Газета останньої надії?

7 Червня 2004
860

Газета останньої надії?

860
6 червня, в День журналіста, на Хрещатику відбулася журналістська акція „Жива газета”. „Коли всі без винятку засоби масової інформації стануть підконтрольними – тоді всі ми будемо працювати тут, на вулиці, але доноситимемо правду до людей”, - так змалювали ідею цієї акції її учасники. Звісно, жоден з них не хотів би, щоб ці слова перетворилися коли-небудь на реальність.
Газета останньої надії?
„Львівська газета”, „Українська правда”, „Україна молода” – ці видання були серед організаторів „Живої газети”.

На огородженому (втім, огородженому суто символічно) майданчику біля Спілки журналістів на столиках стояли комп’ютери, журналісти з різних видань писали на них матеріали, які тут же йшли в роботу й через невеликий час з’являлися у випусках „Живої газети”. Учасники акції були зодягнені у футболки з написами „Волю слову”. „Закриття Континенту Свободи веде до створення Архіпелагу ГУЛАГ”, - такий слоган прикрашав вхід до імпровізованої редакції „Живої газети”. Поруч, біля символічної труни з написами „Вільна преса” та „Демократія”, стояли кілька молодиків із прапорами Всеукраїнського товариства „Молодь – надія України”. Серед учасників акції можна було побачити народних депутатів України Миколу Томенка, Юрія Луценка та Володимира Філенка.

Акція була виключно мирною – як іще можуть працювати журналісти? Утім, поруч із майданчиком чергував міліціонер – у формі, з рацією та серйозним виглядом. Він найменшою мірою не цікавився тим, що відбувається, й усім своїм виглядом демонстрував, що „прі ісполненіі”. Контрзаходи були іншого штибу. Радіо „Голос Києва” повідомляло, ніби акція відбудеться на майдані Незалежності. За свідченнями тих, хто все ж таки знайшов акцію, таких, хто бажав узяти в ній участь, було досить багато. Люди спеціально їхали для того на Майдан. Але бажання блукати заюрбленим Хрещатиком було далеко не в усіх – та й хто знав, що шукати „Живу газету” слід саме на Хрещатику? Хто знав, що акція взагалі відбудеться, що її не заборонили? Безумовно, можна й ініціаторам акції закинути, що для реклами заходу було докладено недостатньо зусиль.

Менш, ніж у 100 метрах від „Живої газети”, навпроти вулиці Богдана Хмельницького, встановили величезну сцену – таку, які зазвичай бувають на майдані Незалежності. Від самого початку журналістської акції звідти постійно лунала якась какофонія – то хтось фальшивим голосом безкінечно повторював фразу з пісні „А я стою, чего-то жду”, збивався, починав від початку – й так ледь не годину, на цілий Хрещатик. Потім почалася „репетиція оркестру”. І аж близько другої на сцені таки заспівали – щось майже блатне; навіть на святах пива такого не почуєш. Яке ж було моє здивування, коли, проходячи повз сцену, я побачив на ній велетенські золотаві літери: „Золоте перо”! От, виявляється, де був центр святкування Дня журналіста!

Зокрема й через це, мабуть, акція не була багатолюдною. Заходили відомі журналісти – здебільшого з опозиційних видань. Підходили перехожі, вели розмови про майбутні вибори та про те, що взагалі коїться в Україні. Юрій Луценко влаштував дискусію про політреформу. Але більшість журналістів, зокрема й відомих, тих, кого ми бачимо і впізнаємо на екранах, акцію проігнорували. Мабуть-таки, вони не вважають проблеми свободи преси цікавими. А може, в Україні вже зросла генерація журналістів, для яких свобода слова – то взагалі поняття не з їхнього професійного арсеналу? „Хто вам платить, на того ви й працюєте”, - такі звинувачення учасники акції неодноразово чули від перехожих. Це ж до якої міри мусила вкоренитися в людях недовіра до ЗМІ – для чого саме влада доклала найбільше зусиль - щоб навіть учасників акції протесту вони вважали „козачками на службі”? І це – люди, які з болем говорили про те, що відбувається в Україні! „О, диви, стало тепло, й журналісти вийшли на вулицю! Точно найдавніша професія!” – довелося почути й таке.

Не подарували акції свою увагу й телевізійні гранди. Були кореспонденти з „5 каналу”, ТРК „Київ”, Нового каналу та ICTV. Принаймні, до пів на третю решти телеканалів не було. А в телевізійному ефірі у недільний прайм-тайм про акцію згадали навіть не всі з тих каналів, які знімали.

Протягом дня вийшло кілька випусків „Живої газети”. Вони мали вигляд одного аркуша формату А4. Не дай Боже, щоб коли-небудь саме такі „самодіяльні” газети справді стали для українців єдиним вікном у світ.

Фото "Львівської газети"

Читайте також:"Жива газета" – проти цензури та тиску на пресу
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду