Contra spem speroБез надії сподіваюсь

21 Червня 2004
726

Contra spem speroБез надії сподіваюсь

726
Діалектика українського кіно: чи перейде кількість фільмів у якість?
Contra spem speroБез надії сподіваюсь

Леся Ганжа, для „Детектор медіа” Діалектика українського кіно: чи перейде кількість фільмів у якість?

Нехай вибачають мій скепсис організатори Фонду розвитку українського кіно, презентація якого відбулася днями на кіностудії Довженка, але українська поетична класика про сіяння барвистих квіток на сухім перелозі, та ще й на морозі, та ще й поливаючи їх гіркими слізьми, – згадується небезпідставно. Останні десятиліття у розмовах про українське кіно домінують дві тенденції: перша – апокаліптична (кінець українське кіно вже настав, все розкрадено-зруйновано-знищено, більше нічого не буде), і друга – ентузіастична (українське кіно – не маргінес світового кінематографу, а важлива його складова (тут принагідно згадується кілька фільмів, що їх називають “поетичне кіно”), то були б гроші – за шедеврами зупинки не буде). Апокаліптична тенденція домінує повсякденно, ентузіастична – на свята, як-то прем’єри (їх не так багато, але вони трапляються), відкриття кінофестивалів і презентації різноманітних організацій та проектів, які проголошують своїми завданнями відродження українського кінематографу (їх на моїй пам’яті було майже стільки ж, скільки й кінопрем’єр).

Чергове свято вітчизняного кіно – це не прем’єра і не світова відзнака, а презентація нового фонду, що підтримуватиме-відроджуватиме-розвиватиме наш кінематограф. Фонд розвитку українського кіно представляли – Віктор Приходько, директор кіностудії Довженка, а також – Микола Мащенко, її екс-директор, актор Іван Гаврилюк, народний депутат Володимир Сивкович та заступник міністра культури з питань кінематографії Тимофій Кохан. Щоби мати уяву про те, чим займається фонд, досить назвати ті програми Фонду, які вже працюють або от-от почнуть працювати:

1. “Пенсія” (матеріальна підтримка заслужених кіномитців) – на сьогодні їх 14, серед них Костянтин Степанков, Микола Олялін, Маргарита Криницина, вдови Брондукова, Гринька, Параджанова, Миколайчука та ін.

2. Кіношкола (майстер-класи відомих у світі кінематографістів в Україні та стажування українських митців за кордоном), за словами Віктора Приходька, почне працювати на кіностудії вже влітку; термін навчання в ній – 10 тижнів плюс практика.

3. Експериментальне молодіжне об’єднання (у прес-релізі його назвали “імені Тарантіно”).

Кожен автор матиме тиждень на зйомки і тиждень монтажу. Планується, що кожного понеділка на кіностудії буде запуск, а щосуботи – прем’єра попереднього запуску. На прес-конференції журналістам пред’явили хлопця з Черкас Олександра Хакала, який, за словами Людмили Немирі, керівника зазначеного проекту, надіслав на кіностудію “абсолютно геніальний фільм”, відзнятий на любительській плівці – “Один день кохання”. Фільму нам не показали, проте пообіцяли, що саме з нього почнеться майбутній сезон кінопрем’єр. “Це не є проект, щоби отримувати геніальні фільми – це є проект, щоби розшукувати талановитих митців”, – наголосив Віктор Приходько.

Власне, ось це і є основна концептуальна відмінність нового проекту від попередніх – принаймні на рівні риторики він є реалістичнішим. Адже попередники Віктора Приходька формулювали свої творчі цілі інакше: для того, щоби було гарне кіно – треба знімати багато різного кіно, тоді серед того різного неодмінно трапляться шедеври. Але при цьому кожен новий відзнятий в Україні фільм породжував в душі сум’яття: а може, ніж таке “щось”, то краще б уже нічого?

За відсутності фільмів на кіносвяті, говорили в основному про мільйони. Микола Мащенко, виступаючи, розповів, скільки він мільйонів свого часу “вибив” на кіностудію, заступник міністра культури Тимофій Кохан розказав про ті мільйони, які вже виділено і які вже йдуть на кіностудію, і повчально зазначив, що “треба менше говорити, а більше працювати” (цікаво, кого мали на увазі?), народний депутат Володимир Сивкович розказав про кіномільйони, “пролобійовані” свідомими депутатами в бюджеті 2004 року. Історія, розказана Сивковичем, проясняє одне питання – може, й не дуже суттєве, щодо тих глобальних завдань, які ставить перед собою новоутворений фонд, проте онтологічних – нащо було його взагалі створювати.

Володимир Сивкович: “Кілька депутатів, коли створювався бюджет України на 2004 рік, пролобіювали близько 20 мільйонів гривень на розвиток кіностудій. Міністерство культури ці гроші вписало в загальний рядок, і на кіностудію з тих грошей, мабуть, нічого й не попало. Поки. І я думаю, що й не попаде. І це теж стало поштовхом для створення такого фонду, бо тільки-но гроші потрапляють до чиновників – бюджетні кошти! – вони вже сюди не доходять”.

Але треба відзначити, що бухгалтерські ускладнення з проходженням грошей додають країні кіносвят – поки різноманітних організацій, що підтримують українське кіно, в країні ледь не більше, як кінопрем’єр за рік. Сподіваюся, що з появою Фонду розвитку українського кіно ситуація кардинально зміниться. Без надії.

Леся Ганжа, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Кино и реформы

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
726
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду