ТСН свідомо дезінформує виборців щодо теледебатів?

19 Серпня 2004
1029

ТСН свідомо дезінформує виборців щодо теледебатів?

1029
Канал "1+1" вже вдруге подав неправдиву інформацію щодо порядку проведення теледебатів за участю кандидатів у президенти України.
ТСН свідомо дезінформує виборців щодо теледебатів?
Як уже повідомляла "Детектор медіа", 9 серпня телеканали "Інтер" та "1+1" передали у вечірніх випусках новин (відповідно "Подробности" o 20.00 та "ТСН" o 19.30) інформацію про те, що ЦВК визначила термін теледебатів кандидатів у президенти з 10 до 12 жовтня, тобто - три дні. (Решта телеканалів подали ці дати як термін приблизного початку теледебатів).

Член ЦВК Андрій Магера повідомив "Детектор медіа", що ЦВК ніколи не планувала проводити теледебати у триденний термін. "Будь-яка тверезомисляча людина не подумала б, що теледебати можна провести за три дні, якщо у них беруть участь 26 кандидатів", - сказав він. На питання про причини подання цієї недостовірної інформації тоді Андрій Магера сказав, що не думає, що це відбулося зумисно - очевидно, сталася помилка.

Він додав, що ЦВК поки що орієнтується на термін проведення теледебатів тривалістю в 16-17 днів - беручи до уваги вихідні. (У дебатах можуть узяти участь до 13-ти пар кандидатів - "ТК".) Жеребкування буде проводитися після прийому підписних листів, терміни проведення теледебатів на Першому Національному будуть визначатися після переговорів ЦВК з Національною телекомпанією України.

Після цього повідомлення тільки телеканал "Інтер" подав виправлену інформацію.

Учора канал "1+1" здивував новою "сенсацією" (цит. начитку у випуску новин ТСН о 19:30 за "Оглядом телеефіру": "Центральна виборча комісія визначилася з проведенням теледебатів під час президентських перегонів. 26 кандидатів на найвищу посаду дискутуватимуть у прямому ефірі Національної телекомпанії України та регіональних телекомпаній. Теледуелі розпочнуться 11-го і закінчаться 27-го жовтня цього року. Цього року є новація: дебатуватимуть не на двох, як раніше, а на трьох. Жеребкування, яке розіб’є кандидатів на трійки, відбудеться на початку жовтня".

У той же час телеканал "Ера" у програмі "Підсумки" о 23:00 подав цю інформацію у іншому ракурсі: "Жеребкування щодо проведення теледебатів між кандидатами у президенти відбудеться на 10-ий день після того, як до ЦВК надійдуть усі підписи на їхню підтримку. А от для агітації ефірний час надаватимуть у день одразу трьом кандидатам".

Так само і телеканал "Інтер" ("Подробности", 20:00): "Избирательная комиссия увеличила с 2 до 3 количество кандидатов в президенты, выступающих в один день с предвыборными программами на государственных телеканалах. Такое изменение внесено по предложению Национальной телекомпании Украины. Кроме того, жеребьевка выступлений кандидатов, согласно решению ЦИК, должна быть проведена не позднее, чем через 10 дней после проверки подписных листов".

Якщо помилка повторюється двічі, то це вже закономірність. Очевидні наміри телеканалу "1+1" якщо не збити інтерес до теледебатів, то заплутати виборця. При цьому канал, керуючись індульгенціями, певно, "вмілого господарника", дозволяє собі ігнорувати виборче законодавство. Адже стаття 62 Закону "Про вибори Президента України", якою визначається процедура та строки проведення передвиборних теледебатів, прямо вказує (у пункті 2), що "в одних теледебатах під час виборчої кампанії одночасно можуть брати участь не більше двох кандидатів на пост Президента України".

Дивна позиція як для каналу, що був одним із перших, хто впроваджував теледебати на українському ТБ.

На жаль, в ТСН відмовилися від коментарів «Детектор медіа” з цього приводу.

На думку політолога Олександра Палія, йдеться або про помилку редактора, або про спробу дезінформувати виборця. "Ще один приклад такої маніпуляції інформацією, коли під час організації якоїсь події з'являється повідомлення, що ця подія відбудеться на дві години раніше, - говорить Олександр Палій. - Мені здається, що таких "помилок" ще буде чимало".

Крім того, канал "1+1" використав повідомлення із Центральної виборчої комісії про теледебати для того, щоб принагідно (тільки не зрозуміло, як це стосується теледебатів) згадати про Віктора Януковича наступне: "Під час виборчої кампанії кандидату у президенти Віктору Януковичу найбільше заважають завзяті адміністратори, які понад усе хочуть продемонструвати кандидату свою лояльність, заявив керівник його штабу Сергій Тігіпко. Така допомога, каже він, Януковичу не потрібна, вона спрацьовую проти нього. Сам Янукович, за словами Тігіпка, – найкраща кандидатура на президента, оскільки є і жорстким керівником, який може суворо запитати з підлеглих, і вмілим господарником".

Очевидно, для того, щоб в пам'яті виборців зафіксувався стійкий ланцюжок, єдино правильний алгоритм: теледебати-Янукович-"жорсткий керівник"-"вмілий господарник"?

"Такого роду маніпуляція не є порушенням виборчого законодавства, - говорить політолог Олександр Палій, до якого "ТК" звернулася за коментарем. – Очевидна спроба підсилити сильні сторони свого кандидата на противагу більш слабким і перетворення каналу на піар-відділ одного з кандидатів у президенти".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду