Кримська державна преса „піарить” одного кандидата

21 Серпня 2004
848

Кримська державна преса „піарить” одного кандидата

848
У Сімферополі відбувся круглий стіл „Роль ЗМІ в забезпеченні публічності та відкритості виборчого процесу”. У ньому взяли участь керівники структурних підрозділів управління справами Ради міністрів Криму, представники кримських республіканських політичних партій, міські голови і голови райдержадміністрацій, головні редактори республіканських, комунальних і інших газет, керівники ТРК.
Кримська державна преса „піарить” одного кандидата
Лише близько половини учасників проголосували за приєднання до угоди про чесне й об'єктивне висвітлення ходу президентських виборів. Дискусія, однак, звелася фактично до обміну взаємними докорами між працівниками преси та політичних партій. Представники опозиції, зі свого боку, заявили про наявність тиску з боку влади. Вони не навели конкретних прикладів, однак говорили про інформаційну блокаду опозиційних лідерів.

Представник кримського штабу "Нашої України" заявив, що "ніде не пишуть про Віктора Ющенка, незважаючи на те, що він зараз весь час у Криму". На що представники преси відповіли: ”Хочете агітації – платіть!”. Вони звинуватили політичні структури опозиції в тому, що вона хоче „піаритись на дурняк”. Представники громадських організацій, у свою чергу, звернули увагу учасників на явну невідповідність практики чинному законодавству. З одного боку, згідно з Конституцією, громадяни мають повне право висловлювати свою думку в пресі про того чи іншого кандидата, а з іншого, згідно з законом про вибори, якщо людина спробує опублікувати в газеті свою точку зору про того чи іншого кандидата, не оплачуючи публікацію, то цей факт можна буде розцінити як приховану політичну рекламу, а редакція може бути звинувачена в приховуванні прибутків від оподаткування.

На „круглому столі” голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Володимир Притула оприлюднив підсумки моніторингу за весь липень та за період 1–20 серпня, за даними якого виходить, що серед 26 кандидатів лише в двох кримських газетах, засновниками яких є державні органи, під матеріали про Віктора Януковича було відведено в липні 41,64 і 69,93 відсотка площі, в той час як іншим кандидатам – 1–3 відсотки, крім Петра Симоненка, якому було відведено 5–10 відсотків площі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для „Детектор медіа”, Сімферополь
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
848
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду