Кино и реформы

4 Грудня 2003
984

Кино и реформы

984
То, что киностудия им. Довженко – «мертвая» для кинопроцесса зона, не секрет ни для кого. За последние десятилетия была полностью разрушена ее техническая база, вследствие чего образовалась колоссальная пропасть между мировыми стандартами кинооборудования и возможностями Национальной киностудии.
Кино и реформы
Ни один из производственных цехов, как утверждают специалисты, не работает здесь даже на удовлетворительном уровне (поговаривают, что территория здесь использовалась в качестве складов или сдавалась в аренду организациям, не имеющим никакого отношения к кино). Хотя…

Нельзя сказать, что до сих пор не было попыток худо-бедно наладить производство. Но то ли от неумения руководства это сделать, то ли от нежелания, то ли от отсутствия квалифицированных специалистов, к позитивным последствиям они так и не привели. (Например, неудачная закупка звукового оборудования, на котором сделали тонирование нескольких фильмов, повезли их в Москву на перезапись, а там довженковскую продукцию полностью забраковали). Светоцех, звукоцех, цех проявки пленки – все это настолько устарело, что работать там невозможно. Но более того, если завтра привезут новую технику, то не будет специалистов, способных ее обслуживать.

Пригласить иностранцев сотрудничать с Украиной (что дало бы сразу же вливание хотя бы какого-то капитала) невозможно не только по причине технического отставания, а и отсутствия элементарных условий для работы. Коридоры, туалеты, офисные помещения имеют столь ужасный, давно не видавший ремонта, вид, что никакой уважающий себя человек не сможет длительное время находиться там. Поэтому работать в нашей отечественной экзотике могут позволить себе только повидавшие виды китайцы или россияне. Ясно, что киностудия требует инвестиций. Государство, хотя и присвоило студии статус Национальной, деньги давать не спешит. Поэтому новый руководитель студии им. Довженко Виктор Приходько предлагает ряд изменений, которые, по его мнению, должны способствовать быстрому (уже к маю) выходу из создавшегося кризиса. Первое – это прямое инвестирование… Есть две заинтересованные телекомпании – которые готовы рассмотреть вопрос о создании на киностудии нового цеха обработки пленки, цеха звукозаписи. Планируется также привлечь и иностранных специалистов для подготовки своих кадров, чтобы обслуживать технику, а это стоит немало. На все нужны деньги.

Новый директор хочет сделать из киностудии фабрику кино и создать здоровую конкуренцию на ее территории, утверждая, что она не может претендовать на право монополиста ни в каком направлении: ни в прокате оборудования, ни в других услугах. «У киностудии есть преимущества, – сказал Виктор Приходько на всеукраинском пленуме Союза кинематографистов, – в госзаказах на кино (все заказы государства должны сниматься на ней) и в наличии 29 павильонов. Ведь многие компании имеют свою технику, но отстроить собственные павильоны они не могут».

Что касается штата киностудии, то в нем числятся служащие (их около 150), которые работают в частных предприятиях (к примеру, "1+1" и «Интер»), но «держат» трудовые книжки на киностудии и продолжают получать на ней же зарплату. Они будут уволены в первую очередь. Лучшие отношения, по мнению Виктора Приходько, – это формальные, договорные, а не семейно-общественные, по образцу «ты мне – я тебе»… На приобретение и тиражирование фильмов, созданных на киностудии за 75 лет, есть множество заявок для показа на телевидении как в России, так и в Украине (таких фильмов около 70). Права на эти ленты рассредоточены. Сейчас совместно с Министерством культуры создана структура, которая займется продажей всей продукции киностудии. Планируется отрегулировать систему защиты авторских прав на эти ленты. При Министерстве будет создан и фонд, состоящий из дивидендов (20%) от продажи этих фильмов. Из него будет отчисляться сумма для помощи киносемьям, которые оказались в критической финансовой ситуации.

Первое, с чего начал новый директор, – ввел строгий сухой закон, навел порядок в общежитии, комнаты которого (при огромной очереди на жилье) занимали те, кто их занимать не должен, вкрутил лампочки в фонари, чтобы можно было безопасно ходить по территории киностудии ночью, и собирается ввести строгую пропускную систему.

Проблем в кинохозяйстве много, но основная, с которой столкнулся Виктор Приходько, – неоднозначное отношение к новшествам самих кинематографистов, нашедшее отражение в ряде писем в высшие инстанции, негативно оценивающих планируемые реформы.

На вопрос корреспондента «Детектор медіа», изменились ли планы в реорганизации киностудии со времени вступления в должность, Виктор Приходько ответил следующее:

– Никаких изменений в планах нет. Просто ничего быстро сделать нельзя. Сейчас мы пока отремонтировали освещение на улицах. Выгнали незаконно занимающих наши помещения арендаторов. Даже открыли в связи с этим несколько уголовных дел. В последней стадии находится процесс переговоров и подготовки договоров с теми компаниями, которые станут инвесторами.

– Что вы могли бы сказать на опасения по поводу того, что государство может потерять киностудию, а инвесторы ее просто перераспределят между собой?

– По закону киностудия ни в чью собственность, кроме государства, перейти не может, так как она имеет статус Национальной. Я ничего плохого не вижу в том, что телекомпании будут вкладывать свои мощности, и мы будем от этого только выигрывать. Без них ничего – ни цеха звукозаписи, ни цеха проявки пленки – не было бы. Студия просто не смогла бы себе это позволить, так как государство не станет вкладывать в это деньги.

Давайте вернемся к разговору в конце весны. Закончится постройка новых павильонов. Осуществятся предварительные договоренности, производящие компании разместятся у нас. Уже десять телекомпаний изъявили свое желание разместить свои мощности на нашей территории. Все начинают сбегаться сюда, на одну территорию, что может воссоздать творческую ситуацию и родить киносреду, которой так не хватает сегодня. Ну скажите, не мечта ли это?..

Коментують експерти:

Рутковський Олександр, кінокритик:


– Кадровые изменения на киностудии Довженко я расцениваю как исключительно положительное явление. Давно назрела необходимость смены руководящих кадров. Стиль прежнего руководства, его качество было по сути советским. И если господин Мащенко действительно подготовил себе преемника, то это единственная заслуга этого человека, который ранее использовал свой пост только для своего тщеславия и выгоды.

Нужна кардинальная смена в системе украинского кинематографа. Наш сегодняшний кинопроцесс напоминает мне кровеносные сосуды склеротика, забитые тромбами, где кровообращение уже невозможно. За последнее время произошел ряд позитивных изменений, поменялось руководство в Министерстве культуры, пришел туда Тимофей Кохан, и я вижу в этом только положительное. Программа Приходько, изложенная на пленуме кинематографистов, привела меня в восторг. Наконец-то будет рыночный, хозяйский, инициативный подход к ведению кинохозяйства. Человек предложил конкретную деятельность. Единственное – пока это только идеал. Но Приходько молодой, талантливый и уже успешный человек, поэтому я с исключительным энтузиазмом приветствую его приход и могу пожелать успеха его программе.

Михайло Іллєнко, режисер, декан кінофакультету Київського університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого:

– Вообще, ситуация сложная. Игровое кино в Украине вне закона. У нас нет законов, защищающих национального производителя. Что касается киностудии, то это только начало процесса, поэтому пока ничего конкретного сказать нельзя. Поживем – увидим.

Ганна Чміль, професор Київського університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, екс-заступник міністра культури:

– Законом про Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії до 2007 року передбачене технічне переоснащення кіностудії імені Довженка та розвиток нових технологій кіновиробництва. Планувалося створення цехів – сервісних підприємств. А також відокремлення творчої бази від виробничої, і звідси створення виробничої бази з надання послуг як вітчизняним кінематографістам, так і тим, хто приїздить сюди працювати з-за кордону. Те, що хоче зробити Віктор Приходько, вже існує, але на маленьких кіностудіях. Скажімо, на сервісному підприємстві Кокуша, яке виробляє найкращі у світі крани для зйомок і живе на території тої ж кіностудії.

Національна програма розвитку кіноіндустрії передбачала реорганізувати тих, хто обслуговує кіновиробництво і хто не входить до цього складу, у маленькі студії, які б перетворилися на фахові підрозділи. Скажімо, продюсерська студія тощо. Наскільки мені відомо, на сьогоднішній день цей проект не реалізовано. Як людині, причетній до створення цього закону, мені б хотілося, щоб держава не відмовлялася від власного кіновиробництва.

Нині йдеться про реорганізацію за допомогою інших бізнесових структур, як вітчизняних, так і зарубіжних. Що ж, і такий варіант може бути. У Чехії є приклади таких кіностудій. Ми зараз не можемо випускати українську продукцію, яка б мала можливість конкурувати з американською, тому держава мусить підтримувати кінематограф. Нація вдивляється в екран, як дитина у дзеркало, за образним виразом Жана Локана, ідентифікуючи себе з зображенням і з культурою нації. Драматизм полягає у тому, що студія має статус Національної і не може змінювати форму власності...

У той же час, держава мусить відстоювати інтереси національного виробника. Підготовлено закон про зміни в оподаткуванні прибутку тих, хто вкладає кошти в кінематограф. Це пожвавило б процес, бо у бюджеті держави закладено усього 19,5 млн. гривень на підтримку кінематографу. Я би порадила більш помірковано підходити до власної ейфорії щодо змін, щоб у запалі не викинути ту дитину, до народження якої я також мала причетність.

Тримбач Сергій, голова Гільдії кінокритиків України:

– Поки що Приходькові важко, бо інфраструктуру знищено. Коли руйнується одна ланка, не сполучається вся система, а тут знищено усю інфраструктуру – не механізми, а людські ресурси. Подолати це можна було б за тривалий час лише за підтримки держави. Взяти досвід Росії – там в основному працюють державні та муніципальні гроші. Декілька років тому “Мосфільм” мав таку ж картинку, як і нині кіностудія Довженка...

Усе відбувається як у футболі – якщо команда не виграє, то народжується зневіра і у болільників, і у команди. Так і тут – якщо творчих успіхів не буде, то люди не навчаться нормально працювати. Складна ситуація. Один з виходів з неї, які пропонує Приходьмо, – це знімати на початку короткий метр 5–10 хвилин, щоб відразу стало зрозумілим, що людина може, що ні. Якщо одна з десяти стрічок буде геніальною – це гарно. Можливі ще кілька напрямків... Якщо за 2-3 роки не з’явиться нове покоління, то ці проблеми розв’язані не будуть. Ненормально, коли працюють тільки пенсіонери. Коли є лише старі, то спадкоємність переривається, старі ідуть і лишається пустка. Зараз людська матерія є розмагніченою. Раніше було магнітне поле, куди всі тягнулися, а тепер люди втратили віру у себе, а зневірена людина – це страшно.

Сьогодні кіноринок є підконтрольним. Прокат Росії робиться силами, які не пускають російське кіно на екрани, заполонивши його американським. В Україні така ж ситуація. Не слід мати ілюзії, що покоління, яке прийде, здатне зробити фільми, які підуть із повними залами у кінотеатрах. Але слід міняти ситуацію так, щоб прокат турбувався і про мене, інтелектуала. Я не можу у такій кількості дивитися дитяче підліткове кіно.

- А як ви ставитесь до побоювань, що з часом кіностудія може перейти у власність до інвесторів?

– Це погано. Що за національна кіностудія, якщо все в ній приватне? Концерн “Мосфільм” контролює держава... Але що робити Віктору Приходьку, якщо техніка вже застаріла, а держава кидає студіюі своїх зобов’язань стосовно неї не виконує? У цьому питанні усе залежить лише від держави. Досвід “Мосфільму” доводить, що якщо державі треба кіно, вона його підтримає.

Лесь Санін, режисер, художній керівник проекту “Західно-Європейского Інституту” "Любов - це...":

– Для того, щоб зміни пішли на користь, необхідне прийняття законодавчих рішень, які б лобіювали сферу діяльності кінематографії на території України. Є декілька варіантів, але найдієвіший спосіб – пільгове податкове законодавство для тих, хто займається фільмовиробництвом і вкладає в нього гроші. Цей закон у 60-х роках був у Франції, в 90-х у Німеччині, в кінці 90-х – у Росії. Це все призвело до буму фільмовиробництва у тих країнах, до того, що воно стало прибутковим. Окрім того, що кіно – серйозний ідеологічний та національний пріоритет, це є бізнес.

Якщо в нас це не буде зроблено, то ні про яке вітчизняне фільмовиробництво говорити не можна. Треба скласти цілий ряд законодавчих актів про можливості ввезення сюди іноземних груп, які платили б менший податок, для яких ця територія була б цікавою з погляду вкладення капіталу, пропонувала б дуже серйозні можливості для іноземних інвестицій, для спільної копродукції.

Без цього всього може статися, що кіностудія Довженка швидко стане придатком до російського шоу- і телевізійного бізнесу, що, скажімо, сталося у Мексиці через близькість до Сполучених Штатів – теж їхнього північного сусіда – держави більшої, економічно могутнішої і заангажованої ідеологічно і економічно у бік кінематографії, яка потребувала здешевлення свого продукту. І тому США вивезли свій дешевий продукт на територію Мексики, де мексиканські актори, іноді мексиканські режисери, іноді оператори та художники знімають продукт, який потім через американських мейджерів продається по всьому світу. І продається багато, бо він дуже дешевий і касета, на якій записаний сам фільм, є дешевшою, ніж чиста касета. Це потрібно для захоплення ринку. І всі серіали, які до нас потрапляли, які існують у великій кількості у всьому світі, – це все стрічки, зняті за американські гроші, де Мексика використана як ринок сировини. Через те, що там в десять-двадцять разів, у п’ятдесят разів інколи дешевше знімати телевізійний продукт.

Оскільки нині Росія має кращу, ніж Україна, ситуацію фільмовиробництва і їй треба здешевити свій продукт, може статися так, що студія Довженка, незалежно від того, хто нею керуватиме, стане придатком до двох-трьох потужних російських каналів, які будуть в Україні виробляти свій продукт, де другі-треті ролі гратимуть українські актори, а перші, звичайно – російські. Показ, можливо, буде відбуватися і в Україні, бо ми ж дивимося ОРТ, а наші канали, навіть “1+1” чи “Інтер”, не дивляться в Росії. Це така ж ситуація, яка була і в Мексиці, коли там майже всі американські канали йшли, а мексиканські в США – ні.

Зараз може статися так, що кіностудія стане сировиною, придатком людських ресурсів і буде надавати лише свої послуги. Вона може через який час втратити навіть надію на те, щоб стати флагманом української індустрії. Це пересторога самого ринку, який існує зараз – якщо найближчим часом держава не допоможе законодавчими ініціативами, вливанням капіталу, не державного навіть, а створенням таких ситуацій, щоб капіталу українському було вигідно вкладати гроші у кіно, що відкрило б кордони для копродукції з іншими державами на рівних умовах.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду