багатонаціональний край" – "Вечная Софиевка" (Волинська ОДТРК)

Номінація "Цікава людина" – "Один день Валентина Дмитровича" (ТРО "МТВ", Маріуполь)

Номінація "Репортаж з місця події" – "5 хвилин з Олександром Федоренком" (АТ АРТК "Глас", Одеса)

Номінація "Від моря до моря" – "Сокровища утонувши кораблей" (ТРК "Свой круг", Білорусь)

Номінація "Світ дитинства" – "Детские откровения для взрослых"(ТРКК "Сигма", Маріуполь)

Номінація "Зелена хвиля" – "Кременчуцьке море. 50 кілометрів катастрофи" (ЧП "Медіа-центр "Візит", Кременчуг)

Номінація "Спорт – це життя" – "Система" (ТРК "Прем’єр", Вінниця)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду