То чи „з’ясовано найголовніше”?

16 Липня 2004
951

То чи „з’ясовано найголовніше”?

951
До „Детектор медіа” надійшов офіційний лист з Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно наповнення вітчизняного аудіовізуального простору українською музичною та творчою продукцією.
То чи „з’ясовано найголовніше”?

Олександр Зирін, співкоординатор підготовки „Відкритого листа” До „Детектор медіа” надійшов офіційний лист з Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно наповнення вітчизняного аудіовізуального простору українською музичною та творчою продукцією.







Нагадаю для тих, хто не хоче знати, про що йдеться, – про фактичну гуманітарну катастрофу в аудіовізуальному просторі, яка і призвела і до „Відкритого листа....” великої кількості вітчизняних діячів шоу-бізу, і до гострих виступів у ЗМІ та з трибуни Верховної Ради, і до офіційного депутатського запиту до Генерального прокурора. Нагадаємо лише деякі фрагменти „Інформаційної довідки” до „Відкритого листа українських співаків, музикантів, авторів, підприємців шоу-бізнесу з приводу катастрофічної ситуації в аудіовізуальному просторі України”. Довідка ця і лист знаходяться і в Адміністрації Президента, і у депутатів Верховної Ради, і в Кабінеті Міністрів, і в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. У ній йшлося про невиконання телерадіоорганізаціями законодавства нашої країни, а саме:

1. Положень Конституції: – ст.10: „Державною мовою в Україні є українська мова”;

– ст.42: „Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція...” (прийнято і діє з 28 червня 1996 року).

2. Статей законів України:

„Про телебачення і радіомовлення”:

– ст.8 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”: „З метою захисту інтересів національного телерадіовиробництва... не менше 50 відсотків від загального обсягу мовлення кожної телерадіоорганізації мають становити передачі (фільми) виготовлені... в Україні”;

– ст.9 Закону: „Телерадіоорганізації ведуть мовлення державною мовою...”

(прийнято і діє з 21 грудня 1993 року).

„Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” :

– ст.2 Закону „Основними завданнями Національної ради є... забезпечення виконання телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства”;

– ст.30 Закону „Національна Рада здійснює контроль(нагляд) за: додержанням чинного законодавства в галузі телебачення і радіомовлення суб’єктами правовідносин України; додержанням телерадіоорганізаціями умов ліцензії; ...додержанням телерадіоорганізаціями чинного законодавства України... щодо державної мови”

– ст.32 „Права Національної ради та санкції, які нею застосовуються”(повністю)

(прийнято і діє з 27 вересня 1997 року).

Були також наведені результати моніторингу телерадіоефіру: відсоток вітчизняного музичного продукту на радіо в середньому – не більше 10% (відсоток формується, в основному, за рахунок державного радіоканалу „Промінь”). А відсоток вітчизняного музичного телепродукту в ефірі спеціалізованих музичних ТБ-каналів становить від 6,3 до 22,7.

Нагадаємо також і деякі положення із „Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2002 рік” .

...З частини „Програмне наповнення каналів телерадіоорганізацій”: „Сучасна структура електронних засобів масової інформації є визначальною для ситуації на внутрішньому ринку телерадіопродукту. Нині він є хаотичним, строкатим і значною мірою не відповідає моральним принципам і традиціям українського народу...”

...З частини „Виконання основних завдань Національної ради”: „...Забезпечення виконання телерадіоорганізаціями вимог чинного законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення, реклами, авторського права і суміжних прав та контроль за його додержанням.

...За 2002 рік Національна рада відповідно до ст..32 Закону України „про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” застосувала санкції до 6 телерадіокомпаній.

Із відкритого листа і з довідки зрозумілим і головним є те, що катастрофа полягає у тотальному невиконанні ТРО чинного законодавства України і практично повна бездіяльність Національної ради на цьому фоні.

А тепер – до тексту листа № 3/211, надісланого 05.07.2004 року. Виявляється, що „з’ясовано найголовніше”: протягом лютого місяця 453 рази замовлено різних вітчизняних пісень (а не пройшло в ефірі – адже „замовили”, скажімо, Павла Зіброва 59 разів, а пройшло пісень в ефірі 9). І це на одному з більше ніж 30 радіоканалів в FM-діапазоні тільки у Києві. На іншому аж 418 разів за лютий місяць в ефірі звучала вітчизняна музика. Яке місце це „аж” займає в реальному цілодобовому ефірі, просто порахувати навіть у стовпчик – у середньому в день на одному радіоканалі виходить в ефір 200 композицій. „Два на ум пішло” – близько 6.000 в місяць. Шість тисяч та чотириста вісімнадцять? Щось поруч із зазначеними „з 15 – 2” . Робити висновок, що за таких умов „...поява в ефірі того чи іншого вітчизняного музично-пісенного колективу або окремого виконавця головним чином залежить від його популярності у слухацької аудиторії”, м’яко кажучи, некоректно. Як виконавець може стати популярним, якщо його композиції не звучать – перший заступник голови Національної ради з питань ТБ і радіо, що, не знає про цю аксіому? Звичайно, знає – тоді навіщо підписує взірець бюрократичної епістолярної творчості?

І наостанок – в інформаційній довідці не наведені положення ст.32 „Права Національної ради та санкції, які нею застосовуються” Закону України „Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”. Наводимо:

Стаття 32. Права Національної ради та санкції, які нею застосовуються.

Національна рада має право:

– здійснювати перевірку діяльності телерадіоорганізацій щодо умов та порядку використання каналів мовлення;

– отримувати від усіх телерадіоорганізацій документи, відомості та положення щодо їх діяльності відповідно до чинного законодавства України, а також щорічний аудиторський висновок про господарську діяльність;

– розглядати справи про порушення телерадіоорганізаціями чинного законодавства України та умов, зазначених у ліцензії, і, залежно від тяжкості порушення, повторюваності і ступеня потенційної небезпеки, вживати за результатами розгляду такі міри покарання:

оголошувати попередження (термін для виправлення порушень – не більше одного календарного місяця);

застосовувати штрафні санкції (норма застосовується після винесеної раніше міри покарання; розмір штрафу не може перевищувати 25 відсотків розміру грошового (ліцензійного) збору, сплаченого відповідною телерадіоорганізацією); штраф не накладається, якщо після виявленого порушення пройшло більше року; доходи від штрафу надходять до Державного бюджету України;

тимчасово (строком до двох місяців) зупиняти дію ліцензії (застосовується після винесеної раніше міри покарання, крім випадків порушення вимог частини другої статті 2 Закону України "Про телебачення і радіомовлення");

подавати до суду справи про позбавлення ліцензії телерадіоорганізації, якщо телерадіоорганізація після винесеного попередження та однієї із зазначених мір покарання продовжує порушувати чинне законодавство та умови, зазначені у ліцензії;

передавати справи про порушення законодавства про телебачення і радіомовлення на розгляд прокуратури, суду (абзац дев'ятий частини першої статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом N 762-IV (762-15) від 15.05.2003).

Національна рада розробляє та організовує виконання заходів, спрямованих на запобігання порушенню законів про телебачення і радіомовлення.

Жоден з органів у нашій країні таких повноважень не має – це стосовно „обмежених можливостей”, зазначених у листі. Очевидно, що вибірковий аналіз і тільки у лютому з виписаними в офіційному листі Національної ради результатами (418 з 6000, з 15 на годину – 2) – це і є чітке дотримання норм чинного вітчизняного законодавства? Хто і що заважає виконати Національній раді покладені на неї обов’язки? При чому багато і багато років – саме ці роки бездіяльності і призвели до кризового стану. Можливо, саме тому і не підписує уже чи не півроку Президент Звіт Національної ради України за 2003 рік – занадто велика різниця між дійсністю у вітчизняному аудіовізуальному просторі і рапортами. Дуже і дуже чекаємо спеціального засідання Національної ради на тему присутності у нашому аудіовізуальному просторі нашої музики.

Олександр Зирін, співкоординатор підготовки „Відкритого листа”

Від редакції: відсутність дієвої реакції офіційних установ щодо ситуації, висвітленої у „Відкритому листі...”, викликала гостру потребу отримати відповіді на чіткі і конкретні запитання. Усі вони викладені у відповідному запиті „Детектор медіа” до Національної ради України з питань ТБ і радіомовлення (вхід. № 16А/900 від 19.03.2004), відповідь на який за законом нам мали надіслати протягом 30 днів (до 20.04.2004), але її не має і досі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду