Преса проти пресу: медіашанси для опозиції

28 Травня 2004
781

Преса проти пресу: медіашанси для опозиції

781
Щоб зрозуміти алгоритм взаємодії української опозиції з мас-медіа, необхідно для початку означити кілька засадничих моментів – на перший погляд, очевидних.
Преса проти пресу: медіашанси для опозиції
По-перше. Взявши на себе нелегкий хрест представляти громадське невдоволення, опозиціонерам годі розраховувати на цивілізовані умови для налагоджування комунікації з виборцями. На нашій посткомуністичній території, де для влади існує лише два типи сприйняття преси – як прислужника або як ворога – ця комунікація є надто складним заняттям і вимагає особливої винахідливості і нестандартних підходів.

Загальна ситуація у вітчизняній медіа-сфері вже тривалий час залишається незмінною. І в парадигмі «влада–опозиція» стала вже сприйматися як традиційна: опозиціонери завжди в інформаційній блокаді, а нечисленні опозиційні ЗМІ завжди «під пресом». Недаремно апологети цензури місцевого розливу, типу сумнозвісного працівника президентської Адміністрації Сергія Васильєва, люблять повторювати, що тиск на незалежні медіа – неодмінна частина політичної боротьби в тому числі в демократичному суспільстві.

Щоправда, навряд чи знайдеш (принаймні в Європі) демократію, де основним засобом політичної боротьби із опозиційною пресою є регулярні, фіксовані щомісячно(!), напади на журналістів і редакції, безпричинні податкові перевірки, інспіровані судові процеси в ангажованих судах та відкриття кримінальних справ, закриття видань начебто з причин «господарських», технічних, а не політичних. На цьому фоні такі, поки що екзотичні, випадки, як елементарне відключення електроенергії в одному з обласних центрів – точно на той час, коли транслюються новини опозиційного телеканалу, – мають вигляд невинної забавки.

Другий важливий момент – це те, що українська опозиція сформувалася в ідеологічному вакуумі і все ще знаходиться в пошуку ідеологічних орієнтирів і стратегій їх досягнення. Процес цей немилосердно затягнувся, а тим часом кожен новий день приносить зайві докази того, що без цілісної ідеології, тільки на експлуатації загального невдоволення станом речей далеко не заїдеш. Слабкість ідеологічної бази небезпечна ще й тому, що опозиція, в тій чи іншій формі, змушена у своїх передвиборчих обіцянках апелювати до майбутнього – а такі апеляції мають опиратися на чітку систему уявлень про це майбутнє.

Продовження матеріалу Сергія Черненка «Преса проти пресу: медіашанси для опозиції» читайте у пятому числі журналу «Детектор медіа».

Новий продукт «Громадської організації «Детектор медіа» розповсюджується безкоштовною поштовою адресною розсилкою.

Замовити друковану версію «Детектор медіа» можна, надіславши свою поштову адресу на наш e-mail: info@detector.media


Проект реалізується завдяки цільовому гранту Посольства Королівства Нідерланди (Угода № Matra KAP 04/01). А також за підтримки The National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центру «Медіареформи».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду