Метаморфози романтизму

4 Червня 2004
840

Метаморфози романтизму

840
Дуже схоже на те, що із допомогою так званої бензинової кризи хтось намагається відволікти й без того розсіяну увагу народу від якихось інших, більш важливих речей.
Метаморфози романтизму
Насправді ж ніякої кризи немає. Є звичайна й зовсім не романтична, буденна практика діяльності цього уряду.

До неї просто потрібно звикнути, але ніяк не можемо. Тому й депресуємо. Хіба ж не помітно, що поява після тривалої відсутності в мас-медіа Миколи Азарова свідчить про чергову хвилю героїчних, сповитих романтикою звитяги, зусиль Кабміну. Як кажуть, немає в житті щастя, зате завжди є місце подвигу. А перший віце-прем'єр – визнаний майстер героїчного справдовування й спростовування та лицар бюджетно-фінансових викрутасів. По-друге. Аби вберегти рівновагу після паливного стусана, уряд стверджує в тих же мас-медіа, що цілодобово веде переговори із нафтовими магнатами. І ось-ось питання буде вирішено. Олігархи, у свою чергу, із легкою посмішкою переваги, тлумачать про те, що ведуть роботу з урядом. І от-от домовляться. Насправді ж нічого не станеться, ціна російсько-української дружби при мовчазній згоді вітчизняного уряду зупинилася сьогодні на позначці приблизно 4 гривні за 1 літр 95 бензину. Та й годі.

Не менш тривожні, попри заспокійливі оцінки, що лунають з телеекрана, підсумки одеських виборів. Справа не у всесильному адмінресурсі. Справа в тому, що навіть встановлення веб-камер на кожній виборчій дільниці неосяжної України, як романтичне ноу-хау нового голови ЦВК та колишнього лідера романтичної ж морської партії, – це також відволікання від головного.

Головне ж полягає в тому, що електорат останній раз ретельно перераховували іще тоді, коли він так не називався. Тобто давно, за радянських часів, коли сумлінно-романтичні паспортистки ЖЕКів під наглядом пенсіонерів міністерства оборони СРСР та власних начальників – членів КПРС, дійсно уточнювали мало не щомісячно списки мешканців. Тепер це, схоже, свідомо ніхто не робить, а відтак можна досить непомітно маніпулювати тисячами голосів прямо перед камерами ЦВК.

Отож, скінчився або трансформувався до невпізнання політичний романтизм українського політичного життя не лише внаслідок поразки „наївно-яблучного” М.Бродського. Настає епоха сильних (бо віртуальних, непомітних) політичних машин, які із холодною точністю бездушних комп’ютерів враховують найменші нюанси. Це – інший, прагматично-суворий романтизм. Тому добре, що колишні романтики-журналісти, які нарешті оговталися, прийшли саме тепер на „5 канал”.

Політична ситуація у країні нагадує зараз романтичного графа Монте-Крісто, який, відсидівши у замку Іф багато років, вийшов на волю і хоче помститися. Це небезпечно.

І народ, пішовши на „виборчого ведмедя” із голими руками, може повернутися без них...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут політичного моделювання, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду