Журналіст і прес-секретар: такі різні професії оновлено

16 Липня 2004
5961

Журналіст і прес-секретар: такі різні професії оновлено

5961
Чергове засідання медіаклубу Центру медіареформ пройшло без палких дискусій та суперечок.
Журналіст і прес-секретар: такі різні професії оновлено

Наталія Данькова, студентка Інституту журналістики, для «Детектор медіа» Чергове засідання медіаклубу Центру медіареформ, на тему “З журналіста в прес-секретарі: зміна кар’єри чи зміна принципів?”, пройшло без палких дискусій та суперечок. А всі учасники медіаклубу зійшлися на тому, що журналіст і прес-секретар – це дві цілком різні професії. Прес-секретар є радше менеджером.

І хоча між ними можна знайти багато чого спільного, обов’язки журналістів та прес-секретарів суттєво відрізняються. На цьому наголосив у своїй доповіді Єгор Соболєв, голова Київської незалежної медіа-профспілки: “Ми знаємо прес-секретарів, які намагаються діяти як журналісти, і ми знаємо журналістів, які, на жаль, виконують обов’язки прес-секретарів. Але попри це обов’язок журналіста – шукати правду, намагатися віднайти те, що відповідає реальності, а обов’язок прес-секретаря – максимально добре представити свого клієнта у ЗМІ. Він не є шукачем правди, і це цілком нормально. Якщо ми це приймаємо, то ми розуміємо, що це зовсім різні професії”.

Викладач Могилянської школи журналістики Євген Федченко додав, що без прес-секретарів і журналістам, і політологам було б працювати важче. Проблема полягає не в професіях журналіста чи прес-секретаря, а в тому, яку роль для цих професій відводять політики. Пролунала також думка, що журналістові досить легко стати прес-секретарем, але прес-секретареві досить важко повернутися в журналістику.

Олександр Мартиненко, генеральний директор Інтерфакс-Україна, під час своєї роботи прес-секретарем за головне вважав допомогти журналістам виконувати свої обов’язки: “Якщо у них є завдання висвітлювати діяльність тієї персони, яку ви представляєте, то потрібно допомагати їм працювати. Якщо треба задля цього порушити якісь там правила, треба їх порушувати” . Колись Олександр Мартиненко допоміг Зої Казанжи (прес-секретар ЦВК, а в минулому журналістка) потрапити на захід, на який вона не була акредитована. Але, за його словами, це немає ніякого стосунку до повноти інформації, яку може отримати журналіст: “Мої обов’язки не передбачають надавати інформацію, я маю лише допомогти представникам ЗМІ виконувати професійні завдання”.

На думку Володимира Скачка, головного редактора газети «Кіевскій телеграфъ» , “найганебніший обов’язок прес-секретаря – це з дурня намагатися зробити розумного”: “Якщо ви пам’ятаєте Бориса Єльцина, то він топив своїх прес-секретарів, і з мосту їх кидав, а вони робили гарну міну при поганій грі і були змушені пояснювати чи коментувати те, що він говорив”. Другою проблемою роботи прес-секретаря Скачко вважає повну незахищеність ні законами, ні службовими інструкціями: „Адже він не має “жодної бумаги”, яка б регламентувала його статус, його обов’язки, те, що він може робити, і те, що не може. Або, мабуть, важливіше те, що можуть і не можуть робити щодо нього його роботодавці”. Сам Скачко ніколи б не хотів обіймати цю посаду. Журналіст, за його словами, має набагато ширшу, ніж прес-секретар, свободу вибору.

За словами члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення Тетяни Лебедєвої, розумний прес-секретар - то 50% успіху політика. Ця робота теж має бути творчою: прес-секретар є свого роду Пігмаліоном. Прес-секретар відрізняється від журналіста тим, що першого не цікавлять лаври авторства. Щодо творчості роботи прес-секретаря, то більшість присутніх зійшлася на думці: ця посада, принаймні в Україні, вимагає приховувати певну інформацію, робити її нецікавою. Хоча, за ідеєю, прес-секретар - то є просто посередник між політиком і журналістами, пролунало навіть слово "медіум".

Однак не всі погодилися із такими категоричними твердженнями. Ліля Поберезька, експерт Центру Медіа реформ, повідомила, що не бачить нічого аморального в роботі прес-секретаря: йому доводиться і допомагати журналісту отримувати інформацію, і приховувати певні відомості. “Але якщо прес-секретар бачить, що його патрон – це людина, діяльність якої не сумісна з його власними моральними якостями, ніхто не заважає піти”, – зазначила вона. У свою чергу прес-секретар голови ЦВК Зоя Казанжи підтвердила ці слова: “Якщо мене завтра змусять зробити щось, що буде суперечити моїм принципам, то я піду з цієї посади”. А роботу прес-секретаря вона охарактеризувала як таку, що не потрібна нормальному журналісту: „Для журналіста важлива горизонтальна кар’єра, не вертикальна. Ім’я – це і є та репутація, імідж і той багаж, капітал, який є у журналіста”.

Досвід британського прес-секретарства, для порівняння з українським, представила Ліля Поберезька. У Великій Британії прес-секретарів цінують, коли вони є своєрідними „сірими кардиналами”: “Є таке правило: якщо прес-секретар стає предметом новин, то це ганьба, тобто він погано виконує свої професійні обов’язки. Нещодавно українська прес-секретарка стала об’єктом новин. Наскільки це добре для її патрона, поки невідомо”.

Ліля Поберезька навела цікаву історію прес-секретаря Тоні Блера Аластера Кемпбелла. Свою кар’єру він розпочав із дописування в чоловічому журналі порнографічної колонки. Потім він був редактором відділу новин газети “Today”, далі політичним редактором газети “Daily Mirror”. Невдовзі після пропозиції Тоні Блера, Кемпбелл став його вірним прес-секретарем. І незважаючи на те, що прес-секретарі в міністерстві Британії зазвичай є держслужбовцями, не йдуть з посади зі зміною уряду і мають бути політично нейтральними, Кемпбелл держслужбовцем не був. А крім того, не приховував політичних переконань і прагнув працювати на лейбористську партію стільки, скільки зможе приносити їй користь. Тобто, взявши на роботу Кемпбелла, Блер вперше змінив правила.

Кемпбелл поводився із журналістами так, як журналісти в Англії поводяться з політиками. Журналісти, зі свого боку, його ненавиділи. Але водночас цінували, оскільки він давав ексклюзив тим журналістам, “які не писали усілякі пакості про його патрона”. Кемпбелл був відомий своєю участю у конфронтації між урядом та Бі-Бі-Сі.

Ставши дуже успішним прес-секретарем для Блера, Кемпбелл пішов у відставку наприкінці минулого року. Ліля Поберезька процитувала його слова під час відставки: “Я працював і з журналістами, і з політиками. Якби люди знали стільки, скільки я знаю про політиків, вони б їх стали дуже поважати. А якби вони знали все, що я знаю про журналістів, вони б втратили до них повагу”. Таким був досвід колишнього журналіста та прес-секретаря відомого політика. Зараз Кемпбелл веде спортивну колонку в газеті “Times”, однак журналістом себе не вважає. Цікаво, яким би був його досвід, якби він працював в Україні?

На завершення засідання медіаклубу було проведене бліц-опитування: “Чому б я хотів бути прес-секретарем?” і “Чому б я не хотів бути прес-секретарем?”. Як виявилося, більшість присутніх не прагнуть стати прес-секретарями, насамперед через обмежену свободу, залежність від патрона, адже, за висловом одного з учасників опитування, у журналіста зона свободи набагато ширша, ніж у прес-секретаря. Також називали нецікавість цієї роботи, неможливість висловлювати власну точку зору, неможливість бути незалежним експертом, що має власну думку, небажання обмежувати доступ суспільства до інформації. Втім, деякі переконані, що й ця робота є безумовно творчою і цікавою, “цікаво подивитись на велику політику зсередини”. Деякі з тих присутніх, що хотіли б бути прес-секретарями, зауважили, що лише організацій (а не конкретних політиків), переважно недержавних, деякі ж заявляли, що хотіли б у принципі, але лише в разі наявності чітких і стабільних правил гри

Мабуть, тема ця справді є актуальною саме для України й насправді є ширшою, ніж просто питання про статус і фах прес-секретарів. Поки журналісти мають звичку бути виконавцями (до того ж, будь-чого, аби платили), перехід у прес-сеекретарі викликатиме незрівнянно більше запитань, ніж перехід, наприклад, на наукову чи викладацьку роботу. До того ж, за радянською традицією, всі люди інтелектуальної праці євважаються службовцями - а отже, зробити карє'ру можуть лише як чиновники. Про це сказала Зоя Казанжи: нормальному журналістові потрібна горизонтальна кар'єра, ім'я, а не вертикальна кар'єра.

Наталія Данькова, студентка Інституту журналістики, для «Детектор медіа», Борис Бахтєєв, "Детектор медіа"

Повний текст дискусії незабаром ви зможете прочитати на сайті Центру медіареформ та в журналі «Телерадіокур’єр».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5961
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду