Знов те саме під Полтавою

9 Червня 2004
906

Знов те саме під Полтавою

906
На Маzепа-fest’і можна було почути українську музику, якої немає в телевізорі.
Знов те саме під Полтавою
Маzепа-fest – це український рок-фестиваль, що його другий рік поспіль проводять у Полтаві Сашко Євтушенко (музичний критик, журналіст, оглядач і взагалі людина рідкісної в Україні професії “укррокознавець”), режисер Сергій Архипчук та голова місцевої “Просвіти”, депутат ВР від “Нашої України” Микола Кульчинський. За ідеологією Маzепа-fest мені імпонує: привезти в Полтаву не попсу, а нормальні українські рок-команди, взагалі дати цим командам можливість виступити на великій сцені (у рок-музикантів, скажемо обтічно, не так багато подібних ангажементів), а тимчасом, як мовиться у прес-релізі, “існує велика кількість дуже цікавої музики у регіонах, що ніяк не засвічується на всеукраїнському рівні”. Допоки все зрозуміло і більше ніж прийнятно. Ну, хіба може не викликати захвату ідею порушити монополію попси в українському звуковому просторі?

Звертає увагу той факт, що жоден із загальноукраїнських музичних каналів не звернув увагу на подію – і тут постає питання чому, на яке чесної відповіді годі сподіватися, бо телеканали говоритимуть про те, що галімий фестиваль, а організатори фесту – про галіму політику телеканалів, які крутять тільки попсу. Хоча не можна сказати, щоби цього разу українське телебачення геть не проявило інтересу до Маzепа-fest’у. Як прокоментував „ТК” Олександр Євтушенко:

– Приїхали знімати фестиваль “1+1”, “Тоніс”, ТРК “Київ”. Мали приїхати Перший Національний та Новий канал, але не приїхали. У принципі, ми задоволені, тому що змогли на місці домовитися з полтавською телекомпанією “Лтава”, яка фільмувала весь фестиваль на чотири камери, що дає підстави сподіватися на те, що нам – мені і Сергієві Архипчуку – вдасться змонтувати якісну телеверсію цьогорічного Маzепа-fest’у. Уже на сьогоднішній день ця телеверсія зацікавила Перший Національний і “5 канал”. А далі будемо шукати…

Хоч як це дивно, але особливих проблем із розміщенням фільму на ТБ я не бачу, попри те, що ми живемо в прагматичному світі, а телебачення – найпрагматичніший сектор нашого життя. Ти приходиш на телеканал, а в кожного в очах калькулятори… Такої музики на нашому телебаченні майже немає. Чомусь експлуатується вузесенький сегмент музичного життя – попса. Чому музичні редактори телеканалів вирішили, що людям потрібна попса і більше нічого, – мені незрозуміло. На які дослідження, на які моніторинги це спирається? Мене особисто абсолютно не влаштовує, як висвітлюється музичне життя на українських телеканалах – для цього, власне, і проводяться такі рок-фестивалі, як наш, які відкривають інші грані музичного життя в країні. Я не говорю, що на ТБ повинен бути самий рок – є і джаз, і авторська пісня, і експериментальна музика, яка на сьогодні перебуває в глибокому андерграунді… Дивно, що мало кого цікавить, хто спонсорує акцію
(йдеться про “Нашу Україну” – Л.Г.). Хоча я наполягаю – наша акція не політична.

Ну що ж, що стосується слів Сашка про те, що “мало кого цікавить, хто спонсорує” та “наша акція – неполітична”, то, гадаю, тут він свідомо лукавить. Як досвідчений журналіст, він чудово знає, що, по-перше, спонсорів мистецьких акцій зазвичай в інформаційних сюжетах не згадують (така практика: щоби не перетворювати інформповідомлення в перелік спонсорів), а якщо згадують, то лише тоді, коли існують спеціальні домовленості – або рекламні проплати („білі” й „сірі”), або політичні шури-мури між “спонсорами” та власниками каналу.

По-друге, навряд чи можна назвати аж такою аполітичною акцією концерт, де ведучий спонукає аудиторію скандувати не тільки “Маzепа-fest, Полтава – best”, а й “У-кра-ї-на – Ю-щен-ко”. Серед спонсорів фестивалю був і Полтавський лікеро-горілчаний завод, приміром. Але ж ведучий не заохочував зал вигукувати “Лі-ке-ро-го-ріл-ча-ний…” і т.д. (хоч би це звучало принаймні дотепно). Чому потрібно проводити акцію, потім риторично наголошувати на тому, що вона не має жодного стосунку до політики, якщо вона його має і – що головне – повинна була б мати, і добре, що має? Що це за технологія плутання слідів і нащо вона потрібна? Я думаю, що багато хто з музикантів не приїхав би на цей Маzепа-fest, якби його організовувала якась інша партія. Навіть не думаю, а знаю. Принаймні свого часу від “Культурного героя”, який проводився під кураторством есдеків, деякі з них самоповажно дистанціювалися. І багато хто з журналістів, до речі, теж.

По-третє, на фестивалі дійсно виступило кілька дуже непоганих груп („Борщ”, „Мертвий півень”, „Арахнофобія”, „Гайдамаки”, „Перкалаба” – може, когось пропустила – вибачайте), але, чесно кажучи, загальне враження я довго не знала як сформулювати. Потрібна була точка відліку. І тут мені теж допоміг Сашко Євтушенко, який на абсолютно аполітичній прес-конференції вимовив хорошу фразу: „Блок „Наша Україна” підтримує український рок за нашу державу. За Януковича, Кучму, які ходять виключно на Аллу Пугачову. А от Віктора Андрійовича Ющенка я бачу на концертах хороших артистів – Тараса Петриненка...” Ну що ж, якщо прийняти „хороша музика – Тарас Петриненко” як точку відліку, то музика, що звучала на фестивалі, була хорошою. Але для мене що „хороший Тарас Петриненко”, що „хороша Алла Пугачова” – це музика не з моєї планети. І чим вони принципово відрізняються, я не розумію. Як не розумію, чим сьогодні принципово відрізняється український рок від української попси. Принаймні для мене він нічим не кращий. Але питання на сьогодні формулюється інакше: чим ми, український рок, гірші від попси? По-моєму, нічим. І ось під цим я готова підписатися. І підписуюся –
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
906
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду